Ципрас и Заев постигли договор

Република Северна Македонија је ново име бивше југословенске републике о којем су се сагласили премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев, тврде грчки медији.

Регион 12.06.2018 | 16:08
Ципрас и Заев постигли договор
"Договор би могао бити објављен данас по подне", рекао је неименовани званичник владе, преноси Ројтерс. Ципрас и Заев су сат разговарали телефоном јуче, те најавили да ће данас наставити разговор. Тада ће све бити јасно.

Очекује се, наиме, да након коначног договора буде објављено заједничко саопштење за грчку и македонску јавност, а неки грчки медији су пренели да ће Ципрас грчку јавност о томе обавестити вечерас. 

Атински лист Ефимерида пише на свом сајту да је после првог, јучерашњег телефонског разговора о последњим детаљима решења вишедеценијског спора, требало да га два премијера потврде данас пре подне, али ће то учинити по подне, да би прво обавестили специјалног посредника УН за тај спор Метјуа Нимица, који је у Њујорку. 

По извору из Владе Грчке, Ефимерида пише да ће Ципрас после разговора с Нимицом и Заевом обавестити шефове политичких странака, а затим ће у 19 часова обавестити и председника Грчке Прокописа Павлопулоса.

Одмах потом Ципрас ц́е објавити проглас о споразуму који ц́е потписати са Заевом на заједничкој граници, у Преспи. То место је раније одабрано као симболично, а време потписивања није још објављено.

По информацијама на које се позива Ефимерида, назив о којем су се две стране договориле је "Северна Македонија", али то тек треба да потврди Заев, пред којим су и предлози: "Нова Македонија" и "Горна Македонија" - сви само на македонском.

Извори наводе да у споразуму пише да Македонија има језик који "није ни у каквој вези са античким грчким, да не претендује ни на какво наслеђе и да припада словенској породици народа".

И други медији тврде слично. "Скопско питање: један корак до уговора"; "Данас се затвара питање у Скопљу", "Данас кључни телефонски разговор"; "Северна Македонија је име око којег су се сложили премијери", само је део наслова у грчки медијима, након јучерашњег разговора Ципраса и Заева.

Постизање договора о превазилажењу спора дугог више од 25 година биће од великог значаја за обе земље, посебно за Македонију, која очекује да добије датум за отварање преговора о прикључењу ЕУ и позив за прикључење НАТО. већ на предстојећем самиту у Бриселу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар