Како је то бити нечија љубавница

И док је популарна култура често портретише као прорачунату и манипулативну жену која не преза ни од чега да заведе мету, љубавница ће, неретко, осећати кривицу што другој жени "отима" мушкарца.

Занимљивости 07.06.2018 | 12:20
Како је то бити нечија љубавница
Она је заносна жена са савршеном фризуром, беспрекорном шминком, црвено налакираним ноктима. Свог љубавника дочекује обучена у чипкан веш и свилени огртач, намирисана скупим парфемом. Увек зна шта да каже, никад не претера, не прави сцене, уме да прећути и заћути.

Не оптерећује га својим проблемима, а његове увек пажљиво слуша. Зато јој се он, уосталом, и враћа. Тако је барем ми замишљамо. И у својим маштаријама одемо тако далеко да слика љубавнице коју смо замислили више нема никакве везе са реалношћу.

А у реалности та љубавница нема ни савршену фризуру, нити је одликује трпељивост једног монаха. Њене очи су неретко црвене због суза које је пролила претходне ноћи јер је њен драги био са својом законитом женом. Она се кида сваки пут кад он Нову годину или неки други празник проведе са својом породицом. Чека да телефон зазвони и мучи себе сталним питањима да ли треба да му верује када јој каже да је воли. И док је популарна култура често портретише као прорачунату и манипулативну жену која не преза ни од чега да заведе мету, она ће, неретко, осећати кривицу што другој жени "отима" мушкарца. И није бирала да буде љубавница, то се једноставно догодило...

Стуб срама

Па опет, она је зла жена. Вештица. Прељубница. Спонзоруша. Док ћемо за мушкарца наћи прегршт оправдања, за њу нема ниједног. Главни кривац се тако провуче са опоменом, али она завршава на стубу срама. Како је могла да руши породицу? Како је није срамота да заводи туђег мушкарца? Може ли да се погледа у очи? Испаљујући оптужбе, заборављамо да ретко која жена устаје ујутру са мишљу "данас ћу да постанем нечија љубавница". Заборављамо да је и она жена као и свака друга, некад рањива, некад себична, некад неспремна да се суочи са реалношћу. И заборављамо да је кожа заљубљене љубавнице неретко тесна.

Да она у том односу много губи, каже психолог Маријана Вилимоновић истичући да партнерски односи подразумевају ексклузивитет, што значи да ту нема места за трећег. Према речима саговорнице "Живота плус", мада знамо да постоје паралелне везе и могућност да једна особа има два или више партнера у истом периоду, не може се рећи да се у томе сви осећају добро и да су то зрели и квалитетни партнерски односи.

- Мотивација жене да уђе у партнерски однос са ожењеним мушкарцем је једно, а одлука друго. Ако се ипак одлучи да уђе у такав однос, ризикује да буде фрустрирана и да подноси ривалитет. Себе ставља у позицију да буде бирана, али не увек. У зависности од мушкарца, осећа се мање или више сигурно, веза се одвија у тајности, добија обећања са реализацијом или без ње - напомиње психолог.

Отимачица мужева

Дакле, добија обећања и тренутке среће. Губи самопоуздање, време, могућност да са неким изгради квалитетну везу. Делује да је јасно на коју страну тас претеже. Али љубав, нажалост, није математика, нити је увек вођена рационалним разлозима, па питање зашто жена пристаје да буде у таквој вези у којој много више губи него што добија пада у воду. Некад верује, оправдано или не, да има будућност са тим мушкарцем. Некад нема снаге да се бори против осећања, па пристаје на мрвице. Некад јој је лакше да се заварава него да призна себи истину.

- Свакако овај положај за жену није увек пријатан и удобан као што сама реч асоцира. Асоцира на то да она добија нешто више и лепше од мушкарца у поређењу са његовом супругом, а да нема обавезе које жена има. Међутим, веома често су то непотпуни, парцијални односи који функционишу у вештачким условима. Кад се суоче са реалношћу, прекидају се или прерастају у прави партнерски однос - каже психолог.

Ако се деси ово друго, многи ће рећи: "Ето, отела јој је мужа". Други ће пак узвратити да се брак никад не распада због треће особе. Ко је тада крив - она или он?

- Постојање љубавнице у животу мушкарца може да буде повод за развод брака, било да мотивише њега или супругу. Исто тако, постоји могућност да се тај изванпартнерски однос прекине и брак настави. Какав ће ток и утицај прељуба имати на брак зависи од самих брачних партнера и њиховог односа. Љубавница је најчешће само повод или додатни мотив за развод. Одговорност мушкарца је апсолутна, као и одговорност жене за своју одлуку да уђе у везу са ожењеним мушкарцем. Одговорност не можемо делити пола пола, већ је она стопроцентна - закључује наша саговорница.

СЕСТРА, МАЈКА, ПРИЈАТЕЉИЦА

Пре него што осудимо нечију љубавницу и назовемо је погрдним именима, не би било лоше да се сетимо да је и она нечија сестра, мајка, пријатељица, кума.

- Љубавница није увек љубавница и није само љубавница. Та жена је постојала и као нечија девојка, супруга, мајка или слободна жена. Уколико је у неком периоду у позицији љубавнице, то не значи да је лоша особа. У том тренутку је направила избор који ће имати свој ток и који ће се показати као добар или лош - подсећа психолог.

МУШКАРЦЕ РЕЂЕ ОСУЂУЈУ

Док осудама на рачун љубавнице нема краја, љубавници неретко прођу без критике. Њега нећемо кривити за то што руши неку породицу нити ћемо мислити да треба да га буде срамота што другом мушкарцу "отима" жену. Ова неправда се може објаснити очекивањима која су различита за припаднике оба пола.

- Брига о томе како ће се осећати онај други коме се таквим односом наноси штета, као и емпатија су особине које се више приписују женама. Самим тим се сматра да би оне требало да буду обзирније имајући у виду импликације које би њихов однос могао да има на његову супругу, децу и породицу у целини - објашњава Маријана Вилимоновић.

МЕРИЛИН И КАМИЛА

Шта је заједничко Мерилин Монро и Камили Паркер Боулс? Прва је оличење фаталне жене, друга никад није играла на карту изгледа. Па опет, обе су у неком тренутку свог живота биле љубавнице, прва америчком председнику, друга британском принцу. Прва је била авантура, друга се за свог љубавника удала. Стереотип о заносној љубавници руше и истраживања која кажу да је она често мање лепа него супруга, па чак и старија, али да мушкарац у њој тражи оно што у супрузи нема, од емоционалне блискости до разумевања.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар