Састанак: И даље нема договора

Лидери водећих политичких странака у ФБиХ ни данас у згради Делегације ЕУ у Сарајеву на састанку нису били близу рјешења измјена Изборног закона БиХ које би свима било прихватљиво.

Босна и Херцеговина 07.06.2018 | 16:48
Састанак: И даље нема договора
Наиме, иако је након састанка који је одржан прије пар дана  владао приличан оптимизам да је рјешење на прагу, данас су неки од учесника преговора били видно разочарани.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА није  имао много за рећи новинарима који више од три сата чекали да се састанак оконча у Делегацији ЕУ у Сарајеву.

"На прошлој сесији се чинило да смо близу рјешења, али нисмо данас успјели. Ко је томе крив, нећу говорити, нећу говорити детаље. Задржали смо могућност да се у наставку  разговора договоримо. Ништа од тога не могу више рећи", казао је Изетбеговић.

Није желио коментарисати  закључке ПИК-а.

Нермин Никшић, предсједник СДП-а БиХ, новинарима  је казао да није ни дијелио оптимизам након прошлог састанка.

"Требамо задржати дигнитет разговора, да се сучељавају аргументи и да дођемо до рјешења. Није било ништа спорно што није било раније. Говори се о томе да ли треба примјењивати федерални Устав и причу о најмање једном представнику конститутивног народа из кантоналне скупштине или неки други приступ", казао је Никшић.

Борјана Кришто, замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ, казала је да је суштина да нема договора јер се не поштују принципи одлуке Уставног суда јер се инсистира на попису 1991. године, на уставним одредбама које су у овом тренутку спорне и поднијели смо захтјев за оцјену уставности пред Уставним судом БиХ у односу на устав БиХ.

"Нема легитимног представљања ако се користи попис из 1991. године и нема један из сваке жупаније. Мора бити пропорционално заступљена конститутивност народа у односу на укупан број тог народа у ФБиХ. То је рекао и Уставни суд, а на томе ћемо инсистирати. Ако до рјешења дођемо. Ако не, Боже мој. Сви имамо договорност", казала је Кришто.

Она је  истакла да је привремено рјешење - привремено, али да се мора поштивати одлука која говори о легитимном представљању у свим административним јединицама.

Златко Милетић, генерални секретар ДФ-а, казао је да договора није било јер ХДЗБиХ не жели да приближи ставове када је у питању "ад-хоц" рјешење измјена Изборног закона БиХ.

"Четири странке, искључујући ХДЗ, су примакле ставове око тог ад-хоц рјешења у вези са измјенама Изборног закона БиХ. То рјешење је засновано на Уставу ФБиХ. Господа из ХДЗ-а не желе да пристану на то. Ми не можемо пристати на одређене уступке јер би то ад хоц рјешење кршило одредбе Устава ФБИХ. Ради се о старим проблемима, око пописа 1991. године или 2013. године и да ли је мањинско заступање или пропорционално", казао је Милетић.

Истиче да је ХДЗ-у БиХ џентлменски понуђено да подржи "ад-хоц" рјешење, а да онда сви заједно приступе реформама Устава ФБиХ и да се то уради према пресуди "Љубић", али и другим пресудама.

Извор: НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ин

07.06.2018 15:10

Неце се ни договорити њима овако одговара вјецно це владати . Засто високи преставник ненаметне закон није му био проблем наметати одлуке Републуци Српској. Требао је наметнути и овај закон и закон да се уведу скенери и видео надзор на гласацка мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2018 15:38

Зато све сви понасају као да су фараони и не боје се јер високи представник ниста не подузима. А његова улога Дејтоном и јесте да кад несто запне то он ријеси. Зато је и постављен, инаце нема сврхе да уопсте постоји..

Name

ре

07.06.2018 15:45

Нема висе наметања та времена су просла.Ако могу да се договоре нек се договоре ако не онда најбоље ријесење је мирна дисолуција

Name

Ре ре

07.06.2018 21:42

Како мислис нема висе наметања? Јел то Дејтонски споразум престао да вази па је и самим тим укинут високи представник за којег су сви прихватили да рјесава ситуације кад несто не иде? То му је главна сврха Дејтонским споразумом. Процитај ако не вјерујес.

Name

Милица

07.06.2018 15:24

ЕТО ПРИЛИКЕ ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ ДА ОПРАВДА СВОЈЕ ПОСТОЈАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

07.06.2018 16:26

Да ли се бандити договорили или не нама народу је небитно јер наси гробови су ископани.

ОДГОВОРИТЕ