Историјат СП - Јапан и Јужна Кореја 2002. године...

Модерно и стерилно! Први Мундијал у новом миленијуму и најбољи показатељ у ком ће правцу даље ићи фудбал. . .

Фудбал 21.06.2018 | 23:40
Историјат СП - Јапан и Јужна Кореја 2002. године...
СЕДАМНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО. Никада раније завршни турнир није одигран на највећем континенту и никада две земље нису биле задужене за организацију. Било је модерно и стерилно. Први Мундијал у новом миленијуму и најбољи показатељ у ком ће правцу даље ићи фудбал. Суђење је било криминално. Јужна Кореја је на том таласу судијских бруталности пливала све до полуфинала, а тамо се нашла и Турска, најпријатније изненађење турнира. Тотално је подбацила Француска која без повређеног Зинедина Зидана није била исти тим. Бранилац титуле прописно се осрамотио и заглибио у групи с Данском, Уругвајем и Сенегалом – последње место и само један освојен бод. Групу није прошла ни врло снажна Аргентина која је имала Батистуту, Аимара, Ортегу, Занетија, Верона, Креспа... Бразилци с Роналдом, жељним искупљења за Француску, надирућим Роналдињом, па Ривалдом, Робертом Карлосом, Лусиом, Кафуом... ишли су до самог краја и „замазали“ нам очи. Да бар накратко заборавимо судијску лакрдију. Остаће упамћен и Роналдињов гол Симену са око 40 метара у четвртфиналу за елиминацију Енглеске...



У ФИНАЛУ у Јокохами Бразил је оправдао улогу великог фаворита и доста лако тукао Немачку – 2:0. Мало ко ће се отети утиску да је та немачка екипа једна од најлошијих што је икада стигла до саме завршнице Мундијала. Сва част Кану, Клосеу, Бирофу... али Шнајдер, Боде, Нојвил, Линке, па и Јеремис – дефинитивно нису калибар за финале Мундијала. Зуба, с оном лудачком фризуром, одрадио их је лагано. У 67. минуту 1:0, у 79. дуплирање и то је то. Бразил је на крову света по пети пут, а Роналдо први стрелац СП и поново највећа звезда светског лоптања.

ЈУГОСЛАВИЈА није успела да прође квалификациону групу с Русијом, Словенијом, Швајцарском, Фарским Острвима и Луксембургом. Била је трећа у групи...

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* По први пут имали смо три маскоте, то су били ванземаљци Ато, Ник и Каз.

* Бразилац Кафу постао је први играч који је заиграо у три финала у низу.

* Шпанији и Италији поништени су регуларни голови у продужецима против Јужне Кореје, у осмини финала и четвртфиналу. Медијска хајка била је врло јака, Блатер и челници ФИФА нашли су се на удару и под оптужбама да су Корејцима „обећали“ финале, на шта је први човек Светске куће фудбала одговорио како признаје грешке судија, али одбацује било какву могућност завере. Немци су касније у полуфиналу против Кореје добили поштено суђење.

* Италијанима је поништено пет чистих голова у четири утакмице.

* Ан Џунг Хван, момак који је „златним голом“ избацио Италију с Мундијала сутрадан је добио отказ у Перуђи. Лућано Гаучи, газда клуба, казао је тада да „нема намеру да даје плату некоме ко је уништио италијански фудбал“.

* Турски голгетер Хакан Шукур дао је гол у 11. секунди утакмице за треће место против Јужне Кореје, што је најбржи погодак у историји Мундијала.

* Невероватан податак: Бразил и Немачка, две најуспешније фудбалске нације, први пут су се сусреле на СП у финалу 2002.

* Роналдо је први играч од 1974. који је постигао више од шест голова.

* Пјерлуђи Колина који је судио финале 2002. био је први и једини судија чије су харизма и популарност могле бар приближно да иду уз највеће мундијалске звезде.

* У Северној Кореји становништво је могло да види само једну утакмицу и то у одложеном снимку. Разлог је пораз САД-а од Пољске.

* Турци су одиграли седам мечева на Мундијалу и ниједном се нису сусрели с неком европском екипом.

* Оливер Кан (Немачка) једини је голман који је понео титулу најбољег актера турнира.

ФАКТИ

Број учесника: 32
Број утакмица: 64
Постигнуто голова: 161
Голова по мечу: 2,52
Најбољи стрелац: Роналдо, Бразил (осам голова)
Најбољи играч: Оливер Кан, Немачка
Укупна посета: 2.705.134
Посета по мечу: 42.268

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар