Мигрантски центар руши безбједност

На регион би негативно утицало уколико би се у појединим државама Западног Балкана основали центри који би примали протјеране мигранте из Европске уније, чиме би била угрожена безбједност земаља, укључујући и Црну Гору, сматра стручњак за безбједност Дарко Трифуновић.

Босна и Херцеговина 18.06.2018 | 23:09
Мигрантски центар руши безбједност
Он је, коментаришући наводе из појединих свјетских медија да је Аустрија сковала радикалну стратегију за протјеривање већег броја миграната тако што ће их смјестити на Балкан, казао да се таквој идеји треба супротставити. 

“Те особе углавном долазе са Блиског истока, а ми живимо у мултиетничким срединама и сваки поремећај тог баланса на овим просторима, у односу на етничку припадности и тако даље, изазвао би дестабилизацију. На овим просторима се због таквих ствари ратовало”, рекао је Трифуновић Побједи. 

Према писању појединих свјетских медија, скоро је извјесно да ће се стратегија Аустрије реализовати, јер је наводно тамошња Влада већ почела да преговара са Србијом, Албанијом, Македонијом и Косовом о оснивању прихватилишта у тим земљама. Договор још није пао, јер су те земље, како пишу медији, заузврат затражиле новац, те Беч тренутно разматра и неке правне могућности.

Беч је, како указује тамошња штампа, почео да инсистира на промјени парадигме о европској политици према мигрантима, двије седмице пред преузимање предсједавања Европском унијом. 

Таква политика аустријске Владе, судећи према ријечима србијанског стручњака за безбједност Трифуновића, није принципијелна. 

“Пријемом миграната Европа је систематски, на организован начин долазила до одређене јефтине радне снаге, док се није ,попунила одређена црта. Не можемо да будемо жртва недостатка радне снаге у Европи, а кад попуне своје капацитете онда кажу: ево вама рјешавајте, то није принципијелно”, рекао је Трифуновић. 

Он је поручио да Европа треба да нађе механизам како ће да рјешава своје проблеме, те да не може то да ради тако што ће их гурати под тепих.

“Тај покушај да се врућ кромпир пребаци на простор Балкана, то им је најлакше, али ми не треба да будемо канта за ђубре Европе. Зашто бисмо ми трпјели лошу политику Европске уније, да постанемо канта за ђубре за мигранте”, питао је Трифуновић. 

Трифуновић је рекао да на овим просторима постоји склад између припадника различитих религија, да је коначно успостављена хароминија, те да би сваки дисбаланс могао да доведе до нових сукоба.

Он зато сматра да балканске државе, укључујући и Црну Гору, просто треба да реагују на аустријску идеју тако што ће донијети сет закона којим ће забранити мигрантима да се задржавају дуже од 90 дана. 

“Законом се једино можемо заштитити”, закључио је Трифуновић.

(Агенције) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ТОРРО

18.06.2018 22:00

ОВО ЈЕ ОЧИТО ДОГОВОР.... САДА ЋЕ СЕ ПОСАВИТИ НОВИ УСЛОВ ЗА УЛАЗАК У ЕУ.... УХЉЕБИТЕ МИГРАНТЕ НА НАЈВИСИМ ХУМАНИМ СТАНДАРДИМА... ПРЕДНОСТ ЗА ЗАПОСЉАВАЊЕ, УДОБАН СМЈЕСТАЈ И КВАЛИТЕТНА ИСХРАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.06.2018 22:08

Овај смрад назива људе дјубретом..фууј. Ко фол он би да води свјетску политику а није Јос схватио да се код нас није водио вјерски рат него гола борба за територију..од Словеније до Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.06.2018 07:36

Баш није ли? Зашто смо онда сабијени у 3 тора?

Name

Ре КИКИ

19.06.2018 08:40

Прави градјанско-вјерски, него ста?! Од свега сто је Трифуновиц рекао вама је то запало за око. А број избјеглица и свега оног сто би то донијело, одговара, а?

Name

Дире Страитс

19.06.2018 09:21

Ова његова анализа са приједлозима је сасвим коректна. Што се тиче ово теме, овај човјек је у праву. Није никог' назвао ђубретом, већ је метафорички говоречи употреби "канту за ђубре". Прије да неко други /САД,ЕУ/ ове људе сматра тако, јер су својом политиком у тим земљама изазвали рат, па миграције, и на крају их желе смјестити на Балкан. Значи, они неће то "ђубре".

Name

Кики

19.06.2018 14:30

Цуј градјанско-вјерски ..ја би то назво сељацко-територијални.

Name

Па

19.06.2018 02:43

Одкуд сад то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

19.06.2018 04:21

Врли министар Мектиц казе да ниста не мозе нарусити безбједносну ситуацију у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

20.06.2018 09:33

Овде се и не спомиње БиХ него друге дрзаве на балкану, зато се и питам засто пјените...прво треба процитати.

Name

Леми

19.06.2018 04:47

За народне паре успјели су засрати и у Њемачкој,и још успут направити тешки скандал у другој држави послије забране Ердогану да одржи исти такав скуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новоматиц Адмирал

19.06.2018 09:12

Ко да се супротстави кад наши предсједници за Аустријски криминални концерн Новоматиц Адмирал перу новац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

све запослити

19.06.2018 10:24

Када су видјели како избјеглице зиве ,уредјени станови,паре на вријеме,сједи љебе да те једем,имају висе од оних који раде и плацају порезе, казу долази 30 милиона избјеглица ,вец су на путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нановија вест

20.06.2018 02:10

Црногорски министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић саопштио је данас у Бриселу да је Црна Гора предузела ‘све неопходне’ мјере за ‘могући’ прилив миграната, саопштено је данас из Владе. Нухоџић је у Бриселу разговарао са европским комесаром за унутрашње послове и миграције Димитрисом Аврамопулосом и министрима унутрашњих послова Албаније, БиХ, Косова, Македоније, Србије, Аустрије и Бугарске.

ОДГОВОРИТЕ