Посљедњи дани Г7?

У Канади се састају шефови држава и влада групе Г7.

Свијет 07.06.2018 | 19:17
Посљедњи дани Г7?
Тај самит водећих индустријских нација могао би да протекне без резултата – толико се, практично о свему, разликују мишљења пре свега Вашингтона, и остатка групе, пише “Дојче веле”.

“Шерпаси“ земаља Г7, они преговарачи који на лицу места припремају терен за неку међународну конференцију, још увек су прилично удаљени од усклађених позиција. Интензивни преговори ће се наставити, саопштила је немачка влада.

У петак (8.6.) и суботу (9.6.) заседаће шефови држава или влада Немачке, Француске, Канаде, Јапана, Италије и Велике Британије. На дневном реду су спољнополитичке кризе, као што је спор око севернокорејског нуклеарног програма, рат у Сирији или будућност нуклеарног споразума са Ираном. Разговараће се такође и о заштити климе, те о светској трговини.

Хоће ли бити завршног коминикеа?

Више је него неизвесно хоће ли на самиту бити донета заједничка изјава. Немачка се труди да то постигне, поручују из Берлина. Али наде је све мање, јер заједнички коминике подразумева консензус. На последњем самиту у Италији заједничка изјава умало је пропала због неслоге поводом заштите климе. Сада се тој теми придружио читав низ нових тема које председник САД Доналд Трамп види сасвим друкчије него остале државе Г7.

У Италији су несугласице због заштите климе практично уграђене у завршну изјаву. Када би се у Канади сада тако поступило, завршни документ би због бројних спорних тема заправо био документ неслоге. А то би обеснажило и позиције које су до сада биле колико-толико заједничке.

Сада се озбиљно размишља и о идеји да само председавајући групи Г7 на крају самита дâ изјаву. Ту би могао да нагласи заједничке вредности као што су мултилатерализам, намера да се очува спољна трговина, да се преузме одговорност у међународној заштити климе. Али, да ли то значи да је овај политички формат изанђао? Шефови држава и влада Г7 до сада су себе видели као заједницу која се залаже за мултилатерализам, међународну слогу, и поредак вредности који се базира на правилима.

„Нема боље ствари од мултилатералних договора, да се обликовање глобализације не би препустило само актерима који се боре само за своје интересе и не занима их опште добро“, рекла је недавно канцеларка Ангела Меркел.

Хармонија – то је било некад...

Но, колико год се канцеларка интензивно залагала за мултилатералне вредности, демонстративна хармонија којом су зрачили учесници самита ранијих година, вероватно ће постати прошлост. Слике шефова држава и влада који се у опуштеном кругу пуни оптимизма показују у добром расположењу, са Доналдом Трампом више неће бити могуће. Сувише је жучан био спор због царина које су САД увеле на челик и алуминијум из ЕУ.

Немачка страна је после тог састанка министара финансија пренела да успеха није било, али да нико не жели да се одрекне формата Г7, јер је у овим временима веома важно да се такви састанци одржавају. Јер, где друго постоји могућност да се у тако уском кругу шефова држава и влада разговара лично и отворено?

У Канади ће постојати и могућност да се мимо заједничких радних састанака одржавају и билатерални сусрети. Тако ће, на пример, немачка канцеларка Ангела Меркел први пут разговарати са новим италијанским премијером Ђузепеом Контеом. Остаје да се види како ће се понашати Италија.

Извор: ДW

Коментари / 0

Оставите коментар