Ауто-пут чека изборе у Турској

Разговори о модалитетима изградње аутопута Сарајево - Београд биће настављени након предсједничких и парламентарних избора у Турској, који ће бити одржани 24. јуна, потврдио је "Независним" Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ.

Босна и Херцеговина 15.06.2018 | 07:52
Ауто-пут чека изборе у Турској
Подсјећања ради, према ранијој Јусковој изјави "Независним", наставак разговора је прво био планиран за почетак овог мјесеца, али је очигледно закључено да се о томе разговара након што се спроведу избори. Уколико, као што је очекивано, Реџеп Тајип Ердоан освоји више од половине гласова, неће бити другог круга, а у супротном, други круг предсједничких избора би био одржан 8. јула.

Јуско је рекао "Независним" да ће након турских избора састанак бити одржан с Ахметом Арсланом, министром за саобраћај, поморство и комуникације Турске, с којим ће разговора бити о начину финансирања обје трасе, односно и оне преко Тузле и оне друге преко Вишеграда.

"Ја сам већ најавио да се желим што прије видјети с министром и до краја мјесеца ћу се видјети с амбасадором Турске у БиХ, да бих путем Амбасаде и координирао и планирао све активности које су у вези с термином и темама о којима ћемо разговарати приликом нашег сусрета", објаснио је Јуско.

Он је "Независним" раније рекао да се и даље не зна коначни модел финансирања, али да ће пројекат, укључујући оба крака аутопута, укупно коштати око три милијарде евра, мада то још није званична сума.

Влада Србије је недавно саопштила да ће градња аутопута почети средином наредне године и да је Александар Вучић, предсједник Србије, након недавног сусрета с Ердоаном у Анкари разговарао о што хитнијој реализацији.

Подсјећања ради, Министарство саобраћаја и веза РС и даље је резервисано према реализацији тог пројекта и подсјећа да се он не налази у планским стратешким документима РС кад је у питању саобраћајна инфраструктура.

Пројекти Републике Српске предвиђају изградњу брзог пута на траси Источно Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница Републике Србије као спој коридора 5ц и коридора 10, те и изградњу аутопута Добој - Вукосавље - Брчко - Бијељина - граница с Републиком Србијом.

Осим тога, планирана је и изградња брзог пута преко Бијељине, Зворника и Сокоца, који ће се спајати с брзим путем Сарајево - Вардиште. С обзиром на то да су представници Федерације БиХ жељели да аутопут иде трасом преко Тузле ка Бијељини, а Влада РС да се направи траса преко Вишеграда, Турска је пристала да буду изграђене обје руте.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Па

15.06.2018 07:07

И, на крају биће празна прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2018 08:31

Ма неце то је босиц вец дооговорио хахаха

Name

Какофонија

16.06.2018 18:45

Још ћемо на крају морати навијати за Ердогана.