Шта минутажа "Орлова" говори о стартних 11?

Да ли је Младен Крстајић минутажом у две пробе пред Мундијал открио стартних 11 за Костарику или је намерно "сакрио карте" од скаута ривала? Неколико недоумица на пар дана пред први меч у Русији.

Фудбал 12.06.2018 | 23:45
Шта минутажа "Орлова" говори о стартних 11?
Србија је у Грацу показала два лица; неубедљивом партијом против комбинованог састава Чилеа (0:1) прво је "разљутила" српске навијаче који су критиковали наступ наше селекције, да би утисак поправила пет дана касније далеко бољом игром против Боливије (5:1).

Од потпуног разочарања до тоталне еуфорије за веома кратак период, али чак и ако је било можда и превише превише похвала на рачун "орлова" против ривала који нам, по свему приказаном - није ни дорастао, свакако је боље испратити репрезентативце на пут у Русију уз фанфаре, него када влада оно далеко мрачније расположење и потпуни песимизам.

Селектор Младен Крстајић је био доста опрезнији у изјавама од његових играча и након сусрета са Боливијом је истакао неке мањкавости у наступу "орлова" - ваљда јер је знао што би многи од њих могли и да "полете" - и стога је можда неуобичајено што смо после утакмице са Чилеом имали јасне поруке репрезентативаца који су веровали да ће се јавност после једног неуспеха окомити на њих.

"Медији, не притискајте нас", "Само позитива" - гласиле су неке од њихових порука…

Крстајић је у ова два дуела против јужноамеричких селекције извео тим у формацији 4-2-3-1, с тим да је због профила играча који су у том тренутку на терену - она добијала другачију димензију.

"Парњаци" на средини терена против Чилеа били су Миливојевић и Грујић, касније Матић и Грујић, док је Милинковић-Савић на том мечу ушао уместо Љајића и заиграо иза нападача. 

У другом сусрету СМС је играо у повученијој "роли" поред Матића, па Миливојевића, што нам и даље говори да се "ускоро најскупљи српски фудбалер" и даље тражи у репрезентацији како би његови квалитети дошли до изражаја.

Србија се бранила у два различита система; најчешће је то било у 4-1-4-1, где би између везног реда и задње линије играо Матић (Миливојевић), а Адем Љајић би тада одлазио у повученију улогу. Ипак, у појединим тренуцима видели и варијанту са 4-4-1-1 и тада би офанзивац из Торина чешће "искакао" из формације, а разлог томе је можда његова "тактичка непослушност" када су дефанзивнији задаци у питању.

Оно што је за многе било необично јесте да у генералним пробама заједно на терену нисмо видели Немању Матића и Луку Миливојевића, што није до краја разјашњено…

Да ли је то била само тактичка "провокација" за скауте наших ривала из групе и сакривање одређених адута или је Србија одлучила да овом Светском првенству верује у своје офанзивне квалитете где неће изаћи резервисаније и са двојицом дефанзивних везних бранити контре?

Решење које се такође намеће као логично јесте да је Крстајић "штедео" Матића и Миливојевића због тешких сезона, али ни они нису довољно уиграни у новом систему са "четири позади".

Заправо, од доласка Младен Крстајића на место селектора и свих досадашњих шест пријатељских мечева, Матић и Миливојевић су у исто време на терену били једино против Нигерије (65 минута), да би голови пали баш након изласка аса Манчестер јунајтеда.

Мање минута у првом мечу, а више у "генералци", добили су и носиоци напада Тадић, Љајић и Костић, док посебно радује феноменална форма Митровића који поручује да се "није испуцао". 

Дилеме не би требало да буде ни на голу пошто је Владимир Стојковић провео 170 од 180 минута на теренеу, док је можда највећа енигма како ће изгледати "четворка" испред њега, односно тројка - ако рачунамо да је Александар Коларов као капитен неприкосновен на месту левог бека.

Највећу минутажу у ове две провере имао је практично дебитант Никола Миленковић за кога Крстајић каже да се "не плаши да га гурне у ватру", док су уз њега играли Тошић и Ивановић.

Душко Тошић је после можда и најбоље сезоне у животу у дресу Бешикташа био пројектован као стартер на Мундијалу, али у проверама против Чилеа и Боливије је направио неколико нетипичних грешака и није одавао сигурност каква се можда очекива. Бане Ивановић је тек последњих двадесетак минута играо као штопер, па је ту још увек дилема са које позиције ће "срушити" рекорд Дејана Станковића по броју мечева у репрезентацији.

Антонио Рукавина је имао доста проблема у првом мечу против бржих играча Чилеа, Ивановић се вратио свом "старом" месту против Боливије и први пут после две године у репрезентацији играо као десни бек, па ће ово место у тиму Крстајићу можда бити и најтеже да "пресече"

У пријатељским мечевима нисмо видели једино голмана Марка Дмитровића и штопере Уроша Спајића и Милоша Вељковића, док је позитиван утисак оставио и Немања Радоњић који је против Чилеа играо лево, а Боливије десно - и у оба наступа успео да "размрда" нашу селекцију.

Који ви састав очекујете против Костарике у Самари? Можда вам минутажа из пријатељских утакмица у Грацу буде од помоћи кога ће Крстајић послати на терен…

ГОЛМАНИ: Стојковић 90+80, Рајковић 0+10 и Дмитровић 0.

ОДБРАНА: Рукавина 90+23, Ивановић 0+90, Миленковић 90+90, Тошић 90+67, Спајић 0, Вељковић 0, Коларов 80+90 и Родић 10+0.

СРЕДИНА ТЕРЕНА: Матић 45+45, Миливојевић 45+45, Грујић 90+27, Милинковић-Савић 45+63, Тадић 26+85, Живковић 64+0, Љајић 45+90, Костић 26+90 и Радоњић 64+5.

НАПАД: Митровић 84+70, Пријовић 0+20 и Јовић 6+0

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар