Владе да смање цијену горива

За министра спољне тргвине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића незадовољство, протести грађана и блокада саобраћајница због превисоке цијене горива нису изненађење јер је то након повећана акциза било очекивано. Шаровић тврди да једино ентитетске владе могу утицати на смањење цијене горива.

Босна и Херцеговина 11.06.2018 | 19:33
Владе да смање цијену горива
"Упозоравали смо да ће повећање акциза довести до поскупљења не само горива већ и осталих услуга и животних намирница'', подсјећа министар Шаровић и истиче да је тзв.акцизна коалиција односно СДА,СНСД,ХДЗ и СББ, инсистирала на повећању акциза због наводне изградње путне инфраструктуре.

,,Нико није размишљао о последицама. Ово је само почетак јер имајући у виду шта се дешава на свјетском тржишту нафте ситуација ће се сигурно погоршати и доћи ће до драстичних поскупљења која ће утицати на стандард грађана и економије у БиХ'',тврди Шаровић.

Иако ентитетске владе покушавају да одговорност пребаце на Савјет министра БиХ, односно на МИнистарство спољне трговине и економских односа, Шаровић каже да је надлежност тог министарства само питање квалитета горива, наводећи да ентитетске владе и ту врше опструкције.

"Свака интервенција на тржишту течних горива по питању цијене, несташице или неког другог поремећаја искључива је надлежност али и обавеза ентитета. На основу закона једино ентитетске владе могу утицати на трошкове транспорта и складиштења нафте, као и на висину разних акциза, путарина и осталих пореза јер сви ти намети пуне ентитетске буџете. Не постоји ни једна такса на нивоу БиХ", наглашава Шаровић.

Он каже да владе Републике Српске и Федерације БиХ могу да утичу и спријече дивљање цијена.

"Тренутно је на свјетском тржишту цијена литре горива 0,87 марака и када на то додате 0,70 или 0,80 марака разних такси и акциза у зависности од врсте горива,лако је израчунати да је то око 1,60 марака по литри'',истиче Шаровић и додаје да је јасно видљиво да ентитетске владе могу утицати на цијену горива те му није јасно зашто поједини министри из Републике Српске,по питању цијене и акциза за гориво, пребацују одговорност на Савјет министара.

,,Ако би,по њиховим захтјевима,Савјет министара реаговао то би био пренос надлежности'',упозорава Шаровић.

Он подсјећа да је закон о повећању акциза на гориво приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ у којем сједе СНСД-ов Зоран Тегелтија, министар финсија Републике Српске и федерални министар финансија Јелка Миличевић из ХДЗ-а.

"Због немогућности договора то двоје министара нема ни подјеле до сада прикупљених средстава од акциза.Обавезне резерве нафте у БиХ којима би се могло интервенисати на тржиштуне постоје јер се о томе не могу или не желе договорити лидер социјалиста Петар Ђокић министар индустрије и енергетике у Влади Републике Српске и федерални министар енергетике СББ-ов Нермин Џиндић'', казао је Шаровић.



БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Милан

11.06.2018 17:43

Мозе и јефтиније од 1.6 КМ. У вецини америке је око 1.2 КМ за литар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миле

11.06.2018 21:02

Американци зато ратове воде да јим буде јефтиније

Name

дзони

11.06.2018 21:21

Браво Шаровицу!Доста је народу Додикове лазне прице о застити РС!Требају нам устеде и јос многе позитивне економске мјере а не плацка народа и РС уз истовремено лазно заклињање у исту.Подрска министру Шаровицу!

Name

Бранка 7

11.06.2018 21:56

Ти поредис бабе и жабе.БиХ са америком.Могу имати нафту и дзаба да сипају.видиш ли да су цијели свијет поклопили и црпе богатства са читавог блиског истока.И нама су фино донијели своју демокрацију.зато нам помоћи нема.Протесте организују они који једва чекају да се Срби медјусобно потуку..или поново са бошњацима.ту су они свакакомери и остала багра белосветска да прискоче упомоћ демократска.било је гориво скупље него сад .Гдје сте били да протестујете

Name

Ре

12.06.2018 05:44

Мозе бити и 1.2 км али се морају укинути сви порези. Онда је питање на који нацин би намакли паре за одрзавање путева. Паре не падају са неба, знаци опет би их узели од народа само је питање ста би опорезовали. Да ли се могу смањити троскови одрзавања питева, то је право питање. Ако се могу смањити ти троскови онда се могу смањити и порези на гориво. Када би престали красти намјестеним тендерима ти троскови би пали сигурно. СДС-овац Младен Босиц је рекао да це укинути таксу за "резимске" телевизије, цекамо да видимо и то цудо. СНСД нека смањи цијену горива, СДС нека укину ртв таксу и народу супер.

Name

царлито

12.06.2018 06:43

У Америци не постоји дрзавни порез на гориво, зато је гориво јефтино. Америка пуни будзет на друге нацине, а не преко пореза на гориво. Циљ јој је да због ниске цијене гориво буде мотор индустрије.

Name

Јаг

11.06.2018 18:08

Дајте нам овог цовјека умјесто Иваница, и побједјује сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар,

12.06.2018 05:58

Господо,сви сте ви исти ;свако на свом подруцју је несто засрао ,и то много ,сада су вам други криви :а понај висе народ продали сте и народ и дрзаву то ни бог не мозе ресити ,ста нисте радили и подписивали ето "уоали сте у властиту клопку.

Name

Дире Страитс

11.06.2018 19:00

Па мени тек сада није ништа јасно. Шаровић каже да је све на ентитетима,да они могу смањити цијену нафте и да не постоји ни једна такса на нивоу БиХ. Па што се онда ишло на Скупштину БиХ када су повећане акцизе или путарине, шта већ, зна ли ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.06.2018 19:52

Видис ли да фолира?Као да није било никаквог другог повецања цијена горива сем тог од акциза од 18 пФ по литри .Тако испада по овој његовој изјав.иСто не обеца да це смањити цијене ако СДС побједи на нивоу РС?Ако је тако квалитетан нека ово обеца и промјеницу мисљење о њему.Он мисли да смо ми неписмени и да нам он треба објаснити.

Name

Лео

11.06.2018 19:54

Акцизе су усвојене на нивоу БиХ и то од стране СНСД ХДЗ и СДА. Дјокиц је прозвао Саровица да он смањи цијене,сто је циркус. Кад је Саровиц био против акциза из РС га оптузивали да је издајник који коци развој РС. Сто се осталих намета тице све су на нивоу ентитета и мјесање Саровица или Савјета министара би био пренос надлезности. Да скратим, биједна власт на нивоу РС не зна ријесити ниједан проблем, они знају само правити кризе

Name

Глуп си намјерно

11.06.2018 20:18

Да момцино али новац иде ентитетима,а не дрзавном нивоу. Због тога је твој баја гласао за акзизе. Сад нека гласа да их укине..

Name

Сања

12.06.2018 01:34

Како це он бити неки пресједник кад је био у затвору због крадје.Само ми немојте реци да је невин био у затвору.

Name

п

12.06.2018 05:42

АКЦИЗЕ СУ УСВОЈЕНЕ ОД СТРАНЕ АКЦИЗНЕ КОАЛИЦИЈЕ(СНСД,СДА,ХДЗ), САД ТЕ ПАРЕ ЛЕЖЕ НА РАЧУНУ ЈЕР СЕ ИСТИ ОНИ НЕ МОГУ ДОГОВОРИТИ ОКО ПОДЈЕЛЕ ПЛИЈЕНА.ЗА ТО НИЈЕ ГЛАСАО ШАРОВИЋ.ШАРОВИЋА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА!

Name

Дарwилл

11.06.2018 19:03

У Либији је нафта била дзаба,тј. бесплатна. А сада је Либија, некад права држава камено доба. Живјела демократија и "арапска прољећа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

11.06.2018 19:47

нема пара у буђету а готовани ударају по грађанима какоби моглил да напуне своје ђепове несипају за своје паре вец на рачун народа доклеце трајати ова тиранија и пљацка.

Name

РЕ РЕ

12.06.2018 06:52

БИЛО ЈЕ И ПРИЈЕ ПОВЕЦАЊА ЦИЈЕНА АЛИ ОБЕ АКЦИЗЕ СУ ТАКО ОВИГЛЕДНА ПРЕВАРА КОЈУ ПРИМЈЕЦУЈЕ СВАКИ ПОЛУПИСМЕН ЦОВЈЕК. ДРУЗЕ НОВАЦ ИДЕ ЕНТИТЕТИМА, ЈЕСТ ТАМАН ДОДИК НСТЕДИО ДА ГЛАСАЈУ ЗА АКЦИЗЕ ДА БИ ИСЛЕ Б и Х. ДАЛИ ВИ СТВАРНО НЕЦЕТЕ ДА ВИДИТЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ ДОДИКА ИЛИ МИСЛИТЕ ДА ОН НЕ ЛАЗЕ?

Name

Миле Преседник

11.06.2018 19:57

Ја увјек наспем пун резервар и непитам за цјену ста сте се стисли то је све за Србску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киро

11.06.2018 20:05

Говори се да це и у Хрватској бити протести возаца због високих цијена горива.Аналитицари одмах одговорисе,дрзава мозе да обори цијене горива,али одмах треба негдје друго да дизе порезе.Тако је и код нас.А ако се заграби из будзета онда ако не протестују возаци(зато сто им се изаде у сусрет са цијеном горива)протестоваце пензионери,уцитељи,наставници,полиција,доктори... .вициоус цyцле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дмитар

12.06.2018 04:44

А ста мислис Киро да попусте мало на акцизама а да мало смање плате мајкицки косарцу и њима слицним па да мање купују слузбених скупих лимузина да се мање возају да неко ко ради у парламенту поред 7000км плате не прима и накнаде за рад у комисијама које никада не засједају.да се престане красти и уградјивати на јавним набавкама,ста мислис Киро били се ту могло устедјети а да се не подизе цијена бензина да се не узма од пензјонера просвјетар или љекара.?

Name

РЕ КИРО

12.06.2018 06:54

ПУСТИ ЦОВЈЕЦЕ АНАЛИТИЦАРЕ, ТО СУ ПОЛИТИЦКЕ ПРОСТИТУТКЕ, КО ВИСЕ ПЛАТИ ТАКО ПРИЦАЈУ. ИМАС МОЗАК И РАЗМИСЉАЈ.

Name

додику стевандицу и лукацу

11.06.2018 21:56

Немате потребе сад смањиват гориво сад је касно треба од ове мафије политицара отет сто су покрали мозе народ за те паре да се возика до миле воље.у прдекану са додиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

11.06.2018 22:35

Дај висе отјерајте ове поликанте и неспособне особе,следи нам Либија!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК

12.06.2018 06:57

ЈА БИХ ЗАМОЛИО ДОДИКА ДА МИРНО ОДЕ, ДА НЕ ДОЗИВИМО РУМУНСКИ СЦЕНАРИО. ДА ЈЕДНОМ У ЗИВОТУ БУДЕ ЦОВЈЕК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

13.06.2018 07:02

Велики и културан постен цовјек који је доста урадио за ову дрзаву један од ријетких.

ОДГОВОРИТЕ