Историјат СП - Аргентина 1978: Стадиони - логори, убиства...!

Политичке играрије и једна од највећих намештаљки у историји фудбала. . .  Финале на Монументалу у Буенос Ајресу једно је од најузбудљивијих икада. Више од 70. 000 домаћих навијача направило је такву увертиру с петардама, ракетама и ролнама папира, да су се Холанђани уплашили да изађу на терен. . .

Фудбал 15.06.2018 | 23:50
Историјат СП - Аргентина 1978: Стадиони - логори, убиства...!
ЈЕДАНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО одржано је у општој атмосфери страха, јер је Аргентином владао војни режим генерала Хорхеа Виделе. Одлука да се организација СП повери баш Аргентини често је довођена у везу управо с немирима у тој земљи. Наводно, велике силе желеле су да на тај начин примире масу. Аргентина је постала шампион, што је и био основни циљ спреге политичара и ченика ФИФА, али на путу домаћег тима до трона догодило се много контроверзи. Остаће заувек записано да се у полуфиналној групи догодила можда и највећа намештаљка у историји Мундијала. Како би играли у финалу, Аргентинци су у последњем мечу против Перуа морали да добију са четири разлике, јер је Бразил пред тај меч имао бољу гол-разлику, па домаћину није одговарао „обичан“ тријумф. Није било четири, него 6:0 за Гаучосе! А на голу Перуа специјално за ту прилику стајао је рођени Аргентинац Кирога?! Узалуд бразилска кукњава, домаћин је отишао у финале.

У сенци тог срамног меча – из дана уочи почетка СП – остали су страшни догађаји као што је убиство председника организационог одбора Мундијала – Омара Актиса, те масовна стрељања политичких противника (левичара) на стадионама на којима ће се који дан касније играти утакмице?!

На овом првенству подбациле су селекције Француске и Шпаније, које нису прошле групу. Неке велике сензације није било. У мечу за треће место Бразилци су тукли Италијане са 2:1...

ФИНАЛЕ на Монументалу у Буенос Ајресу једно је од најузбудљивијих у мундијалској историји. Више од 70.000 домаћих навијача направило је такву увертиру с петардама, ракетама и ролнама папира, да су се Холанђани уплашили да изађу на терен. У разговору с челницима ФИФА Ернст Хапел, ондашњи селектор Лала, упитао је шта ће бити с његовим играчима уколико случајно победе... Наравно да нису успели. Мада, Дик Нанинга поготком у 82. минуту успео је да за тренутак анулира водећи гол Марија Кемпеса из 37. минута. Само за кратко... У продужецима Монументал је „појео“ Холанђане. Кемпес у 104. за 2:1 и Бертони „бетонира“ у 105. Аргентина је шести шампион света!



ЈУГОСЛАВИЈА је прескочила ову смотру. Није могла да изађе из квалификационе групе где су били Шпанија и Румунија. Плави су имали учинак од једне победе (у Букурешту 6:4) и три пораза.

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Холанђани су одбили да приме медаље за друго место у знак протеста против владајућег војног режима у Аргентини.

* Војна хунта на челу с генералом Виделом мучила је, затварала и убијала политичке неистомишљенике (левичаре), а занимљиво да је репрезентацију водио управо један декларисани левичар, бивши комуниста Сезар Луис Меноти.

* Шкот Вили Џонстон пао је на допинг тесту.

* Роб Ресенбринк (Холандија) постигао је 1000. гол на Мундијалима (успешно извео пенал против Шкотске у поразу 2:3), а по први пут играло се с „танго“ лоптом.

* Марио Кемпес (Валенсија) био је једини играч и шампионског састава Аргентине који је играо ван своје земље.

* Енглези по други пут заредом нису успели да се квалификују за Мундијал, иако су у квалификацијама изгубили само једном, од Италије у Риму. Азури су даље прошли захваљујући бољој гол-разлици...

* Тунис је прва селекција с афричког континента која је победила на СП. Тунишани су били бољи од Мексика (3:1) у првом колу, да би потом успели да одиграју 0:0 са Западном Немачком...

* Франц Бекенбауер (Немачка) и Јохан Кројф (Холандија), две највеће европске звезде, нису играли 1978. Кајзер се повукао из националног тима годину дана раније, иако је имао само 31 годину, док је Летећи Холанђанин одбио да игра због политичке ситуације у Аргентини.

* Упркос страшном притиску навијача и медија аргентински селектор Меноти није у национални тим позвао тада 17-годишњег Дијега Марадону, најбољег младог фудбалера света. 

* После СП у Аргентини велики немачки стручњак Хелмут Шен повукао се с места селектора. Остао је рекордер и по броју мечева које је водио на Мундијалима (25) и по броју победа (16). 

ФАКТИ

Број учесника: 16
Број утакмица: 38
Постигнуто голова: 102
Голова по мечу: 2,68
Најбољи стрелац: Марио Кемпес, Аргентина (шест голова)
Најбољи играч: Марио Кемпес, Аргентина
Укупна посета: 1.610.215
Посета по мечу: 42.374

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар