Историјат СП - Шведска 1958: Рађање ''Краља фудбала''!

Са непуних 18 година Пеле је заједно с Гаринчом ушао у први тим Бразила на инситирање Дидија и тако је састављен један од најбољих тимова свих времена.

Фудбал 10.06.2018 | 23:00
Историјат СП - Шведска 1958: Рађање ''Краља фудбала''!
ШЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО обележило је рађање Краља фудбала. Едсона Арантеса до Насимента Пелеа. Са непуних 18 година Пеле је заједно с Гаринчом ушао у први тим Бразила на инситирање Дидија и тако је састављен један од најбољих тимова свих времена. Чувену навалу комплетирали су Вава и Марио Загало.

Пеле је дао гол Велшанима за пролаз у полуфинале; тамо је „сахранио“ Французе (5:2) са три комада, а онда у финалу антологијско пребацивање лопте преко главе једном збуњеном Швеђанину, мајсторска завршница и оне сузе на крају док га саиграчи подижу на рамена. Слике које се не заборављају...

Бразилци су те ’58. патентирали нову формацију - 4-2-4, или 2-4-4, када нападају. Суштина је била да су у навали имали два класична центарфора плус два крила, а уз двојац у средини дејствовали су изузетно офанзивни бекови (Нилтон Сантос и Ђалма Сантос). Нико од њихових ривала у Шведској није на време приметио промену. Да би се одбранили од те нападачке силе било је потребно играти са два центархалфа, а сви су углавном играли са једним у формацијама 2-3-5, или 3-4-3. Отуда и тако убедљиве победе Бразилаца, чак и у полуфиналу и финалу.

ФИНАЛЕ на стадиону Росунда у Стокхолму кренуло је како се само пожелели може за домаћина. Нилс Лидолм погађа мрежу Жилмара у 4. минуту. Швеђани такође имају страшан тим. Ту су и Гунар Грен, Курт Хамрин, велики дриблер Ленарт Скоглунд... Али Бразилци нон стоп имају човека вишка у навали и момци у жутом то не знају да бране. Вава за 1:1, па опет Вава 2:1, Пеле, Загало, још једном Пеле - 5:2! И Бразил је шампион света по први пут у својој историји.

ЈУГОСЛАВИЈИ је опет главе дошла Западна Немачка. Плави су успешно изашли из групе с Французима, Шкотима и Парагвајем, да би их у четвртфиналу на волеј дочекао Хелмут Ран.

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Репрезентација Совјетског Савеза по први пут је учествовала на Мундијалу. Совјети су толико били штедљиви да на пут нису послали ниједног представника медија. Улогу новинара и репортера преузео је фудбалер Сергеј Салников.

* Рукавице су постале саставни део голманске опреме. Руски голман Лав Јашин користио их је међу првима.

* Постигавши погодак против Велса у четвртфиналу (1:0) Пеле (17 година у 239 дана) понео је титулу најмлађег стрелаца на завршним турнирима, која му и дан-данас припада...

* По први пут су све утакмице Мундијала преношене на телевизији...

* Пошто су доживели тотални бродолом у Шведској (последње место у групи), експедиција Аргентине при повратку слетела је у Кордобу уместо у Буенос Ајрес, у страху од линча навијача. Међутим, Гаучоси се свакако нису лепо провели. У Кордоби су их бесни навијачи гађали кесама пуним смећа.

* Те 1958. први и последњи пут се догодило да све четири селекције Уједињеног Краљевства (Енглеска, Шкотска, Северна Ирска, Велс) наступе на Мундијалу...

* Рекорд Француза Жиста Фонтена од 13 постигнутих голова на једном шампионату и даље је актуелан. Он је дао гол на свакој од шест утакмица Мундијала.

* Тријумф Бразила 1958. и даље је једини од стране неке јужноамеричке селекције на европском тлу. Није било ни супротних случајева.

* Први пут на СП дошло је до нерешеног резултата без голова, Бразил – Енглеска 0:0.

* Бразилски нападач Хозе Алтафини добио је надимак Мацола због невероватне физичке сличности са чувеним Валентином Мацолом, легендом Торина. На наредном шампионату у Чилеу Алтафини је играо за Италију...

ФАКТИ

Број учесника 16
Број утакмица 35
Постигнуто голова 126
Голова по мечу 3,60
Најбољи стрелац Жист Фонтен, Француска (13 голова)
Најбољи играч Пеле, Бразил
Укупна посета 868.000
Посета по мечу 24.800

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар