Чешка: Земану кривична пријава?

Огромне црвене гаће које је спалио у чешки председник Милош Земан вределе би на тржишту уметничких дела и неколико десетина хиљада евра.

Свијет 16.06.2018 | 12:22
Чешка: Земану кривична пријава?
Због тога се шефу државе спрема кривична пријава.

Земан је позвао новинаре на тајанствену конференцију за новинаре и забављао се два дана нагађањима чешких медија шта то важно жели да саопшти председник у моменту када Чешка већ осам месеци нема владу да би на крају на ломачу пред новинаре само положио огромне црвене гаће.

То су славне црвене гаће које су му тројица уметника из групе Зтоховен, прерушени у димничаре у јесен 2015. године окачили уместо председничког барјака на кров председничког замка Храдчани у Прагу да изразе да се многи Чеси стиде свог председника.

Гаће које издалека када се вијоре, подсећају на совјетску црвену заставу, у складу са намером уметника постале су заиста симбол тога да се чешки председник ничега не стиди, ни вулгарности у интервјуима, ни проруских ставова а за оне Чехе који последњих година излазе на улице да протестују против Земана, симбол да се део чешке јавности свог председника и његовог проруског курса дубоко стиди.

Експерти су проценили да огромне црвене мушке гаће, које су се на Храдчанима вијориле септембра 2015. године 45 минута, нису обични доказ на суђењу уметницима и да председник није смео да их спали јер су уметничко дело, а као симбол у протестима имају и историјску вредност.

Фонд Про Арте који је намеравао да купи црвене гаће ако би се појавиле на аукцији проценио је да се уметничка дела те генерације чешких уметника продају за хиљаде или десетине хиљада евра у прерачуну а да би славне гаће познате групе Зтоховен достигле знатно већу цену на аукцији.

"Тешко је одредити тачну суму. Мислим, међутим, да би црвене гаће могле да се продају и за 80.000 евра. За неке галерије то би био врло занимљив уметнички предмет", казао је листу Млада Фронта Днес немачки галериста Јиржи Швестка.

Земан је бесплатно добио гаће које су конфисковане као доказ а затим припале држави, пошто су уметници осуђени у пролеће прошле године на шест месеци затвора условно и да плате казну од 2.400 евра за то што су пентрајући се оштетили кров Храдчана и за украдени председнички барјак који су исецкали на 1.000 комадића и послали поштом правом власнику - народу, односно насумично одабраним Чесима.

Против председника се, међутим, спремају најмање две кривичне пријаве зато што је у жељи, како је сам казао, да направи будале од новинара, спалио уметничко дело и историјски документ не мале вредности а такође и зато што је гаће вредне десетина хиљада евра могао да прода на тржишту и добијен новац да у добротворне сврхе.

"Није могуће да се у Чешкој спаљују уметничка дела у директном преносу. То ме подсећа на 1930-те године у Немачкој када су нацисти палили уметничка дела која су они сматрали за перверзну уметност", казао је колекционар уметничких дела Патрик Шимон који је купио још пре суђења те црвене гаће али је суд пресудио да су припале држави.

"Смета ми како се поступа са имовином државе. Те гаће су уметничко дело зато што су ;постале део уметничког хепенинга а њихову вредност нико не зна", најавио је и један прашки адвокат да спрема кривичну пријаву против председника.



Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТАП 011

16.06.2018 16:59

А ја купим троје гаце за 10 марака.Додусе нису онолике.

ОДГОВОРИТЕ