СП: Хоћемо космичку Србију!

Време је за леп почетак и веру да ће неке друге силе бити уз Србију. . .

Фудбал 17.06.2018 | 12:45
СП: Хоћемо космичку Србију!
Не, нећемо овог поподнева да гледамо небеску Србију! Хоћемо - космичку Србију! Редови иза вас представљу малу шалу и асоцијацију на то што ће Орлови ударити на Костарику у Самари (14 часова), месту које је због руских пројеката дуго важило за забрањену зону. Међутим, верујемо да је у једној од највећих житница светске силе селектор Србије Младен Крстајић добро посејао и да ће данас да пожање три бода и тријумф који ће помоћи Орловима да одскоче до фудбалске орбите, односно осмине финала Мундијала у Русији.

Селектору нашег тима ово ће бити седми меч на клупи Орлова. Имали су његови момци он сам и лоше фазе, тренутке потпуне немоћи као у судару са Мароком и Чилеом, али верујемо да ће Србија данас на Космос арени представљати сублимацију свега онога што смо видели после смене Славољуба Муслина. И да ће стати на реп проклетој традицији која каже да смо на премијери претходна два Мундијала доживели минималне поразе (0:1).

"Имали смо савршену атмосферу и однос према тренингу. То ми је довољно да будем оптимиста пред први меч. Костарику поштујемо, али верујемо у наш потенцијал, јер су овде најбољи српски играчи", гласила је порука Младена Крстајића.

Некадашњи штопер Партизана много се ослонио на стварање тријумфалне атмосфере и прављење култа свлачионице. Можда је много научио из тамних слика прошлости набијених аферама. Ваљда ње желео да му се понове искуства Радомира Антића и Илије Петковића чији бродови су почели да се љуљају још током саме припреме за Мундијал. За сада делује да проблема у табору Орлова нема. Али, само за сада.

Тактику и узвишене фудбалске мисли је препустио другима, пре свих Милану Раставцу, вероватно сматрајући да је првенство света турнир инспирације. И да само треба да нашпанује главне снаге Орлова и подигне им ниво креације на највишу могућу тачку како би Костариканци пали. Та селекција из Средње Америке је готово нетакнута у односу на претходни Мундијал. Делују стамено, дисциплиновано и врло уиграно, али...

Индивидуална моћ биће у рукама Орлова. Ту долазимо до улоге потенцијално најскупљег српског играча Сергеја Милинковића Савића. Због његових вансеријских моћи селектор је жртвовао Луку Милиојевића. Не сумњамо у мотив и суви квалитет можда и прве звезде летњег прелазног рока, али... Улога Младена Крстајића у игри Сергеја Милинковића Савића биће пре свега саветодавна и психолошка. Јер Срби који данас буду били на Космос арени, као и они који ће пратити меч крај ТВ екрана очекиваће да везиста Лација поједе лопту. Да буде српска верзија Лионела Месија. Лаичко мишљење, али ће Сергеј бити под посебном присмотром. И ту не може да очекује помоћ. Играма у Лацију изградио се као брендиран играч.

"Сергеј је за мене као и сваки други играч. Видим да сви много очекују од њега, да га оптерећују, али полако", покушао је да растерети Сергеја, селектор Крстајић.

Уз претпоставку да ћемо се мучити са дефанзивним блоком Костарике, поред Сергеја тродимензионалну улогу имаће и Адем Љајић. Наравно, сви очекујемо да Душан Тадић буде на топ нивоу, али везисту Торина Србија и даље чека. Још од кратког споја са Синишом Михајловићем и повратка у национални тим, очекујемо од Љајића да заврши са фудбалским пубертетом и одигра једну велику утакмицу. На великом такмичењу. Јер његов репрезентативни опус осликан је само у оној утакмици у Албанији. Мало, мало за играча таквог калибра. Дакле, Сергеј, Љајић и Тадић пре свих. Они ће бити ти који ће морати да поремете дисциплину Костарике.

Код њих се крије кључ. Али далеко од тога да остали неће имати значајну улогу. Уосталом, чули смо од капитена Александра Коларова да су у претходне три седмице Орлови били људи и да су победили сујету и жељу за лошим навикама. Наше је да им верујемо, као и да верујемо да је данас тај дан.

Време је за леп почетак и веру да ће неке друге силе бити уз Србију. Костарика делује као уигран тим, Србија има мноштво дебитанта у такмичарским мечевима. Али некада се добија на фору и шибицарске фазоне. И таленат попут Сергејевог и Адемовог. Можда је то овај дан. Можда данас све постане могуће.

Мнного труда је уложено да би Србија дошла до Самаре и Мундијала. Ова шанса не сме да се пропусти. 

СРБИЈА - КОСТАРИКА (14.00)
Самара.
Стадион: Космос арена.
Судија: Малаг Диједију (Сенегал).

Србија (4-2-3-1): Стојковић - Ивановић, Миленковић, Тошић, Коларов - Милинковић Савић, Матић - Тадић, Љајић, Костић - Митровић.

Костарика (5-4-1): Навас - Гонзалес, Дуарте, Акоста, Гамбоа, Овиједо - Гузман, Борхес, Руиз, Болањос - Урења.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар