Поука из Швајцарске: Како пребити Нејмара...?

И шта Швајцарци мисле о Србији?

Фудбал 19.06.2018 | 15:15
Поука из Швајцарске: Како пребити Нејмара...?
Србија је своје обавила и резултатом, али пре свега игром нацији дала разлога за задовољство. Оно је додуше опало истог дана, пошто је Швајцарска успела да заустави Бразилце (1:1) што је резултат који би могао да значи да Орловима не игра ни бод против изабраника Владимира Петковића. А Швајцарци су свеједно уверени да Срби ни тај бод неће узети. Поштују нас као следећег ривала, али нису импресионирани ониме што су видели у Самари.

Ипак, има елемената у нашој игри који их забрињавају. Прекиди пре свега.

“Александар Коларов има невероватну леву ногу. Фантастичним победничким голом то је и доказао. Али није само он проблем. Срби су веома опасни из прекида. Са Миленковићем (195 центиметара), Матићем (194), Милинковић Савићем (191), Митровићем (186), Ивановићем (185) и Тошићем (185) имају довољно играча да запрете главом“, пише портал wатсон.цх.

Ипак, исти извор оцењује да Срби нису посебно опасни напред, штавише, да су разочарали у организацији напада, а да притом нису користили ни оно мало шанси које су створили. Ту акценат стављају на Александра Митровића, подсећајући да је промашио два зицера, али примећују и да се српског деветки донекле може прогледати кроз прсте с обзиром да је учествовао у игри и много радио за тим. Што све не мења њихово уверење да је игра Швајцарске течнија и да ће они доминирати тереном у петак у Каљининграду.

На Коларову и друговима је да их демантују.

Са друге стране, шта су Срби могли да виде у игри Швајцарске. Пре свега: како зауставити Нејмара! А како су то урадили? Батинама. Стефан Лихтштајнер, Фабијан Шер и Валон Бехрами, сви они су зарадили жуте картоне због стартова над играчем која је Пари Сен Жермен платио 222.000.000 евра. Барем синоћ ту ценуНејмар није оправдао. Груба игра Швајцарске – судија је опростио жути и Граниту Џаки на самом почетаку утакмцие – значајно је допринела. Статистика каже да је Нати направио 19 фаула од чега чак 10, изнад пола дакле, над Нејмаром!

Последњи играч који је на Мундијалу трпео више удараца био је Алан Ширер против Туниса 1998. године – 11 фаулова је тада направљено над њим. Нико после тога није на непрописан начин заустављен више од 10 пута на једном мечу.

“Играмо фудбал на фундаментално другачији начин. Ја волим физички контакт, он финесе и дриблинг. Поштујем га као фудбалера, али некад драми више но што би заиста требало“, каже Валон Бехрами, један од јунака победе Швајцарске.

Био је срце и плућа тима, добио све ваздушне дуеле против физички слабијих Бразилаца, узимао лопте и на земљи... Паклен посао обавио је баш на Нејмаровој маркацији.

“Сигуран сам да Нејмар није нимало уживао у игри против Бехрамија“, задовољан је голман Јан Зомер.

На крају је Швајцарце мало забринула мања Бехрамијева повреда. Трпео је док је могао, па га је селектор Петковић извео из игре тек када је у 70. минуту, нешто након што је зарадио тај жути картон. Примицач је страдао, тек следе детаљни прегледи, али се очекује да ће везиста рођен у Косовској Митровици бити спреман за Орлове.

Треба дакле бити спреман за контакт игру. Мада су и Швајцарски свесни да су против Бразила имали и мало среће. Готово нестварно звучи податак, али на последње три утакмице које су Бразилци одиграли на светским првенствима (рачунајући и полуфинални дебакл против Немачке 2014. и потоњи меч са Холандијом у борби за треће место) чак 10 од 13 шутева који су ишли у оквир гола Селесаа завршили су у мрежи. Тешко да ће се такав тренд наставити.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар