20 година од Џордановог "посљедњег шута"!

Пре тачно двадесет година Мајкл Џордан је упутио чувени "последњи шут" којим се са епитетом "највећег у историји кошарке" опростио од НБА.

Кошарка 14.06.2018 | 22:45
20 година од Џордановог "посљедњег шута"!
Чикаго Булси и Јута Џез су играли шесту утакмицу финала НБА лиге и Џордан је после украдене лопте у контри финтирао Брајана Расела и погодио шут за победу.

Овај шут је угасио неке од последњих нада великана кошарке Карла Малоуна и Џона Стоктона да могу да освоје шампионски прстен.

Џордан је кренуо на продор поред Расела, урадио кросовер и погодио са око пет метара, а Расел је завршио на паркету после контакта са Мајклом.

"Мислим да је то био тренутак који је дефинисао моју каријеру", рекао је 15 година касније Џордан у интервјуу Ахмаду Рашаду.

"Знао сам која су његова омиљена места за шут, знао сам где ће хтети да иде. Ја сам нешто виши и тежи од њега и мислио сам 'неће да ме прође', а он је урадио нешто што свет никада није видео. Мало ме је гурнуо, довољно да дође на своје место", причао је Расел.

Јута је тада други пут заредом дошла до финала и оба пута је у епским окршајима губила од Чикага. Прво су 1997. Џезери изгубили 4-2 у серији, а онда истим резултатом и годину дана касније после "последњег шута" за 87:86.

У част те утакмице направљена је и ретро серија патика које је МЈ носио пре двадесет година. Џордан се након те серије са Јутом вратио кошарци почетком двехиљадитих у Вашингтон Визардсима, а после те епизоде се и дефинитивно повукао.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар