Ковачевић: Да гледамо у своје двориште...

Кошаркаше БиХ крајем јуна очекује наставак квалификација за Мундобаскет, односно мечеви против Француске и Белгије. Директор бх. репрезентације Синиша Ковачевић за портал мондо. ба говори о актуелном стању у бх. селекцији пред ове дуеле.

Кошарка 13.06.2018 | 16:30
Ковачевић: Да гледамо у своје двориште...
Кошаркашки репрезентативци Босне и Херцеговине окупиће се у четвртак, 14. јуна у Сарајеву, када ће започети припреме за наставак квалификација за Свјетско првенство, односно за Француском 29. јуна и Белгијом 2. јула.

Након четири кола у групи Е, "змајеви" са Француском дијеле трећу позицију са скором од двије побједе и исто толико пораза. Лидерску позицију држи Русија, док је на посљедњем мјесту Белгија без бодова.

Бх. кошаркашима у преостала два сусрета потребна је побједа да и математички обезбиједе пролаз у наредну фазу такмичења. Крајем јуна на програму је домаћи дуел са Французима, а почетком јула гостовање у Белгији.

Ипак, и у случају оба неуспјеха, за очекивати је да фаворизовани Руси савладају аутсајдера Белгију, чиме би БиХ дефинитивно обезбиједила треће мјесто и пласирала се у другу рунду.

"Француска је једна од најбољих свјетских репрезентација, долазе у пуном саставу, па треба поштено изаћи, борити се, дати све од себе, па ћемо видјети какав резултат ће бити. Белгијанци су такође озбиљни, али БиХ је показала да може играти против њих, с обзиром да је побиједила у првом мечу (72:70). Ако Русија у претпосљедњем колу побиједи Белгију, БиХ пролази даље, али ми требамо гледати у своје двориште и извући најбоље што можемо", рекао је на почетку разговора за МОНДО Синиша Ковачевић, директор репрезентације БиХ.

ПРИЈАТЕЉСКЕ СА ХРВАТСКОМ У ОПАТИЈИ

Након окупљања, планирано је да "змајеви" један дио припрема обаве у Опатији, гдје ће против домаће селекције Хрватске одиграти два контролна сусрета.

"Поједини играчи излазе из сезоне, неки још нису ни завршили првенства, док је код неких пауза у току већ 20-ак дана, тако да смо окупљање заказали неколико дана раније него што је то био случај прије, када смо имали само седам дана припрема. Овај пут имамо 15 дана. Добили смо позив репрезентације Хрватске да један дио припрема одрадимо заједно у Опатији, гдје се они припремају. Захваљујемо им се на том томе. Осим два пријатељска меча, обезбиједили су нам петодневни боравак и то нам много значи. Ту ћемо настојати да поједине играче вратимо у форму", нагласио је Ковачевић.

Стање са играчким кадром није најсјајније. Андрија Стипановић и Милан Милошевић су ровити, док ће Емир Сулејмановић вјероватно пропустити предстојеће мечеве због повреде.

"Поједини играчи имају проблема са повредама, неки већих, неки мањих. Стипановић и Милошевић ће се појавити на окупљању, љекарски тим репрезентације ће их прегледати, утврдити степен повреда, односно да ли ће моћи у тих 15 дана да се ставе на располагање селектору. На селектору је да одлучи да ли ће их моћи чекати. Али, све ће се знати у четвртак", истакао је директор репрезентације БиХ.

Он је најавио могућност додатних позива у државни тим.

"Вјероватно ће бити нових позива јер ће дио играча каснити. Ту прије свега мислим на Елмедина Кикановића и Немању Гордића, који имају приватних обавеза и извјесно је да ће каснити пар дана. Сигурно је да ћемо позвати неке млађе играче, како би се наметнули кроз тренинге, те како бисмо видјели да ли се на њих може озбиљније рачунати", додао је.

Б СЕЛЕКЦИЈА

Ковачевић је потврдио да је у плану формирање Б селекције, односно У-20 тима репрезентације БиХ, са циљем да се увјере у могућности појединих играча, који би се једног дана могли наћи на списку А репрезентације Душка Вујошевића.

"Добили смо позив да учествујемо у Кини на три турнира. Ту би требало да наступи та Б селекција, односно играчи до 20 година појачани са два или три старија кошаркаша. Савез је прихватио ту понуду, јер жели да, кроз турнире, свим играчима који су изашли из јуниорског стажа и на прагу су А тима, стави до знања да се на њих мисли. Предвиђено је да се тада процијене могућности појединих играча“, нагласио је Ковачевић.

Потврдио је да ће трошкови одласка у Кину бити плаћени од стране пријатеља Савеза, тако да бх. кућа кошарке "неће потрошити нити једну КМ“.

"Уз помоћ пријатеља, односно људи из Управе КС БиХ, обезбијеђен је пут у Кину, који је плаћен за 16 особа. Ту рачунамо авионски превоз, хотелски смјештај, храну и све додатне трошкове, које ће покрити агенција која организује те турнире", закључио је Ковачевић.

Управо у Кини наредне године биће одржан Мундобаскет.

НИШТА ОД АДАМСА

Постојала је могућност да Американац Џош Адамс обуче дрес "змајева", али то се ипак неће десити.

"У Савезу нису успјели ријешити потребну папирологију, тако да од тога сада неће бити ништа."

ТАБЕЛА:

Француска 8, Русија 6, Босна и Херцеговина 6, Белгија 0.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Уа

13.06.2018 16:11

Репрезентација која жели да принуди играче да играју за њу неће никада имати успеха.Децо немојте се одазивати на позив за репрезентацију БиХ у пионирским,кадетским и јуниорским селекцијама јер ако одиграте један незванични меч затворили сте себи могућност да играте за репрезентацију коју желите.Када играч напуни 22 године има право да сам бира за коју ће репрезентацију играти.Они се правдају хаосом у Савезу па неће да издају потврде за дечаке који су из Републике Српске и играју у Црвеној Звезди,Партизану,Меги и Борцу из Чачка да наступају за Србију иако су плаћене ФИБА таксе 7000 ЦХФ за једно дете.Та деца тренирају са својим другарума из клуба и такмиче се у лиги Србије и желе да играју са њима,али им неки људи из Сарајева неће да издају питвде иаки су узели новац који је плаћен преко ФИБА.Родитељи недозволите да вам деца играју за БиХ јер тим ништа добро неће добити,а могу много изгубити.ФИБА има закон да ако дете игра за неку селекцију званичне и чак незваничне утакмице мора до краја каријере играти за ту селекцију до краја каријере.То није случај у фудбалу и рукомету,али у кошарци нажалост јесте.Чувен је случај Миротић који је одиграо незваничну утакмицу за кадете Шпаније и још је играо у мајици Црне Горе,али је био у протоколу и то су челници КС Шпаније искористили и регистровали га за Шпанију.Родитељи памет у главу!Немате право да деци уништите снове да ће наследити Теодисића,Богдановића,Бјелицу,Јокића.....

ОДГОВОРИТЕ