Историјат СП - Швајцарска 1954: Чудо у Берну!

И пад чувене мађарске Лаке коњице! Тај препознатљиви немачки менталитет, челична воља, истрајност. . . рођени су 4. јула у Швајцарској.

Фудбал 10.06.2018 | 00:00
Историјат СП - Швајцарска 1954: Чудо у Берну!
ПЕТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО познато је по многим обореним рекордима и наравно највећем изненађењу у финалима. Тријумф Западне Немачке над златном мађарском Лаком коњицом после 0:2 ушао је у анале фудбалске игре, а многи га држе и за највећу неправду у историји фудбала. Мађари су у Швајцарску дошли са страшним тимом (Пушкаш, Кочиш, Цибор, Хидекути, Грошич, Божик...), који више од четири године није изгубио ниједну утакмицу, тако да готово нико није доводио у питање њихов коначни тријумф. Поготово након 17 постигнутих погодака у прве две утакмице групне фазе и победе над Немачком од 8:3?!

Испоставиће се, међутим, да су Немци велики посао за финале одрадили управо на том сусрету. Вернер Лајбрих тако је тукао Пушкаша по зглобовима да овај није могао да се врати на терен све до финала, а тамо није био ни бледа сенка најбољег нападача планете...

На коначан исход значајно је утицала и чињеница да су Немци до финала дошли победивши Аустрију с лаганих 6:1, док су Мађари имали жестоке муке и у четвртфиналу и у полуфиналу. После велике туче с Бразилцима, поломљених носева и пребијених цеваница - 4:2, и исти резултат у окршају са браниоцем титуле - Уругвајем.

ФИНАЛЕ или „Чудо у Берну“, како се назива окршај Мађарске и Западне Немачке, слови за једно од најузбудљивијих финала откако је фудбала. А с комплетним „бекграундом“ и свиме што ће касније догодити, односно утицајем који ће имати на развој читаве једне нације, меч на Ванкдорфу спада у ТОП 10 највећих спортских догађаја у историји. Тај препознатљиви немачки менталитет, челична воља, истрајност... рођени су 4. јула у Берну. Головима повређеног Пушкаша и Цибора Мађарска је повела са 2:0, све је ишло ка новој „осмици“, али онда... Макс Морлок и Хелмут Ран до полувремена успевају да изједначе; како меч одмиче Мађари падају, Немци се дижу, и шест минута пре краја опет Ран - 3:2!

Мађарска више никада неће бити моћна, а Немачка ће постати највећа фудбалска сила Европе.

ЈУГОСЛАВИЈА је прошла тешку групу с Бразилом (1:1) и Француском (1:0), али даље од четвртфинала није могла. Мада је по именима имала јачу екипу од Западне Немачке. Панцери су зато имали великог Сепа Хербергера, утемељивача модерног немачког фудбала и озбиљне тактике. Југославија је четврфинале изгубила са 0:2.



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Телевизија је по први пут преносила неку утакмицу Мундијала.

* По први пут два брата освојила су СП, Немци Фриц и Отмар Валтер.

* Швајцарска на добијању Мундијала може да захвали томе што је била неутрална у Другом светском рату.

* У покушају да избришу све што их подсећа на Мараканасо, Бразилци су по први пут носили зелено-жуту опрему, уместо до тада стандардне беле.

* По први пут сваки играч, чак и они на клупи, имали су бројеве на леђима. Јавност је то јако критиковала, пошто се по први пут могао видети голман са бројем 22 или нападач са бројем 17.

* Мађари су толико били уверени у свој тријумф да су већ били припремили читав програм дочека националних хероја, док су на чувеном стадиону НЕП била постављена постоља за бисте играча.

* На Мундијалу у Швајцарској учествовало је 16 екипа. Та бројка учесника биће актуелна све до Шпаније 1982.

* Двојица фудбалера са Мундијала 1954. на наредном шампионату играли су за друге репрезентације. Мађар Ференц Пушкаш понео је дрес Шпаније, баш као и Уругвајац Хозе Сантамарија.

* Поред Шандора Кочића 1954, само још тројица играча успела су да постигну хет-трик на Мундијалима. То су Фонтен (1958), Герд Милер (1970) и Габријел Батистута (1994, 1998).

* Турска се на пето Светско првенство пласирала у врло необичним околностима. У квалификационом двомечу са Шпанијом имала је лошији скор (1:4 и 1:0), али како ФИФА тада није признавала гол-разлику, играла се мајсторица у Риму. Резултат 2:2. Исто тако и после продужетака. Судија и организатори нашли су се у проблему. Консултације су потрајале, да би се на крају оба тима сложила да 14-годишњи дечак по имену Луиђи Франко Гема, чији је отац радио на стадиону, с повезом на очима извлачи цедуљице. Срећа је погледала далеко слабију селекцију Турске.

* Са 5,38 голова по утакмици Мундијал у Швајцарској најефикаснији је у исторји. Тај учинак тешко ће бити премашен...

ФАКТИ

Број учесника 16
Број утакмица 26
Постигнуто голова 140
Голова по мечу 5,38
Најбољи стрелац Шандор Кочиш, Мађарска (11 голова)
Најбољи играч Шандор Кочиш, Мађарска
Укупна посета 943.000
Посета по мечу 36.269

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар