До краја године изрицање пресуде

Жалбени поступак у предмету Радована Караџић требало би да буде окончан до краја године, а у предмету Ратка Младића до краја 2020, најавили су данас главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ) Серж Брамерц и предсједник суда Теодор Мерон пред Савјетом безбједности УН.

Свијет 06.06.2018 | 19:40
До краја године изрицање пресуде
"Послије изрицања другостепене пресуде у предмету Шешељ, преостала су само три предмета. Предвиђено је да жалбени поступак у предмету Караџић буде окончан до краја 2018. године, док се за суђење у предмету Станишић и Симатовић и жалбени поступак у предмету Младић очекује да буду окончани до краја 2020. Тада би преостао само евентуални жалбени поступак у предмету Станишић и Симатовић", рекао је Брамерц.

Говорећи о трагању за несталим особама у бившој Југославији, Брамерц је напоменуо да су многи актери преузели иницијативу да покрену то питање с Тужилаштвом и да затраже његову помоћ.

"Хитно су потребни напори како би се ојачало трагање за несталим особама. Десет хиљада породица са свих страна, још не зна судбину својих вољених", истакао је Брамерц.

Нагласио је да Међународни комитет Црвеног крста покреће петогодишњу стратегију за подршку трагању за несталим особама, као и да је Тужилаштво опредијељено за пружање сваке могуће помоћи.

Он је, међутим, рекао да су "власти дале много обећања за подршку том раду која остају само на папиру" и поручио да је "политичка воља потребна како би се створили услови да сведоци приступе с информацијама".

"Потрага за несталим особама представља хуманитарни императив. Вријеме је да политичке власти преузму одговорност за своја обећања и да покажу храброст и оставе по страни све друге факторе", поручио је Брамерц, наводи се у саопштењу МИКТ.

О активностима Механизма говорио је и предсједник Механизма Теодор Мерон, који је подсетио да је жалбени претрес у предмету Шешељ одржан 13. децембра 2017, а другостепена пресуда 11. априла ове године.

Навео је да је жалбени претрес у предмету Караџић одржан 23. и 24. априла, а да је циљ да се поступак у предмету оконча до децембра обе године, знатно раније него што је претходно планирано.

Оцијенио је да постоји добар напредак у другим актуелним предметима као што су поновно суђење у случају Станишић и Симатовић, и додао да су најаве жалби поднијете у предмету Младић.

Мерон, који је данас поднио редовни шестомјесечни извјештај Савјету безбједности УН о раду тог суда, истакао је да је Механизам постао самосталан први пут послије затварања Трибунала за бившу Југославију, а након што је преузео пуну одговорност за резидуалне функције МКСЈ и МКСР.

Он је указао да се Механизам суочава с неочекиваним изазовима без преседана у вези с ограничењима ресурса од почетка године.

Механизам је помогао недавно оснивање Информативног центра о МКСЈ у Сарајеву и намјерава да подржи сличне иницијативе у будућности, рекао је Мерон.

На сједници Савјета безбједности Уједињених нација данас је представљен редовни Извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ), који је наслиједио Хашки трибунал.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

макy

06.06.2018 18:11

Зивио Радован Карадзиц и Ратко Младиц и дрзава Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБЕНДА ДО СМРТИ

06.06.2018 18:53

Генерале хероју нас издрзи заједно смо јаци

ОДГОВОРИТЕ