Такву Србију желимо!

Импресивна најава СП – "петарда" Србије, хет-трик Митровића! Фудбалери Србије на импресиван начин су најавили Светско првенство – победом над Боливијом од 5:1! Митровићев хет-трик за срећан пут Орлова! Убедљивих 5:1 против истина лимитиране репрезентације Боливије.

Фудбал 09.06.2018 | 20:10
Такву Србију желимо!
"Орлови" су одиграли импресивних првих 45 минута на Меркур Арени у Грацу током којих су постигли четири поготка.

Тим Младена Крстајића је деловао изузетно мотивисано, од почетка су наши момци кренули агресивно ка голу Боливије, а течне акције су омогућиле низање шанси из напада у напад.

Србија је повела већ у петом минуту голом Александра Митровића главом, после корнера који је извео Адем Љајић. 

Митровић је до краја сусрета још два пута затресао мрежу, па је тако хет-триком послао јасну поруку ривалима. 

Одличан је био и Љајић који је "наместио" Митровићу и други гол за 3:0 у 23. минуту, док је у међуремену и сам затресао мрежу након сјајне комбинације Ивановића и Тадића по десној страни. 

Управо је овај тандем био осовина сјајне игре Србије на овом мечу, константно су пробијали по десном боку и мучили одбрану Боливије.

Крајем првог полувремена та игра крунисана је голом Ивановића, који је дочекао лопту после неуспешних "маказица" Митровића и волеј ударцем је закуцао у гол. 

У другом делу Крстајић је направио неколико измена, на полувремену је у свлачионици оставио на клупи Матића, увео је Миливојевића, а касније су заиграли још Грујић и Рукавина, уместо Милинковић-Савића и Тошића, па је тако Ивановић заиграо и на месту штопера. 

То је све довело до пада темпа у игри Србије, а Боливија почетком другог полувремена користи прву деконцентрацију, те након контранапада Кампос вара Тадића и Стојковића и смањује на 4:1. 

Међутим, "Орлови" су брзо успоставили нову доминацију, почели опет да редају шансе, голман Анес је спречио Тадића да у неколико наврата затресе мрежу, али није имао решење за Митровића који 20 минута пре краја сјајним ударцем стиже до хет-трика.

До краја меча Србија је наставила да притиска одбрану Боливије, одличну прилику за гол имао је Грујић, али је са пет метара шутирао главом за мало поред гола. 

У финишу је сјајно запретио и Костић, али и његов шут завршава поред стативе. 

Резултат какав желимо, игра за којом жудимо, Србија какву бисмо волели да гледамо и у Русији. Ако може. Блиставо издање Орлова у последњој провери пред пут на Светско првенство јесте охрабрујуће и довољно да навијаче баци у стање еуфорије, мада ако ћемо поштено, није Боливија мерило ни нашег квалитета, ни реалних домета на Мундијалу, па би најбоље било да ових 5:1 у Грацу буде схваћено као скок са одскочне даске за оно што нас очекује већ 17. јуна у Самари против Костарике. А не као доказ да смо преко ноћи постали сила.

Имали смо све. Доминацију тереном, миран пас, смислене акције, брз проток лопте, реализацију, атракцију, естетику. Скоро без слабог места деловала је наша репрезентација у већем делу сусрета на "Меркур арени", прегазила је екипу из Јужне Америке и показала да уме да се носи с притиском јавности насталим услед срамотног издања са Чилеом. Све што нисмо показали у понедељак, функцинисало је толико добро да је Младен Крстајић чешће морао да аплаудира фудбалерима него да их довикује као у претходном тесту.

Аплаузи су оправдани. Баш као и овације око 1.500 наших људи у Аустрији. За најлепши могући испраћај на планетарну смотру, где од фудбалера у белим дресовима очекујемо да буду бар упола ефикасни као на стадиону Штурма, али и да "смање доживљај" кад воде, јер свака, па и грешка какву смо направили под утицајем убедљивог вођства почетком другог полувремена може да буде кобна кад на програму буду такмичарске утакмице.

