"Косовски божури" стазама Америке

Од Дечана до Грачанице укратко би се могло описати гостовање „Косовских божура“ у Америци, како по репертоару који је био инспирисан овим српским манастирима, тако и по учесницима - деци из српских енклава са Косова и Метохије, али и по местима у којима су концерти одржани – српских храмовима на подручју Чикага и дела Индијане.

Србија 12.06.2018 | 09:34
"Косовски божури" стазама Америке
Десетодневни сусрети „Божура“ са најбројнијом српском заједницом у Америци почели су 1. јуна концертом у храму „Светог Стефана Дечанског“ а међу последњим је одржан 9. јуна у Грачаници, оној, новој, у Америци, манастиру у којем је седиште истоимене епархије СПЦ.



Током овог концерта оснивач ансамбла Ивана Жигон уручила је владики Лонгину књигу „Симонида као поетска инспирација“ у којој је њена мајка, недавно преминула глумица Јелена Јовановић Жигон, сакупила 101 песму о Светој царици Симониди. Том приликом је истакла да вера у срцима Срба није просторно ограничена, што доказује и постојање Грачанице у Америци.





- Косовски завет је инспирација која је одржала наше претке и држи нас овде у Америци да останемо верни православљу и српском имену. Хвала вам што нас на свој начин инспиришете и подсећате на наше светиње, захвалио се „Косовским божурима“ на гостовању у Америци епископ новограчанички и средњезападноамерички Лонгин.



Гостовање у Америци десеточлани ансамбл „Кососвских божура“, који су одржали концерте у десет српских храмова, завршио је у недељу 10. јуна наступом у храму „Светог Архангела Михајла“ у Ленсингу крај Чикага.



(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар