Интервју - Беговић: Бранићу за БиХ још пуно година!

"Мислим да је моја будућност у репрезентацији добра, желим да играм, ако буде било среће још десет година професионални фудбал, тако да видим ту још пуно година са репрезентацијом", рекао је Асмир Беговић.

Фудбал 12.06.2018 | 11:00
Интервју - Беговић: Бранићу за БиХ још пуно година!
Асмир Беговић, голман фудбалске репрезентације БиХ након изузетно успјешне сезоне са Борнмутом у Премијер лиги Енглеске, дошао је на неколико дана у БиХ како би организовао голмански камп за дјецу из цијеле државе.

За неколико дана у Русији почиње 21. по реду Свјетско првенство, које Беговића не интересује превише јер не игра БиХ, што му је јако тешко пало, тако да није сигуран ни колико ће пратити дешавања на Мундијалу.

Беговић иза себе има одличну сезону у Борнмуту с којим је остварио клупске циљеве и бранио у свим првенственим утакмицама. Иако је прошлог љета тек стигао из Челсија бх. репрезентативац се брзо изборио за статус првог голмана у “трешњама“.

“Што се мене тиче задовољан сам. Одиграо сам сваку утакмицу, што је био велики разлог због којег сам дошао у Борнмут, да играм што је више могуће. Мислим да сам се показао на добар начин. Наравно, то се мора анализирати и видјети шта се може боље. У клубу можемо бити задовољни. Имали смо тежак почетак. Послије тога смо ухватили своју форму и ритам и дошли смо тамо гдје би требали да будемо. Уз мало среће могли смо бити међу првих десет екипа. Нажалост, нисмо успјели, али углавном смо задовољни. Има ту још доста простора да напредујемо у наредној сезони“, казао је Беговић.

Нагласио је да је жеља Борнмута да сљедеће сезоне буду међу десет најбољих клубова у Премијер лиги, мада превасходни циљ и даље остаје опстанака у енглеској елити.

- Жал због испадања Стоука -

Протекле сезоне из Премијер лиге је испао Стоук сити, клуб у којем је Беговић провео пет и по сезона, те се наметнуо као један од најбољих голмана у Енглеској.

“Жао ми је. Имам тамо много пријатеља и људи које познајем у клубу. Пуно су мијењали играче задњих година, али су људи који раде у клубу остали исти. Жао ми је и због народа у Стоуку. Међутим, они имају доброг власника и добро организован клуб, тако да се могу брзо вратити у Премијер лигу“, мишљења је бх. репрезентативац.

Након сјајног периода у Стоуку услиједио је позив Жозеа Муриња, тадашњег менаџера Челсија, који се није могао одбити. Беговић током боравка на "Бриџу" није превише бранио, посебно у другој сезони, јер је предност имао Белгијанац Тибо Куртоа. Али, ипак сматра да то није била лоша одлука.

“За мене је то био добар посао. Ту сам много научио за двије године и био сам на највећем могућем нивоу. Поготово у првој години јер сам одиграо доста утакмица. У другој години нисам пуно, али имао сам другу улогу у екипи. Имао сам неке обавезе које сам морао изнијети као лидер и један од искуснијих играча. Освојили смо титулу, тако да је то велико искуство за мене. Доста сам научио сваког дана од добрих тренера и играча, тако да су за мене те двије године биле доста добре“, прича Беговић.

Каже како се углавном дружио са Немањом Матићем и Браниславом Ивановићем, који су тада били у клубу.

"Наравно, с голманима сам доста кафа попио, али генерално била је доста добра свлачионица са добрим карактерима. У тој другој сезони смо се сви заједно баш фокусирали да остваримо циљ, а онда се могу посебне ствари направити“, рекао је Беговић.

- Желим бранити још десет година -

Беговић од доласка на клупу новог селектора бх. репрезентације Роберта Просинечког није уписао нити један наступ у државном тиму. Наравно, то је у БиХ одмах довело до одређених шпекулација како голман Борнмута неће више бранити за репрезентацију, што је Беговић за АА демантовао.

“Имао сам добар разговор са селектором, све је било отворено. Сада сам у 31. години, тако да морам водити рачуна о неким ситницама везаним за тијело и моје здравље. Ако постоји неки ризик, није било потребно да ризикујем у пријатељским утакмицама. Наравно да ми је жао било што нисам са екипом, јер је увијек част обући дрес репрезентација. Поготово ово посљедње окупљање. Хтио сам да будем на опроштају од Звјездана, Ведада и Емира, тако да ми је то тешко пало. Међутим, у задњи тренутак су се појавиле неке приватне обавезе и морао сам остати кући. Мислим да је моја будућност у репрезентацији добра, желим да играм, ако буде било среће још десет година професионални фудбал, тако да видим ту још пуно година са репрезентацијом“, наглашава Беговић.

