Анализа - "Краљ" потучен до ногу: Вориорси су династија!

Чуло се још у химни да никоме није било ни до кошарке, ни до ривалитета, ни до туге, ни до радости. Леброн је покушао немогуће и схватио да му је потребна нова земља, нова војска, ново оружје. . .

Кошарка 09.06.2018 | 22:15
Анализа - "Краљ" потучен до ногу: Вориорси су династија!
Још док је наредник Фреди Гарза Џуниор из резервног састава ваздушних снага, симпатични латинос са солидном количином пудера на лицу, поносно певао химну САД пред четврту утакмицу НБА финала плеј-офа, могла је да се осети отужна атмосфера у дворани на чијим се трибинама окупило 20.560 навијача спремних на други растанак са вољеним краљем.

Све што се потом догодило у Кливленду током три сата скупог ТВ производа била је само последња четвртина утакмице коју је Џеј-Ар Смит отворио обесмишљавањем поверења које је у заједничке циљеве имао његов лидер Леброн Џејмс, Стефен Кари потом померањем границе немогућег послао серију у један смер, а Кевин Дурент "убио" деја-ву тројком којом је толико опчинио америчку јавност да је за њу рано јутрос награђен Каријевом МВП титулом финала плеј-офа.

На крају никоме више није било ни до кошарке, ни до ривалитета, ни до туге, ни до радости:

Кливленд Кавалирс - Голден Стејт Вориорс 85:108 за прву "метлу" у НБА финалима од пролећа 2007. када је династија која је претходно владала Западом, Сан Антонио Спарс, на суров начин увела тада младог и необузданог Леброна у ринг звани "велико финале".

Осми пут у низу ушао је овог пролећа међу конопце кошаркашки Мајк Тајсон и први пут пао после само четири рунде, након чега је поражени "Кинг" уморним ходом вероватно последњи пут у бордо опреми испраћен у тишину свлачионице коју ће памтити по промаји и честим заменама плочица са презименима на ормарићима.



После предаје у негледљивој утакмици у којој је Кари са 37 поена спустио руку на свачију реликвију, а Дурент му је отео трипл-дабл учинком од 20 поена, 12 скокова, 10 асистенција и 3 блокаде, Џејмс ће са чекираном једносмерном картом у џепу из свог ормарића на далек пут понети "свега" три драгоцена прстена од којих је два купио још током летовања на Флориди.

За собом ће и други пут оставити одан народ "Тхе Ланда" уверен да није погрешио када је опростио "Тхе Децисион" и да је привилегован што навија за локалног момка који је у Охају ГОАТ још од када је 2015. спустио рампу Андреу Игодали и тријумфално одјахао за грло испред Кајрија Ирвинга и осталих "копљаника".

У кошаркашком смислу, "ратници" су на свиреп начин трећи пут у четири битке за прстење освојили Лебронову "Земљу" и сасвим извесно натерали "Краља" на нови бег према неким мање турболентним земљама у којима ће можда, ко зна, поново пронаћи довољно веште и мотивисане борце за бар још један јуриш ка трону.

На њему, остају да стоје "ратници" генерала Стива Кера који су у међувремену стекли дозу осионог вероватно свесни да имају најсавременије оружје данашњице и да ће и убудуће бити важније пазити на унутрашње непријатеље са Запада него на то ко ће доћи са Истока. То је четврти пут у низу био "Кинг", овог пута са успут окупљеном војском, са којом се до краја лавовски борио са повређеном десном шаком.

Џејмс је повреду наводно зарадио у налету беса када је схватио да историја кошарке неће памтити само само Хилов "чоук" и Џеј-Арово "животно дело", већ и квар у глави човека у чију се анонимност опкладио када је почетком 2016. излобирао некомпетентност освајача Евролиге америчког имена које се чита с десна на лево. И сам Тајрон Лу, ког нико није подсетио да Џеј-Ар "дисастер" може да се спречи и тајм-аутом, остаће упамћен мање-више као последица серије погрешних одлука које су доносили у Кливленду готово махнито покушавајући Џејмсу да опреме нову верзију "Биг 3" модела у ком је седиште Двејна Вејда припало Кајрију Ирвингу, а Кевину Лаву оно из ког је испао Крис Бош.

Овај модел претрпео је одређене промене прошлог лета након што се Џејмсов "мали брат" наљутио и преселио у Бостон, али је и такав успео да догура до краја треће утакмице финала плеј-офа. У четвртој, након што је Кари најавио да се 0/9 неће поновити (3:13, 15:25, 23:34), Луова идеја о нападу на омаленог бека по сваку цену донела му је пар минута буке до вођства од 39:38 (серија 16:4) коју је Кер прекинуо рутинским тајм-аутом после ког је до краја друге било 9, треће 21, а потом и максималних 28 поена разлике (74:102) пред церемонију на којој је комесар Адам Силвер уручио "Ларија О'Брајана" прво власницима бизниса чије су највеће звезде морале да сачекају свој ред.

У том тренутку, Џејмс је увелико под тушем спирао црне мисли које би га навеле на помисао да још вечерас одлети у непознатом правцу на метли коју му је са задовољством уручио неподношљиви Драјмонд Грин, једини истински МВП у редовима новог-старог шампиона чија се корисност нигде не пише са "нај", али зато и никад не изостане.

Међутим, иако ће рећи да му је прво потребан одмор и бистра глава пре него што одлучи где да настави борбу са митом о Мајклу Џордану, кошаркашком Мохамеду Алију, пре ће бити да је Џејмс текст опроштајног писма знао напамет и пре почетка сезоне али да је био спреман да све заборави уколико би се у јуну догодило чудо попут суспензије Грина за пету утакмицу финала из 2015.

Није се догодило, "О'Брајан" је нешто касније завршио у рукама играча који су га апсолутно заслужили, јер играју најбољу кошарку, јер на најправилнији начин контролишу и количину сујете у свлачионици и количину ега на терену, јер квалитет никада није био споран у бројним неуспешним покушајима да се изграде НБА династије каква је увелико ова Голден Стејт Вориорса.

Сујета и его јесу били спорни у многим дворанама, па и "Ораклу", све до те 2015. године и доласка Стива Кера који је у тајности формирао један од најмоћнијих тимова свих времена који је освајањем шесте шампионске титуле изједначио Вориорсе са Чикаго Булсима на терећем месту вечне листе иза оца и мајке НБА лиге, Бостон Селтикса (17) и Лос Анђелес Лејкерса (16).

Три од бременитих шест пораза у финалима Џејмсу је нанела пре свега кошарка каквом је Кер види, а коју у неподношљиву лакоћу претварају "Дурентула" и "Спласх Бротхерси" због чега се понекад нађете у недоумици да ли гледате људе од крви и меса или холограме дизајниране у оближњој Силиконској долини са намером да земљанима представе кошарку будућности у којој ће можда једног дана бити могуће чак и да Кари заустави Џејмса у одбрани 1 на 1.

Џејмс је 15. сезону завршио са 23 поена у утакмици у којој је убедљиво најмање шутирао у поређењу са остале три (7/13), а у којој је имао и 7 скокова и 8 асистенција, али и 6 изгубљених лопти. Кевин Лав почео је јако, али је нестао и стао на 13 поена (4/13 из игре) и 9 скокова. Двоцифрени су били само још Смит и Родни Худ са десет поена, док је Кајл Корвер убацио два поена за разлику од треће утакмице. Иза Карија и Дурента, који су сабрали 57 поена, стали су Клеј Томпсон са 10 (4/10) и 6 скокова, као и Грин са 9 поена (4/8), 3 скока, 9 асистенција и 3 блокаде. Андре Игодала додао је 11 са клупе, на којој су седели и нови НБА шампиони: Ник Јанг и Џавал Мекги, играчи чије су важне улоге у Керовом систему доказ да и одметници могу да буду ратници код правог војсковође.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар