"Одлазак са КиМ, највећи успјех"

Шефица Еулекса Александра Пападопулу оценила је да је, после 10 година, највећи успех мисије то што одлази са Косова.

Србија 17.06.2018 | 21:30
"Одлазак са КиМ, највећи успјех"
Она је у интервјуу за Н1 рекла да "није све савршено", али да нико и није очекивао да ће се, како је навела "институције владавине права изградити у 10 година" и додала да је "Косово сада потпуно одговорно за будућност".

"Наш највећи успех је што одлазимо. Не бисмо то учинили ако би систем владавине права Косова био као што је био пре 10 година. Овде смо дошли да косовским властима помогнемо да успоставе основе система владавине права. Помогли смо и они су учинили велики напредак а сада је време да они сами буду потпуно одговорни и да одржавају оно што је постигнуто у ових 10 година", рекла је Пападопулу.

Она је додала да нико и није очекивао да ће се институције владавине права изградити у 10 година.

"Наш највећи неуспех, као прво ако ме питате да ли је све савршено, рећи ћу - не, није. Али то није био наш циљ још из почетка, нико није очекивао да ће се институције владавине права изградити у 10 година и бити на савршеном нивоу. Заједно са Косовом смо постигли да изградимо основе и ситуација је данас много боља него што је била 10 година раније", каже шефица мисије.

Упитана да ли је уверена да је Косово способно да преузме све случајеве, Пападопулу је рекла да капацитети постоје, а да ће се видети да ли ће бити успешни.

"Да ли ће бити успешни, остаје да се види. Да ли им је потребна помоћ, наравно да јесте. Ми зато не одлазимо потпуно већ остајемо с новом мисијом. Можда не остајемо у извршној улози већ остајемо са мандатом надгледања и саветодавања - што је несто између. Косово је сада потпуно одговорно за будућност јер смо дуго били заједнички одговорни", рекла је она.

Како је нагласила, најважнији циљ јесте да се убудуће све оно што је постигнуто и задржи.

"За Косово ће највећи изазов бити одрживост институција владавине права и наравно побољшање јер има много тога што може да се побољша. Али ће најизазовније бити одрживост, док је наш циљ да помажемо да се оно на чему смо дуго радили, траје и побољша", рекла је она.

(Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоран

17.06.2018 20:02

Једино сто сте ви успјели је једно велико ниста, осим добрих плата и сверца. Зато је вас одлазак успјех али само за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

17.06.2018 20:25

Одлазак са прољецем.....цудно....несто се ваља иза брда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

17.06.2018 20:28

Све честитке за косово и желимо вам пуно напредтка и немој те бити као ми босњаци будале да пружите све мањини и дасе они питају за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.06.2018 06:15

Хаха. Ко диро, ко диро.

Name

ЦИТА

17.06.2018 22:10

ПА ХОЦЕ ОДРЗАВАТИ КОСОВСКА ВОЈСКА ДА СВЕ БУДЕ ПО ПС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМАР

17.06.2018 22:52

Ето срби моји јос један доказ да је Косово изгубљено.... али ви јос зивите у мраку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

18.06.2018 03:32

Браца грци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За србе

18.06.2018 05:20

Ништа боље ни заслужили нису од 99. па на овамо све горег од горег сте бирали нека вас сад праве будалама док вучић по европи све издаје и разпродаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

18.06.2018 05:27

Не стидите се слободно написите мој коментар истина увек боли !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

18.06.2018 05:51

Највеци успех отици са косова .. Бас то и видимо по градовима француске и њемацке .. Немозез нигде проци улицом а да не сретнес гомилу људи из покрајине .. Знаци да сте им доњели демократију и богатсво па људи масовно одлазе трбухом крухом из слободног и богатог косова ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.06.2018 15:52

Није битно колико је дрзава поврсином велика , вец колико је еконономски и политицки јака. Аустрија је послије првог светског рата територијално масакрирана. Али , германски труд и љубав према отадзбини су је поново довели у европски врх. Код нас Срба пуна су уста патриотизма а истовремено само гледамо како од дрзаве да украдемо. Тај лазни патриотизам је параван политицарима за пљацку сопственог народа. Све ово сто сам рекао за мој народ српски , вреди и за Хрвате и Босњаке.

ОДГОВОРИТЕ