Прича: Опростите за Београд и како сам до Самаре возио ладу...

Самара или до 1991. године Кујбишев, град удаљен 857 километара југоисточно од Москве, основан је 1586. године и научни је, културни и економски центар.

Фудбал 17.06.2018 | 12:30
Прича: Опростите за Београд и како сам до Самаре возио ладу...
У њему живи више од милион људи и на први погледа мешавина је новобеоградских блокова и Дорћола, а ширина Волге са својом пешчаном плажом оставља утисак да је град смештен на обали мора, а не реке. 

Писац Борис Пастернак за Самару је рекао "да је најбољи и најлепши део Москве који је откинут И премештен на обалу Волге". 

Овај град Јосиф Висарионович Стаљин изабрао је за свој команди центар током Другог светског рата, и ту је изграђен чувени бункер, за чије се постојање сазнало тек 90-их година, из којег је требало да командује у случају да Москва падне у руке Немцима. 

Он га, међутим, никада није посетио, али је место постало једна од главних атракција града. Укопан је у земљу 37 метара.

За навијаче који су посетили Самара или који ће овде тек доћи током трајања Светског првенства сигурно ће једно од најзанимљивијих места бити чувена пивара из 1881. године, коју је основао Аустријанац Вон Вакано, за којег се верује да је био шпијун. 

Пивара има не баш обећавајуће име „Дно", али далеко до тога да квалитет пива има везе с називом пиваре. 

Анегдота каже да је ово место било омиљено младим Русима, који су долазили у башту пиваре да расправљају у култури и политици, па тако и о цензури неких дела једног од највећих руских писаца Максима Горкога, али историчари тврде да назив пре има везе са реком Волгом, њеним дном и локацијом пиваре. 

Горки је, иначе, једном прилико рекао: Ја сам се телом родио у Нижњем Новгороду, духом у Казању, а као писац у Самари".

Самара је, иначе, место где се производе ракете и мотори за ракете и овдашњи становници су изузетно поносни на чињеницу да захваљујући њима Русија осваја свемир. 

Отуда и назив фудбалског стадиона „Космос арена", који и изгледа као да се у град спустио свемирски брод. 

У част Јурија Гагарина, првог човека у свемиру, у граду је отворен музеј „Самара космичаскаја", испред којег се налази права ракета, висока 51 метар и тешка скоро 100 тона с носећом конструкцијом. 

Музеј није велики, али има веома занимљивих експоната, од капсула до хране коју астронаути носе са собом у свемир.

У центру града доминирају и снажан утисак остављају куће од дрвета, као и цркве чији врхови сјаје као злато. Баш у Самари налази се и један од највећих тргова у Европи – Кујбишев трг. 

И у причи о Самари не можемо а да не споменемо велики број људи који су готово нестварно гостољубиви према Србима. Није сад баш да другима лупају клемпе, али чим чују да неко прича српски, прва реч коју изговоре је „браћа". 

Док смо шетали улицама Самаре пришла нам је старија госпођа и почела редом да нас грли. 

Затим се одмакла један корак, ставила руке на груди као да се извињава, и рекла: „Опростите нам за Београд", алудирајући на бомбардовање из 1999. године. Тако причају обични људи, а шта причају, мисле и раде они који одлучују о нашим животима јесте друга тема.

Елем, разговор је чуо и човек у педесетим годинама и представио нам се као Алексеј. Каже да је био војник у Унпрофору, да је био у Вуковару, Даљу, Ердуту, а кратко је био и на Косову и Метохији. 

„Знао сам много речи на српском, али сам их заборавио. Када је требало да се вратим кући купио сам у Новом Саду „ладу" и возио сам је до Самаре. Само, није баш била добра. Ко зна каква би тек била да сам је купио у Шапцу...", нашалио се Алексеј. 

И није претеривање ако кажем да су људи наставили да нам прилазе, баш као и један навијач који је уложио 2.300 рубаља да Србија побеђује. 

„Сигуран сам у то, само сам вашу утакмицу одиграо".

И када смо већ код навијача, у Самари су се појавили и неки Московљани. Кажу да су навијачи Спартака и да су допутовали само због утакмице с Костариком. 

Срба у Самари није било много, бар не до недеље. Највише их је допутовало из Аустралије, Сиднеја и Мелбурна, али домаћини тврде да ће им помоћи да надјачају бројне Костариканце. 

Залазак сунца на Волги и музика лименог оркестра неће имати тако снажан утисак, ако слику о Самари не употпуни још један детаљ. 

Победа Србије на старту Светског првенства.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар