Медији критикују Трампов потез

Кинески државни медији оштро су реаговали на најаву администрације америчког предсједника Доналда Трампа да ће увести царине на кинеску робу у вриједности од 50 милијарди долара, али је у појединим коментарима најављено остављање простора за преговоре.

Свијет 16.06.2018 | 13:13
Медији критикују Трампов потез
Касно синоћ Кина је као одговор на царине САД саопштила да ће увести додатних 25 одсто тарифа на 659 артикала америчке робе вриједне 50 милијарди евра

"Паметан човјек гради мостове, а будала зидове. Пратећи пут ширења и отварања је најбољи одговор Кине на трговински спор Пекинга и Вашингтона", пише кинеска новинска агенција Синхуа.

У уредничком чланку дневника "Пиплс дејли" осуђује се, како се наводи, опсесија Трампове администрације да игра срамотну улогу глобалног економског ометача.

"Нема побједника у трговинском рату и америчко подстицање овог сукоба веома је разорно по глобалну трговину, економску глобализацију, мултилатералне трговинске системе и ланце глобалне производње", истиче се у чланку.

Лист истиче да цијели свијет плаћа цијену погрешних поступака америчког унилатеризма.

"Пиплс дејли" назива Трампову администрацију "недосљедном и несигурном", али и изражава наду да би трговински рат могао бити избјегнут.

"Глобал тајмс" назива амерички поступак "неодговорним чином Бијеле куће којим се омета међународна трговина што је само потез за гласаче у САД који су увјерени да се предсједник Трамп бори за њихове интересе"

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар