Киму слиједи нови историјски сусрет

Јапанске власти припремају састанак између премијера Шинза Абеа и лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна, пишу јапански медији.

Свијет 14.06.2018 | 08:58
Киму слиједи нови историјски сусрет
Подсјетимо, ове седмице сјевернокорејски лидер састао се у Сингапуру са америчким предсједником Доналдом Трампом, што су сви свјетски медији и стручњаци окарактерисали као истројски сусрет.

Сада јапанске власти припремају састанак између премијера Шинза Абеа и лидера Сјеверне Кореје. Јапан који је остао по страни током интензивних дипломатских активности посљедњих мјесеци око Сјеверне Кореје, сада жели директно да се обрати властима Пјонгјанга, посебно о питању јапанских држављана отетих седамдесетих и осамдесетих година у Сјеверној Кореји. 

Јапанске власти предвидјају неколико сценарија, међу којима је Абеова посјета Пјонгјангу у августу, пренио је данас лист Јомиури шимбун и додао да је могућ састанак на маргинама економског форума предвиђеног у септембру у Русији. 

Неколико јапанских медија пренијело је данас да је Ким изразио спремност да се састане с Абеом, док је јапански премијер такође рекао да жели директни састанак с лидером Сјеверне Кореје о отетим Јапанцима. 

"Уколико буде било тешко да се организује састанак у Пјонгјангу у августу, Абе би могао да се састане с Кимом у септембру на економском форуму у Владивостоку", навео је Јомиури. 

Портпарол јапанске владе Хошихиде Суга одбио је да потврди ту информације наводећи да ништа још није одлучено. 

Јапан тврди да је Сјеверна Кореје отела најмање 17 јапанских грађана седамдесетих и осамдесетих година да би обучила своје шпијуне о јапанској култури и језику.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар