Прича: Мјесто руске снаге и српски газда...

Зашто је Самара посебно битна за Немању Матића? Знамо какав је играч, али сад желимо да на делу видимо да ли је ас Манчестера способан да обједини улоге великог фудбалера и човека око кога се скупља репрезентација.

Фудбал 16.06.2018 | 23:00
Прича: Мјесто руске снаге и српски газда...
Тренуци пре Мундијала - праскозорје оних утакмица које имају историјску ноту - дефинитивно се створени за цртање историјских паралела, изазивања судбине, симболичке игроказе или веровања да ће баш на том месту државни тим заблистати.

Српска репрезентација стигла је синоћ у Самару, где ће у недељу отворити Мундијал против Костарике (14 часова), град који по неким овдашњим обичајима осликава моћ и снагу руске нације. Његов неизоставни део, река Волга је синоним за све грандиозно што има домаћин Првенства света.

Баш у том руском граду моћи, који је некада био забрањена зона због свемирских пројеката, улогу газде у саставу Младена Крстајића требало би да потврди Немања Матић. Наравно, не само својом кривицом, ас Манчестер јунајтеда је стигао до бројке од само 41 званчне утакмице у српском дресу. Мало, ако се зна какав педигре има момак рођен на Убу у европском фудбалу, али сад то није битно.

Чињеница је да током испрекиданог репрезентативног стажа Немања Матића само два његова меча у дресу Орлова могу да се подведу као савршен лични опус. Први је против Хрватске, када је завршио изганство у ери Синише Михајловића и победио тадашњег селектора у психолошкој игри. Била је то мала фудбалска клиника Немање Матића и игра из фудбалских уџбеника. Други је онај у Португалу када је поготком маказицама за изједначење удахнуо наду нашем тиму да може до изненађења, али нам се није дало.

Некако је Матић био жртва дезорганизације у свим порама ФСС, међутим, овог лета све може да буде другачије. Да после старост не би питала аса Манчестер јунајтеда где му је у младости поред клупске била и репрезентативна каријера (мада ми и ту могао комотно да каже како је био жртва погрешног система и погрешних одлука).

Када су репрезентативци Србије сликани за званични ФИФА водич, Немања Матић је стављен у фотељу и замољен да позира са високом подигнутом лоптом и оштрим погледом. Јасна алузија да га сви виде као газду репрезентације. Чак и званичнци светске куће фудбала.

Селектор Младен Крстајић му је дао улогу заменика капитена и није марио због тога што Немања Матићнема харизму светских звезди. Према свим осталим парамтрима он то - јесте. Газда. Играч око кога се скупља екипа. И не само то.

Није Немања Матић стицао ауторитет виком, нити доказивао патриотизам клише изјавама. Некако се наметнуо, кроз блиставу каријеру у Бенфики, Челсију и Јунајтеду и рад на терену. Показао је небројано пута да је саткан од посебног материјала и да бисмо на делу видели невидиљиву фудбалску неправду да играч такве класе није осетио Мундијал.

Управо због тога Костарика је посебно важна за Немању Матића. Знамо какав је играч, о томе сведоче и бројни статистички параметри, али сад желимо да на делу видимо да ли је способан да обједини улоге великог фудбалера и великог газде репрезентације. Видело се по неки ситним детаљима у Светлогорску, а и овде у Самари, да Матић просто вапи за тим да Србија на овом Мундијалу делује скоцкано до детаља. Не жели више да се понове немиле секвенце када је био усамљен на путу да Србију изведе на прави пут. Да ли ће успети у тој тешкој мисији, која је некад била кост у грлу Декија Станковића? Видећемо већ у недељу.

Не сумњамо да ће Немања Матић као играч одрадити свој део после против Костарике, али за Орлове и Младена Крстајића би било посебно добро да демонстрира да смо коначно добили великог газду А репрезентације. Ако се то деси Орлови ће сутра у Самари бити дисциплиновани, радни, колективно настројени, лишени било каквих бубица и глупости какве велики турнири на трпе. Понашаће се као мали чланови велике породице.

То мора да буде ауторски рад са потписом фудбалера Манчестер јунајтеда. И тако се постаје бесмртан. А не само головима и асистенцијама.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар