ИТА: Фрозиноне у Серији А, на Сицилији туга!

Да се у Серији Б примењује ВАР технологија, исход баража би можда био другачији. . .  Канаринци поново у Серији А! Фрозиноне надокнадио 1:2 са Сицилије.

Фудбал 17.06.2018 | 07:15
ИТА: Фрозиноне у Серији А, на Сицилији туга!
Фрозиноне се, послије двије сезоне у друштву друголигаша, враћа се у најјачу италијанску лигу!

И док су све очи фудбалског свијета упрте у Русију, гдје се одржава 21. Свјетско првенство, у италијанског регији Лацио, недалеко од Рима, у градићу Фрозиноне, вођена је битка за Серију А.

Реванш утакмицом финала баража између Фрозинонеа и Палерма, одлучено је ко ће бити трећа екипа, послије Емполија и Парме, која ће изборити промоцију у Серији А, а на крају је то учинио домаћин.

ФРОЗИНОНЕ - ПАЛЕРМО 2:0 (0:0)

Послије осам и по мјесеци, спуштена је завјеса на сезону у другом рангу италијанског фудбала. Практично, цијела сезона за обје екипе стала је у вечерашњих 90 минута, а на крају без славља остала је екс-Ју колонија из Палерма.

Наиме, у тиму са Сицилије стартери су били Слободан Рајковић (Србија), Мато Јајало (БиХ), Аљаж Струна (Словенија) и Илија Несторовски (Македонија), док су са клупе меч гледали голман Јосип Посавец (Хрватска) и Александар Трајковски (Македонија), који је ушао у финишу.

Осим велике нервозе (шест жутих картона, по три на обје стране), није много тога виђено у првом полувремену, које је окончано без погодака.

А онда, сјајан почетак наставка за домаће.

Рафаеле Мајело у 52. минуту варком тијела ослободио се својих чувара, а онда феноменалним ударцем са преко 20 метара прецизно погодио за одушевљење присталица "жутих".

Био је то знак за госте да морају кренути на све или ништа.

Десетак минута касније арбитар Федерико Ла Пена нашао се у центру пажње.

Прво је показао је на слободан ударац, затим на једанаестерац, али је након тога поново одлучио да промијени одлуку и прекршај извуче ван шеснаестерца. Стекао се утисак да је фаул над Бразилцем Коронадом ипак био унутар казненог простора.

С обзиром да се у Серији Б не примјењује ВАР технологија, Палермо је остао без пенала који би можда био и удлучујући у борби за Серију А.

Из слободног ударца Јајало је само погодио живи зид и велика прилика за изједначење је пропала.

Уједно, била је то за госте највећа шанса у наставку, у којем скоро да се није ни играло.

Играчи, али и навијачи Фрозинонеа, користили су сва дозвољена (излежавања) и недозовљена средстава (двије, понекад и чак четири лопте у терену) да "украду вријеме", а у 96. минуту, након брзог контранапада, на семафору је стајало 2:0.

Камило Ћано истрчао је сам пред голмана Алберта Поминија и погодио за велико славље на стадиону "Бенито Стирпе". Навијачи су након тог гола утрчали на терен, те практично одсвирали крај прије судије Ла Пене.

Подсјетимо, у првом дуелу финала доигравања на "Ренцо Барбери", Палермо је прије три дана пред својим навијачима славио 2:1 и тако стекао предност, која ипак није била довољна.

Ријетко ко од навијача Фрозинонеа могао је замислити да ће њихов тим овако тешко доћи до пласмана у елиту.

У дуелу посљедњег кола регуларног дијела сезоне Серије Б, Фрозиноне је прије нешто мање од мјесец дана до 89. минута водио 2:1 против Фође и био на корак од одласка у виши ранг. Ипак, Роберто Флоријано тада је постигао гол за 2:2, те растужио домаће навијаче који су већ тада све припремили за велико славље.

Овај реми, односно губитак два планирана бода, послао је Фрозиноне у бараж, у којем су на крају ипак били најбољи.

Дакле, "канаринци" ће да "пјевуше" на јесен у Серији А...

Неко ће рећи да је правда задовољена. С фудбалске стране, спортске или како већ хоћете - можда би боље било да се у Серију А вратио Палермо и један ватрени стадион са југа, али ако ћемо по правди, онда је то Фрозиноне. Екипа из истоименог градића који броји мање од 50.000 становника славила је у реванш мечу финала италијанског плеј-офа са 2:0 и надокнадила гостујућих 1:2, што јој је обезбедило повратак у елиту после две године.   

Фрозиноне је без елите остао у 90. минуту лигашког дела првенства. Тада, на истом овом стадиону, пред крцатим трибинама, спремала се фешта. Требало је да мезимци домаће публике само добију Фођу. Имали су 2:1 све до 89. минуту, а онда је уследио шок - 2:2. И како је Парма славила против Специје преузела је друго место у задњи час. Негде је морало да се врати Канаринцима. 

Фрозиноне је вечерас утакмицу почео са 10 Италијана у саставу, што овом тиму даје посебан шмек. Без иједног "јаког" имена, без великих средстава и надуваног буџета...

Сјајан погодак постигао је Рафаеле Мајело у 52. минуту за 1:0. То је био тај толико дуго чекани погодак који је предност пребацио на страну домаћина. Палермо је морао да крене на све или ништа и добио је - ништа. Мада можда уз једну поприличну грешку арбитара. Средином другог дела Бразилац Коронадо је срушен на ивици шеснаестерца. Судија прво показује слободан ударац. Онда се премишља - пенал. Па опет враћа на слободан ударац. Успорени снимак, чини се, открива да је контакт био унутар голманског простора...  

Узалуд протести гостију, који ће ускоро остати с човеком мање на терену. Црвени картон зарадио је Пољак Давидович.  

До краја утакмице, у надокнади, Фрозиноне другим поготком само потврђује тријумф. Већ се играла надокнада. 

У својој првој сезони у Серији А Канаринци су заузели претпоследње место, имали су осам победа. За сличан учинак, или бољи, мораће овог лета добро да се разлете по пијаци. Како не би прошли као Беневенто... 

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар