Толико туриста је недопустиво

Грчка је последња у низу европских земаља која једва одржава равнотежу између „подношљивог“ броја туриста и претераног броја туриста.

Свијет 08.06.2018 | 20:22
Толико туриста је недопустиво
Ове године Грчку ће посетити 32 милиона иностраних туриста, што је за 100 одсто више од 15 милиона, колико је посетило ову земљу 2010. године и 10 пута више у односу на број од пре 10 година. 

Санторини је тренутно претрпан туристима, а на само 76 квадратних километара редовно су гужве у саобраћају и у уским уличицама града. Грци су већ предузели први корак како би смањили број људи, па су тако увели дневне посете острву, тачније излете. 

"Не можемо да имамо све више и више туриста. Не могу мала острва и заједнице посећивати милиони туриста сваког месеца. Инстраструктура то не може да поднесе, а тако ћемо развијати и квантитет уместо квалитета услуге", рекао је Никос Крисогелос, политичар и активиста за животну средину. 

Занимљиво је да један од пет Грка ради у сектору туризма, а феномен малих острва која пате од синдрома великих градова почиње да буде проблем за локалце. 

"Засадили смо низ биљака које имају за циљ да сачувају и ово мало вегетације коју имамо. Бојим се да у наредних пет година то неће бити довољно. Не смемо да имамо превише туриста, једноставно не смемо", апел је Никоса Зорзоса, градоначелника Санторинија.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Без Сале

08.06.2018 20:52

Санса за Алнбанију.

ОДГОВОРИТЕ