И још нешто: није да нам је ривал био учесник Мундијала. Чак ни први тим Боливије. Него комбинована екипа селекција која се најбоље сналази у свом дому, на екстремним условима (3.200 метара надморске висине), па остаје дилема шта смо овим сусретом добили.

Да не ситничаримо: показали смо да можемо одлично да функционишемо на противничкој трећини терена. Што и није изненађење услед сазнања да је Душан Тадић донео креацију, Филип Костићмоторичке способности искористио да "цепа" одбрану Јужноамериканаца, а тај тандем по крилу одвукао толико пажње неспретним Боливијцима да је Адем Љајић могао мирно да ради оно што најбоље зна. Да дели пасове. Углавном унапред. Две његове асистенције, па још и екзекуција на остављену лопту Тадића показатељ су да смо у нападу потентни и да не мора све да зависи од Александра Митровића.

А ако је до нападача Фулама, чини се да би сам желео да вуче српску локомотиву по руским пругама. Причало се претходних дана да је уморан, да му је можда потребан предах, међутим, ништа он то не признаје. Хет-триком и мотивом као да му је ово последња утакмица у каријери заплашио је аналитичаре из стручних штабова Костарике и Швајцарске, а нама оставио наду да има још муниције и за утакмице на СП.

У односу на проверу са Чилеом, Младен Крстајић је остао доследан формацији, пославши на терен играче у распореду 4-2-3-1, што би требало да нам буде заштитни знак и на Мундијалу. Но, избором играча је изненадио. Можда у жељи да одмори Луку Миливојевића (играо у другом олуврмеену), можда с намером да збуни Костариканце, селектор је преселио везисту Кристал Паласа на клупу, упарио Немању Матића са Сергејем Милинковићем Савићем, додуше он је играо нешто испред, не као класичан задњи везни, а тандем на средини терена деловао је довољно добро да се од њих буквално одбијају физички инфериорни играчи Боливије. Ту надмоћ смо експлоатисали до крајних граница, стварајући вишкове, после којх је наших офанзивним везистима преостао лакши део посла.

На супротном крају терена, одлука да Николу Миленковића за добро обављене задатке на дебију награди местом у одбрани јесте била храбра, али с обзиром на метеорски развој дефанзивца Фјорентине и опавдана. Популарни Блеки је као штопер опет био гарант стабилности, с тим што му је овога пута било још лакше, десно од уз себе имао је Бранислава Ивановића, од данас сурекородера по броју игара за државни тим (103) и стрелца најефикетнијег гола, а лево Душка Тошића, толико храброг да петама "продаје форе" лимитираном супарнику.

Како би било лепо да то репризира(ју) и у Русији, где бисмо могли да играмо и са модификованом последњом линијом одбране, јер је увођењем Антонија Рукавине Младен Крстајићч пробао Ивановића и Миленковића као сараднике на штоперском месту.

Лепо је то деловало. Као и комплетна игра нешг тима. Јер, такву Србију желимо.

СРБИЈА - БОЛИВИЈА 5:1
/Митровић 4, 23, 68, Љајић 19, Ивановић 42 - Кампос 48/

Србија (4-1-4-1): Стојковић (од 80. Рајковић) - Ивановић, Миленковић, Тошић (од 67. Рукавина), Коларов - Матић (од 46. Миливојевић) - Тадић (од 84. Радоњић), Милинковић Савић (од 63. Грујић), Љајић - Костић - Митровић (од 70. Пријовић).

Боливија (4-1-4-1): Вискара - Анез, Хоакин, Ралдес, Сагредо - Бехарано - Саведра (од 57. Рибера), Хустинијано, Санчез (од 63. Али), Кампос (од 69. Р. Варгас) - Арсе (од 49. Вака).

Фудбалери Србије се после у суботу увече враћају у Београд, у недељу ће имати слободан дан како би се опростили од породица и пријатеља пред пут у Русију у понедељак ујутру. 

База "Орлова" биће место Светлогорск поред Калињинграда, а први меч играју 17. јуна против Костарике у Самари. 

Пет дана касније ривал ће бити Швајцарска, управо у Калињинграду, а у трећем колу 27. јула велики Бразил, у Москви. 

Срећно, "Орлови"!

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар