Нек' одлучи ВАР: Судије, рјеђе заставица увис!

Судије су добиле инструкције које ће смањити њихова директна одлучивања у игри. Да ли ће се добро и снаћи?

Фудбал 13.06.2018 | 17:45
Нек' одлучи ВАР: Судије, рјеђе заставица увис!
ВАР технологија имаће највећи испит до сада.

ФИФА је одлучила да на овогодишњем Светском првенству тестира технологију од које још увек многи "зазиру", па се тако од наредне такмичарске сезоне неће користити у Премијер лиги, у осталих ТОП5 лига Европе хоће, а није добила ни "зелено светло" за Лигу шампиона.

Већ раније смо писали о томе како ће тачно функционисати ВАР технологија на Светском првенству, али и даље она "није ништа" без људског фактора.

Судије који ће седети у такозваној ВОР соби (главна оперативна видео соба) у Москви сугерисаће главном арбитру на мечу када је потребно прегледати снимак (он доноси коначан суд), док се оне очигледне ситуације које они могу да провере веома брзо - неће прегледати.

Сви стадиони биће опремљени с 33 камере, а видећемо да ли ће и поред тога бити недоумица.

Председник "свих судија" Пјерлуиђи Колина навео је да је Мундијал спреман за ВАР технологију, а истакао је и да су помоћници који "машу офсајд заставицом" - добили посебне инструкције.

"Ако видите да помоћни судија не диже офсајд заставицу - није зато што жели да прави грешку, него зато што је то наша инструкција. Речено им је да ако је ситуација код опасне шансе на граници офсајда - да не сигнализирају недозвољену позицију", казао је Колина.

Уколико арбитар покаже офсајд, игра се прекида, а ВАР у тим ситуацијама не помаже, док уколико не сигнализира и дође до гола - ако је офсајда било, погодак неће бити признат. Уколико је све исправно - гол ће наравно бити признат...

Видећемо како ће ово утицати на судије на Мундијалу и да ли ће им то пореметити концентрацију пошто овога пута неће имати толико директан утицај на игру, него ће свесно у неким тренуцима и погрешити како то касније не би утицало на неку од екипа...

Шта ви мислите о овој теми?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар