„Заједно за чисте воде БИХ“

Великом акцијом чишћења Малог Пливског језера завршена је још једна сезона еколошког пројекта „Заједно за чисте воде Босне и Херцеговине“. Четврту годину заредом овај пројекат проводи акције чишћења вода, а након што су ове године акције изведене на Борачком, Рамском и Јабланичком језеру те ријеци Жељезници, финална манифестација чишћења одржана је на Малом Пливском језеру гдје се окупило готово 30 рониоца под водством ронилачког клуба Босна. Након што су изронили велике количине отпада, на конференцији за медије представљени су резултати пројекта за 2018. годину.

Босна и Херцеговина 11.06.2018 | 15:28
„Заједно за чисте воде БИХ“
У акцијама које су трајале посљедњих мјесец дана, учествовало је готово стотину рониоца. Укупно су на пет локација изронили 550 врећа крутог отпада односно нешто више од 1400 килограма. Велике количине изроњеног отпада говоре о стварној ситуацији какву су рониоцу затекли на дну ријека и језера те нужности наставка оваквих акција чишћења. Иницијатори пројекта, представници компанија Хенкел и Бинго те ронилачки клуб Босна похвалили су напоре свих оних који су се укључили у овај пројект.



„Овакви пројекти освјешћују људе колико је битна брига за околиш. Ове бројке односно количине отпада које се налазе на дну наших ријека и језера заиста шокирају, а то је и циљ ових еко акција. Надам се да ћемо на овај начин потакнути одговорно понашање према околишу и водама јер је то кључ здравља нас и будућих генерација“, изјавио је Хрвоје Гавранчић, предсједник ронилачког клуба Босна.



Акција у којој су учествовали сви грађани куповином Персил, Силан и Сомат производа, трајала је у Бинго продавницама крајем прошле године након чега су услиједиле акције чишћења. Сад већ традиционални еколошки пројект дио је континуираних напора компаније Хенкел с циљем подизања свијести о одрживом понашању.



„Сваке се године једнако изненадимо информацији што су све наши рониоци нашли на дну ријека и језера. Баш зато, сваке године улажемо велики труд да остваримо што боље резултате у смислу што већег ангажмана како би што више водених површина очистили од нежељеног отпада. Ријеке и језера су наша велика природна богатства и наша је одговорност чувати те ресурсе за будуће генерације. Хвала нашим партнерима, компанијама Бинго и Еко живот, који нас подржавају и хвала рониоцима који својим радом све нас чине поноснима“, изјавио је Латиф Хасанбеговић, супервизор у Хенкелу.



“Добре ствари не треба мијењати, па тако и наш традиционални пројекат, његову срж. Оно на чему се може радити је свакако учесталост активности, јер уз све наше напоре да кроз продајна мјеста и чишћења на локацијама приближимо сам пројекат, мишљења сам да није довољно једанпут у години спроводити ову акцију. Није поента више у друштвеној одговорности, нити у чишћењу на што већем броју локација.



Свједоци смо недовољне бриге о околишу сваки пут када рониоци из наших вода изваде отпад. Сви требамо радити на себи, морамо бити свјесни шта чинимо природи и добре и позитивне примјере ширити. Зато смо и ми данас овдје да са свим нашим партнерима и медијима укажемо јавности на људски немар, те да скренемо пажњу на значај одговорне опходње према природи”, истакла је Татјана Пауноски, ПР компаније Бинго.



Да сав отпад, који су рониоци изронили из језера буде прикладно збринут, побринуо се Еко живот.

„Желим искористити прилику да испред Еко живота, као оператера система управљања амбалажом и амбалажним отпадом, изразим посебно задовољство што смо поново окупили исту екипу при креирању једне јако добре еколошке приче. Циљ ове акције није само очистити наше ријеке и језера по завршетку активности, већ освијестити становништво о погрешним навикама и указати на штетност отпада за околину те истакнути љепоту природе која нас окружује. Драго нам је што својим ангажманом доприносимо подизању свијести о потреби очувања околиша и чистоћи наших ријека,“ изјавила је Џана Халиловић, пројект менаџер Еко живота.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кики

11.06.2018 15:16

Бас је вако несто фино видит..ет јуце сам бацио стари спорет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.06.2018 17:01

Чисте воде Републике Српске, остало ако се стигне, ако не, ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоме

11.06.2018 19:05

Немој тако Горане....лоса карма...јер вида и зрак немају границе коју ми имамо у својим болесним главицама...позз

Name

Ре Горан

11.06.2018 19:31

Да си мало само мало имао достојанства небих такву глупост одвалио. Јадно