Акцизе на гориво домино ефекат

Повећање акциза на гориво имало је домино ефекат па је у БиХ поскупио низ производа и услуга. Протести грађана указују не само на скупо гориво, него на сав јад и чемер у којем се народ налази - поручено је у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 15.06.2018 | 23:06
Акцизе на гориво домино ефекат
Резиме тренутне ситуације је да у БиХ нико не води рачуна о посљедицама својих одлука.

„Акцизна коалиција је била сва усхицена када је доносила одлуку о повећању акциза на гориво, али с друге стране је била неприпремљена на ситуацију у којој се данас налазимо“, рекао је економиста Зоран Павловић.

На коме је одговорност за превисоку цијену горива?

„Ја мислим да ни Понтије Пилат није тако добро опрао руке као што пере Влада Републике Српске. Српска ће да прикупи око 120 милиона КМ само од путарине за ауто-путеве. То на десетогодишњем нивоу даје могућност изградње више од 140 километара ауто-пута. А код нас се годишње гради 10 километара ауто-пута и то нам је рекорд“, каже економиста Славиша Раковић.

Протести грађана који успоравањем или блокирањем саобраћаја указују на превиску цијену горива само су један од начина како да се властима скрене пажња на сав јад и чемер у којем се народ налази.



„Цијена аутобуске карате за ученике у петој зони у Бањалуци повећала се са 50 на 55 КМ. А никога не интересује то што та иста дјеца кад плате толику карту иду у школу која прокишњава“, рекао је активиста и одборник ПДП-а у Скупштини Бањалуке Драшко Станивуковић

Превозници нису одустали од протеста, само трпе огромне притиске и уцјене од полиције и власти, истакао је Станивуковић. Навео је примјер и како полиција злопупотребљава своју моћ.

„Организовали смо шетање људи пјешачким прелазом и дошао је један нестрпљив возач. Знамо да је то бивши министар у Влади Републике Српске иако то он демантује. Са пјешачког је одгурао пролазнике, двије дјевојке је повриједио. Полиција је упалила ротацију, записала те дјевојке, а тог возача није зауставила“, наводи Станивуковић.

У Републици Српској не постоји ни једна категорија радно способног становиништва која има задовољавајућа примања, истичу економисти

„На просјечној плати је 10 хиљада марака нето приход. Размислите кад се купи један посланик и то општински за 100 хиљда марака, то је 10 година нечијег живота“, навео је Раковић.

„Овако тешка економска ситуација доводи све наше грађане у потпуни губитак наде у бољитак, људи су због тога у ситуацији да излаз траже преко границе, а не знају да имају демократска права и начине како да казне политичаре“, закључио је Раковић.

Грађани морају бити свјесни да све пројекте које актуелна власт покренула или обећала иде управо преко леђа и џепова истих тих грађана, поручено је у емисији „Изазови“ БН телевизије.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

С.којотовски.

16.06.2018 04:56

Нафта јуце на свјетској берзи пала на 73 долара сто је нај низиа цијена у задњих пет недеља.А гдје је појефтињење,нема га.Ни оних 5 фенинга сто су обецали нису спустили.Ја сам градјанин Истоцног Сарајева.Данас сам обисао све пумпе у Истоцној Илидји Истоцном Новом Сатајеву Палама,Сокоцу,Рогатици,Висеграду нити један дистрибутер није спустио цијену за 5-фенинга.Кога они лазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

16.06.2018 05:15

Највазније у вези акциза је нагласити то да оне слузе за осигурање побједе на изборима (за куповину папака). Зато треба опозиција стриктно да контролисе токове овог новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

16.06.2018 05:53

Телетабису,ни једна скола у бања луци не прокисњава,све лази и подвале,све су сколе углавном реновиране,замјењена столарија,лази,лази,колику овај раковиц има плату у сарајеву,и струцњак за све,павловиц,политицар у покусају,цини ми се да је буо кандидат лијановицеве странке,све постењацине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.06.2018 07:47

Техничка школа у БЛ прокишњавала је кад сам ја ишао у исту,а прокишњава и сад.

Name

Ево

16.06.2018 08:01

Ево нама Неша бота,поранио зору преварио.Добар ти тај покашај да људи вјерују теби,а не својим очима.Чувен је видео који је Драшко снимио са ђацима Техничке школе и прокисле учионице.Стварно човјек неможе вјеровати како можете такве глупости писати.Одмори Нешо, гледај фудбал и немој се петљати гдје ти није мјесто.СТОП БОТОВИ!

Name

За Несу

16.06.2018 08:42

Ботови цркавају од глади послије избора 2018.

Name

Орихалк

16.06.2018 05:54

Брука, и то је живи примјер да грађане праве будалама и ретардираним особама. Поштовани девластирани и понижени грађани од стране вишедеценијског режима, ПАМЕТ У ГЛАВУ, и скинимо ту арогантну, надмену и раскалашну диктатуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

16.06.2018 18:13

У мостару лпг 1.06,у невесињу1,20.

ОДГОВОРИТЕ