Које поврће шкоди

Нутриционисти препоручују да се на трпези нађу краставац, шаргарепа, тиквице, паприке. . .

Здравље 18.06.2018 | 11:53
Које поврће шкоди
ЗНАМО колико је поврће здраво и да треба што чешће да се нађе на менију. Али, није свако поврће исто. Нутриционисти препоручују да се на трпези нађу краставац, шаргарепа, тиквице, паприке, а следеће врсте поврћа могу бити проблематичне за одређене категорије људи.

Артичоке: Богате су фруктанима, врстом влакана која се не варе, због чега могу да изазову надимање и гасове. Такође, могу бити проблематичне за људе који имају болесну јетру. Фруктан садржи и црни лук, па се саветује умереност у коришћењу овог поврћа.

Прокељ: Мали купус такође изазива надимање и гасове, па људи са честим стомачним тегобама треба да га избегавају. Овој групи припада и карфиол.

Парадајз из конзерве: Свеж парадајз је одличан, а куван још бољи јер се ослобађа ликопен који смањује ризик од рака и срчаних обољења. Али парадајз из конзерве нема те особине. Напротив. Када хемикалија из конзерве дође у додир са киселином из парадајза, ослобађа се материја "заслужна" за многе здравствене проблеме, од кардиоваскуларних до дијабетеса.

Кромпир: Омиљено поврће многих пуно је угљених хидрата које тело брзо вари, због чега ниво инсулина у крви нагло скаче, али исто тако и пада. По томе, има исти утицај на шећер у крви као и конзерва соде. Зато је боље изабрати житарице целог зрна, попут киное или смеђег пиринча.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар