Историјат СП - Шпанија 1982. године...

Како да не победиш никога у групи и постанеш првак света. . . ?! Још једна велика намештаљка, први Марадонин Мундијал, принц који поништава гол и шта је било са Платинијевим саиграчем који му је преотео жену. . .

Фудбал 16.06.2018 | 23:50
Историјат СП - Шпанија 1982. године...
ДВАНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО обележиле су многе сензације, још једна историјска намештаљка, полуфинална драма и тријумф Италијана, који су прву фазу такмичења прошли непобедивши никога. Уз три ремија. Готово да нема групе у којој се није десило понеко изненађење. Ажир је тукао Немачку, Белгија је била боља од Аргентине, Италија није могла да добије Камерун, а домаћа Шпанија - Хондурас. Тај чудесни пораз Немачке од Алжира (1:2) могао је да кошта Панцере елиминације, али у последњем колу против Аустрије чета Јупа Дервала славила је са 1:0. То је био резултат који је даље водио и једне и друге. И могли би Аустријанци и Немци можда некако и да се „покрију“ да 80 минута после гола Хорста Хрубеша нису буквално пузили по терену. Навијачи су звиждали, Шпанци с трибина викали „напоље, напоље“, а један резигнирани Немац чак је запалио заставу своје земље. Забележено је да ни једни ни други нису пришли голу ривала после гола у 10. минуту... ФИФА није реаговала. 

У Шпанији ’82. по први пут су учествовала 24 тима, па је после прве фазе 12 селекција било подељено у четири групе. У полуфнале прошли су победници група – Пољска, Немачка, Италија и Француска. Највеће изненађење била је елиминације Бразила у другој фази. Тај бразилски тим са Зиком, Соратесом и Фалкаомсматран је далеко највећим фаворитом. Главе су им дошли Италијани – 3:2.

Италија и Француска у полуфиналу одиграли су спектакуларну утакмицу, једну од најбољих у историји Мундијала. Било је 1:1 за 90 минута, а онда 3:3 после додатних 30. Погађали су Литбарски, Румениге и Фишер за Немце, односно Платини, Трезор и Жирес за Французе. Све до 102. минута Панцери су били на конопцима, губили са 1:3... А после једанаестераца – 5:4 за Немачку! Италија је головима Паола Росија стигла до шансе да се бори за трећу круну. Пала је Пољска – 2:0.

ФИНАЛЕ је било на Сантијаго Бернабеуу пред 90.000 људи. И италијанска представа за памћење у других 45 минута. Страшни Роси (три гола Бразилу, два Пољској) начео је Шумахера у 57. минуту. Тардели је 12 минута касније дуплирао предност Азура, да би Алтобели ставио руку на трофеј у 81. Утешни гол Брајтнера никоме ништа није значио... Италија са Енцом Беарцотом на клупи приредила је несвакидашњи шок фудбалском свету.



ЈУГОСЛАВИЈА се вратила на велику сцену, али није се прославила. Пораз од Шпаније (1:2), реми са Северном Ирском (0:0) и мршава победа над Хондурасом донели су нам тек треће место у групи А и рану елиминацију...

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Норман Вајтсајд (Северна Ирска) имао је 17 година и 42 дана када је заиграо против Југославије на овом Мундијалу и тако постао најмлађи дебитант на СП.

* Дијего Марадона наступио је на свом првом Мундијалу, имао је 21 годину.

* На мечу између Француске и Кувајта у Ваљадолиду догодила се невероватна сцена. Алан Жирес постигао је четврти гол за Французе пред крај утакмице, а принц Кувајта у својој карактерситичној одори сишао на терен и прекинуо меч како би поразговарао са судијом. Пошто му је објаснио да су његови земљаци стали јер су чули пиштаљку са трибина, а Французи то искористили како би брзо повећали предност, атбитар (Мирослав Ступар из СССР-а) усвојио је примедбу и поништио гол. До краја, Кувајт је ипак примио четврти погодак, па је поражен са 1:4.

* Француску репрезентацију неколико дана пред почетак Мундијала задесио је велики скандал. Једног од најбољих играча света у том тренутку – Мишела Платинија, супруга је напустила због његовог саиграча из репрезентације Жана Франсоа Лариоса. Иако до тог првенства стандардан, Ларос више никада није заиграо за национални тим, а у Сент Етјену је добио отказ.

* После неочекиваног пораза од Италије и елиминације у другој фази такмичења, у Бразилу је забележен талас самоубистава и неколико срчаних удара са смртним исходом. 

* После срамног, намештеног меча између Немачке и Аустрије ФИФА је увела правило да се убудуће сви мечеви последњег кола играју у исто време, како би се избегла могућност штеловања резултата...

* Мађар Ласло Киш постигао је најбржи хет-трк на Мундијалима. Он је против Салвадора (10:1) дао голове у 70, 74. и 77. минуту, а уједно је постао и једини играч с клупе коме је пошло за ногом да три пута на једној утакмици СП затресе мрежу.

* Севиљска полиција забранила је радницима Црвеног крста да присуствују полуфиналном мечу Француска – Западна Немачка?! Као резултат тог сулудог потеза, Патрик Батистон је три минута лежао на терену без праве помоћи после стравичног старта немачког голмана Харалда Шумахера...

ФАКТИ

Број учесника: 24
Број утакмица: 52
Постигнуто голова: 146
Голова по мечу: 2,81
Најбољи стрелац: Паоло Роси, Италија (шест голова)
Најбољи играч: Паоло Роси, Италија
Укупна посета: 1.856.277
Посета по мечу: 35.698

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар