Историја СП - Енглеска 1966: Најспорнији гол у историји фудбала!

Пелеово погажено обећање и италијански бродолом. . .  Пред старт шампионата енглеска јавност била је врло незадовољна што је селектор Алф Ремзи изабрао у тим Џефа Харста пре аса Челсија Питера Осгуда. Харст је у финалу дао три гола. . .

Фудбал 12.06.2018 | 23:30
Историја СП - Енглеска 1966: Најспорнији гол у историји фудбала!
ОСМО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО обележили су комерцијализација, најспорнији гол у историји фудбала, рађање нове велике звезде – Еузебија, те италијанска брука. Северна Кореја тукла је Азуре са 1:0 у одлучујућем мечу и елиминисала их групи. Мађари су последњи пут имали велики тим и значајно су допринели испадању Бразила у првој фази, пошто су их тукли са 3:1, а Пеле је поново пребијен – овога пута главе су му дошли Бугари – тако да је обећао да се више неће појављивати на Мундијалима. Немци су представили нови тим, предвођен полетарцима Бекенбауером и Овератом, Шпанија се обрукала (два бода), док је домаћин сигурним кораком изашао из тешке групе са Француском, Уругвајем и Мексиком.

Северна Кореја, после Италиије, умало није шокирала и моћну Португалију. Имали су Корејци чудесних 3:0 после 25 минута игре у четвртфиналу, али Еузебио је са четири комада преокренуо, па Хозе Аугусто запечатио – 5:3. У полуфиналу Енглеска је головима Бобија Чарлтона послала куци Португалце (2:1), док су Немци истерали СССР – 2:1.

А ФИНАЛЕ за анале. Велики непријатељи Немци и Енглези ударили једни на друге. Иако далеко талентованија, чета Хелмута Шена тек поготком Вебера у 89. минуту стиже до 2:2 и продужетака. Врхунац драме у 101. минуту. Џеф Харст постиже други гол тако што лопта удара у пречку и пада на линију. Да ли је прешла или није? Готфрид Динст се консултује с помоћником Тофиком Бахрамовим, све траје неколико секунди и – на центар. Бахрамов, иначе Азербејџанац, тако постаје обележен за сва времена као руски човек који је погурао савезнике до титуле. До краја Харст погада још једном за 4:2. Како су године пролазиле та ситуација се анализирала у разним „лабораторијама“ и налази би увек били различити: Енглези кажу – гол; Немци – није. Једно није спорно. Четврти гол апсолутно је нерегуларан. У тренутку кад Харст погада мрежу Тилковског на терену је више навијача који прослављају победу Енглеске...

ЈУГОСЛАВИЈА се није пласирала за Мундијал у Енглеској пошто је завршила трећа у квалификационој групи са Луксембургом, Норвешком и Француском.   



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Енглеска је постала трећи тим који је освојио Богињу као домаћин, после Уругваја 1930. и  Италије 1934. После тога организатор ће славити још 1974. (Западна Немачка), 1978. (Аргентина) и 1998. (Француска).
* Први пут на Светском првенству појавила се маскота – лавић Вили.
* Такође, први пут су на утакмицама били присутни дечаци који су скупљали лопте.
* Влада Северне Кореје унајмила је 12 навијача да навијају за њихову селекцију.
* Северна Кореја постала је прва азијска земља која је прошла први круг Мундијала.
* Бразил је, с друге стране, постао први бранилац титуле који није успео да прође групну фазу. Касније то ће се догодити Французима (2002) и Италијанима (2010).
* Мексички голман Антонио Карбахал у Енглеској је учествовао на свом петом Мундијалу. Његов подвиг поновиће Немац Лотар Матеус...
* Енглески нападач Џеф Харст једини је играч у историји који је постигао хет-трик у финалима Мундијала...
* Пред старт шампионата енглеска јавност била је врло незадовољна што је селектор Алф Ремзи изабрао у тим Харста пре аса Челсија Питера Осгуда...
* Златна богиња нестала је уочи турнира, због чега је морао да интервенише Скотланд јард. Трофеј је на крају у једном лондонском парку умотан у папир пронашао сада већ чувени пас Пиклс. Као награду његов власник добио је 6.000 фунти и привилегију да гледа меч који год пожели на СП.
* Хелмут Шен, нови селектор Немачке, започео је серију од 25 утакмица на Мундијалима без пораза, што је актуелни рекорд.
* Аргентина и Енглеска започеле су велики ривалитет током четвртфиналног окршаја на Вемблију. Била је изузетно груба утакмица, с много повреда, а капитен Гаучоса Ратин искључен је због приговора немачком судији. Аргентинац је био толико бесан да није желео да оде у свлачионицу и сео је на црвени тепих резервисан за краљицу. Напослетку, двојица полицајаца извела су га са терена, а Алф Ремзи изјавио је после меча како је забранио размену дресова: „Не мењамо мајице са животињама“, казао је тада селектор Гордог Албиона.

ФАКТИ

Број уцесника: 16
Број утакмица: 32
Постигнуто голова: 89
Голова по мечу: 2,78
Најбољи стрелац: Еузебио, Португалија (девет голова)
Најбољи играч: Еузебио, Португалија
Укупна посета: 1.614.677
Посета по мечу: 50.459

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар