Ко намеће рјешење Косову

Француска, Њемачка и Холандија траже да се укључе у дијалог о Косову и Метохији као "асистенти" високог представника ЕУ Федерике Могерини, да би наметнули своје рјешење и цијели процес завршили до краја године, пишу "Вечерње новости", позивајући се на дипломатске изворе.

Србија 07.06.2018 | 09:30
Ко намеће рјешење Косову
Саговорници листа наводе да је ово престројавање појачано баш уочи финалне фазе разговора Београда и Приштине.

Лист додаје да су унутар ЕУ почела да се формирају два блока земаља - оне које су незадовољне спорошћу процеса, у чему предњачи "тројка", као и група држава предвођених Шпанијом које не признају Косово, а које желе да буду детаљније упућене у ток предстојећих преговара и да у том процесу буду консултоване.

Најјаче чланице очекују да нека врста споразума између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ буде постигнута до краја године, па је за то, из угла тренутног застоја, остало још релативно мало времена.

У том контексту, пише лист, водеће пријестонице траже да се Београд и Приштина "притисну" тако што ће као улог на сто ставити обећања која произлазе из закључака са самита из Софије, а која се односе на ближе везе са ЕУ, које подразумијевају инфраструктурне и друге пројекте.

Земље које нису признале једнострано проглашену независност Косова, наводи лист, такође сматрају да би рјешење требало да се пронађе благовремено, али поједине од њих имају замјерке што се процес дијалога фактички одиграва далеко од њихових очију, иако се физички одвија у Бриселу.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дзоо

07.06.2018 08:07

Треба Србска политика одрадити то признати Сиптаре ослободити Србију великог јарма да крене напред.Исто тако дистанцирати се од ових ботова и Додика да и ова дрзава крене напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

07.06.2018 08:49

КАКОП РЕЧЕ ДОДИК, ГРАНИЦЕ НИСУ СТАБИЛНЕ! КОСОВО СЕ УЈЕДИЊУЈЕ СА АЛБАНИЈОМ! Е МОЈ ВУЧИЋУ, САМО ЗНАШ ДА ПРИЧАШ БЕЗ ВЕЗЕ. ДОСТА ЈЕ И ТВОЈЕ ДИКТАТУРЕ. ПУСТИ ДАЧИЋА ДА РЈЕШАВА ПРОБЛЕМЕ.

Name

Рус

07.06.2018 08:59

На коју мислис дрзаву.

Name

Ре РУС

07.06.2018 09:16

На Босну и Херцеговину.

Name

ББ

07.06.2018 17:43

РЈЕШЕЊЕ КОСОВА НАМЈЕШТА ДОДИК ДА БИ ВУЧИЋА ЗБАЦИО