Наравно, гледао је пријатељске утакмице које су репрезентативне колеге одиграле под вођством Просинечког и задовољан је оним што је видио.

“То су биле пријатељске утакмице и то морамо пренијети када будемо играли званичне утакмице у Лиги нација и квалификацијама. Наравно, велики циљ је да се поново пласирамо на велико такмичење. Мислим да смо се уиграли у пријатељским утакмицама, доста је играча добило шансу, али ћемо када буду битне утакмице морати извући што боље резултате“, рекао је Беговић.

На Свјетском првенству, које почиње 14. јуна у Русији, Беговић каже да неће ни за кога посебно навијати.

“Имам доста пријатеља из србијанске и хрватске репрезентације, тако да би волио да они направе нешто позитивно. Што се тиче неке екипе посебно нема је. Нас нема тамо, а то ми је тешко пало, па не знам ни колико ћу гледати Свјетско првенство. Пратићу, али није то исто када ниси тамо. Желим да буде добро такмичење, да навијачи уживају, али за мене нема ту неке екипе коју ћу посебно пратити“, прича Беговић.

- Енглески навијачи су доста реални -

Енглеска на наслов свјетских шампиона чека од 1966. године, а с обзиром да се ради о земљи у којој је фудбал настао логично је да су очекивања тамошње јавности увијек велика од репрезентације.

“То је велика, фудбалска земља, ту је притисак, не само у Енглеској, тако је и у другим земљама. За њих то није ништа ново. Мислим да овога пута нема неких великих очекивања и да су навијачи доста реални. Јесу играчи млади и да је то нова генерација, али уз мало среће ко зна шта се може. Све је отворено, ако се прође група и оде се у нокаут рунду све је могуће“, казао је Беговић.

За бх. голмана не постоји изразити фаворит уочи почетка Свјетског првенства, али мисли да је можда вријеме да Лионел Меси са репрезентацијом Аргентине коначно нешто освоји.

“За мене ту не постоји чист фаворит. Има доста добрих репрезентација. Наравно, Њемачка, Португал, Бразилл, Аргентина. За мене Аргентина можда има најбољу екипу с Месијем. Можда бих рекао да ове године могу освојити. Било би лијепо за њега и било би ми драго, јер је он господин и велики играч“, закључио је Беговић.

- Фондација Асмир Беговић -

Беговић је 2013. године основао фондацију преко које покушава помоћи, прије свега дјеци, у БиХ. До сада је фондација реализовала неколико важних пројеката, али бх. голман каже да је пред њим и тимом с којим сарађује највећи изазов, а то је изградња спортског центра у БиХ.

“Фондација ради. Завршили смо велики пројекат, наш највећи до сада у БиХ у Сребреници. Тамо смо направили и поправили три игралишта. Сада размишљамо о другим пројектима у будућности. Имамо планове да направимо велики спортски центар, ако нам држава или неки град отворе могућност да дођемо до земљишта, онда ћемо још више урадити у будућности“, истакао је Беговић.

Додао је да има сјајан тим људи који сарађују с њим, када је у питању фондација, али и сада голмански камп, који је организовао у Сарајеву, тако да се он може потпуно фокусирати на своје професионалне обавезе у Енглеској.

“Имам добру екипу око себе. Имам добру породицу, супругу и људе који воде рачуна о свему, тако они воде организацију, а ја се само појавим на крају и покажем своје лице. Волим да играм фудбал, то ми је на првом мјесту наравно, али и ово све са стране што радим је позитивно за главу, за мозак, за душу, тако да ми није никакав проблем радити“, истиче Беговић.

Беговић је професионалну голманску каријеру почео у Портсмоту из којег је, прије него што је добио прилику да буде први голман, био на позајмицама у многим клубовима. Након што се афирмисао 2010. године прелази у Стоук сити из којег пет година касније одлази у Челси с којим је постао шампион Енглеске 2017. године. У љето исте године прелази у Борнмут за који је ове сезоне бранио на 38 утакмица. У дресу репрезентације БиХ 31-годишњи Беговић уписао је 61 наступ.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар