Јемен: Почела је битка за Ходеиду

Снаге које подржава коалиција предвођена Саудијском Арабијом напале су јутрос град Ходеиду, главну јеменску луку, током највеће битке у трогодишњем рату између савеза арапских држава и Хута, које подржава Иран.

Свијет 13.06.2018 | 11:08
Јемен: Почела је битка за Ходеиду
Борбени авиони и ратни бродови коалиције извршили су ваздушне ударе на утврђења Хута како би подржали копнене операције јеменских војника окупљених јужно од луке на обали Црвеног мора, навела је у саопштењу међународно призната јеменска влада у егзилу, које је објавила њена канцеларија за медије.

Напад је почео након што је истекао рок, који су Уједињени Арапски Емирати дали Хутима, који контролишу град Сану, да предају једину луку под њиховом контролом, објашњава Ројтерс.

"Ослобађање луке Ходеида је прекретница у нашој борби да вратимо под своју контролу Јемен од милиција, које су га отеле како би служиле страним агендама", наводи се у одвојеном саопштењу владе у егзилу, који су објавили државни медији у Јемену.

Корисници друштвених медија објавили су видео снимак, на којем се наводно види конвој возила који се приближава лучком граду.

АП наводи да се могло чути ватрено оружје у близини Ходеиде, након што је истекао рок коалиције на челу са Саудијском Арабијом за повлачење сиитских побуњеника.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар