Интервју: Марк Клатенбург - први пут о свему...

Свађи с Микелом, зашто се плашио Колине, језику гуштера, Њукаслу, расизму и тетоважама због којих га људи мрзе?! Велика исповест једног од најбољих острвских арбитара новијег доба, кога су испратиле бројне контроверзе. . .

Фудбал 08.06.2018 | 23:00
Интервју: Марк Клатенбург - први пут о свему...
Дуго нисмо чули ништа од Марка Клатенбурга, али контроверзни енглески арбитар поново се враћа на велику сцену и то на предстојећем Мундијалу у Русији. Биће један од чланова стручног савета који ће водити бригу о контролисању ВАР система.

Човек који је напустио Премијер лигу и Енглеску како би се посветио раду у Саудијској Арабији, где је постао први човек судијске комисије, каже да ниједног тренутка не жали што је напустио терен и посветио се, условно речено, канцеларијском послу.

Осунчан, свеж и ведрог лица, Клатенбург је одлучио да говори за острвске медије први пут откако је отишао у судијску пензију. Није то био само обичан разговор, пошто је Клатенбург отворио душу о многим стварима и контроверзама које су га пратиле кроз каријеру.

Заправо, говорио је о темама на које није смео ни да зуцне док је био професионални судија.

„То је једна од ствари које бих променио одмах“, каже одмах на старту Марк Клатенбург и наставља:

„Дозволио бих судијама да имају право гласа, да могу да кажу шта мисле и како се осећају. Много је тешко када радиш нешто и немаш право да говориш“.

Одмах је разјаснио неке ствари - није човек каквим га фудбалска јавност сматра.

„Људи кажу да сам арогантан, али моји пријатељи и породица знају да није тако. Штавише, ја сам стидљива особа. Али када се налазите у друштву одређених врхунских играча, морате да знате како да изнесете своју личност. Мислите да би ми тако нешто било дозвољено код куће? Наравно да не“.

Признаје, током каријере испратиле су га многе ситуације о којима досад није могао отворено да говори.

„Због тога се појаве бројне спекулације које више не можете да контролишете. Зато хоћу да одговорим сада на неке ствари које су се дешавале“, рекао је Клатенбург и прво отворио поглавље - расизам и случајЏон Оби Микел:

„Да, тада сам био оптужен за расизам, а Манчестер јунајтед је савладао Челси резултатом 3:2. Било је то пре шест година. Сећам се да сам искључио двојицу фудбалера Челсија (Банета Ивановића због старта над Ешлијем Јангом и Фернанда Тореса због симулирања), тако да је атмосфера била прилично узаврела. Џон Оби Микел је тада ушао у моју свлачионицу и догодиле су се ствари о којима нећу да причам, које бих желео да оставим у тој просторији. Али Рамирез ме је оптужио да сам Микела назвао мајмуном на терену“.

Признаје - није му тада било свеједно...

„Много сам размишљао о свему. Знао сам да сам невин, али сви мисле другачије. Гледајте, Челсију је било потребно месец дана да открије да се нешто тако можда догодило, али су све оптужбе брзо одбачене. Међутим, Брус Бак (председник Челсија) није разумео да су судије нормални људи који живе у нормалним кућама. Он је мислио да живим у дворцу, с јаким обезбеђењем и да свакодневно заправо долазим тек онако на посао“.

Због тога је његова породица заједно с њим прошла кроз пакао.

„Новинари су камповали испред моје кућима данима, све док се цео случај није завршио. Цела прича достигла је светске размере. С тим се човек јако тешко носи. А ја нисам могао да причам. Прошли смо пакао, чак сам размишљао о томе да све напустим и одем“.

Очекивао је да ће му се Микел извинити због свега, али то још није дочекао. Клатенбург је ослобођен свих оптужби, а Микел је зарадио суспензију на три утакмице, уз новчану казну од 120.000 евра.

„Опростио бих му одмах, али нисам добио поштовање некога ко је погрешио на основу туђих оптужби и после није смео да ми се извини“.

Клатенбург је две године касније доживео да буде избачен из комбинације за једну рунду Премијер лиге, пошто је откривено да је сам отишао на концерт певача Едија Ширана ноћ пре него што се играла утакмица коју је требало да суди.

„То је један од начина да добијете слободан викенд“, насмејао се Клатенбург.

„Цела та прича је пренадувана, као и практично све што има везе са мном“.

Годину дана раније Саутемптон је оптужио Клатенбурга да је вређао Адама Лалану, али никада није покренут поступак против њега.

„Ма то су глупости. Лалана је фин момак, били смо у добрим односима. Ја волим да разговарам са играчима, то је део контроле игре“.

Клатенбург је открио и име играча с ким је имао највише проблема током каријере.

„Крег Белами! Једном сам пришао клупи Манчестер Ситија и питао их: 'Како ви радите с њим током недеље?' Стварно ме је занимало. Он је играч с којим сам се највише мучио. Увек је имао спреман одговор на све“.

После свега што је проживео у каријери, жели да покаже јавности како је то бити судија и колико је тешко доносити велике одлуке. Зато ће бити део стручног савета заједно са Ројем Кином, Мартином О'Нилом иСлавеном Билићем.

„Ту сам да бих помогао колегама да исправе своје грешке или да кажем како су сјајно одрадили посао. Желим да покажем народу шта се догађа у главама судија током важних тренутака, да им откријем колико је то заправо тежак и компликован процес“.

Моменат када је одлучио да би требало ускоро да напусти свет арбитара и посвети се нечему другом догодио се 2016. године, после финала Лиге шампиона на Сан Сиру. Клатенбург је тада био главни арбитар утакмице између Реала и Атлетика, коју је Краљевски клуб добио после пенал серије, а Енглез је тада добио савршене оцене јавности. Ипак, у центру пажње било је нешто друго.

„Сећам се да сам узео телефон после утакмице и да ми је стигло небројано порука са мојим фотографијама како нешто радим с језиком. Нисам био чак ни свестан да сам то радио. Верујем да су ми уста била потпуно сува. Помислио сам како сам управо одрадио утакмицу каријере, а ја седим и гледам себе и видео клип о 'Језику гуштера'. То нисам могао да поновим, све и да сам хтео“.



После те утакмице био је награђен и финалом Европског првенства у Француској, у којем је Португалија надиграла домаћина. Његов највећи утисак био је легендарни судија Пјерлуиђи Колина, који му је и доделио ту велику част.

„Он је класа за себе. Он је проучавао фудбалску тактику, пре самих играча је знао шта ће одиграти у нападу. То је разлика између тако великих људи и оних који не знају ништа. А много је оних који не знају много“.

Признаје, ипак, да га је Колинин позив пре самог Европског првенства уплашио.

„Када сам видео његов број на екрану мог телефона - није ми било свеједно. Признајем, плашио сам се. Сећам се да ме је критиковао после утакмице између Малмеа и Атлетика зато што сам носио исту боју опреме као и један од два тима. Био је у праву, понео сам се аматерски. Мислио сам да ми је каријера готова“.

Али све се брзо променило.

„Онда се догодио тај позив да судим финале и осећао сам се као човек од милион долара. Погледао сам га и рекао му: 'Умрећу за тебе'. Он ме је променио, претворио у судију највише класе“.

После свега што му се десило те године, од финала ФА купа, преко финала Лиге шампиона до последњег меча на Европском првенству, каже да није имао довољно мотивације.

„Дефинитивно, све се скупило у једну годину, моја посвећеност, физичка спрема. Све је експлодирало после тога, судио сам све. Остало је било само још финале Мундијала и због тога једино жалим“.

Верује да је био благословен великим стварима у каријери, пошто многи арбитри никада не дочекају тако нешто.

„Зато имате судије који раде свој посао и са педесет и кусур година. Једноставно заглавите, немате како да изађете из свега тога. Ја сам добио велику шансу и финансијски сам могао да издржавам своју породицу“.

Открио је и за кога је навијао пре него што је почео да ради, али и кога сада воли да прати.

„Када се све завршило, све се лепо посложило, посебно након разговора који сам обавио са супругом. Сада бар могу да гледам Њукасл с мало ужитка, не само да гледам у судије“.

Клатенбург је рођен у Консету, месту у близини Њукасла, где је као клинац често гледао Свраке. Чак и њихов резервни тим.

Током судијске каријере, каже, доживео је много нелагодности. Једном приликом га је навијач Челсија гађао кобасицом на улици, добијао је много претећих порука преко интернета, а каже да га је народ највише замрзео онда када је јавно показао тетоважу на којој слави три велика финала која је судио 2016. године.

„Када си судија - од тебе траже да будеш савршен, узор свима. Али, живот није такав. Ја сам само обичан радник који је био срећник што је радио нешто што воли. Те тетоваже... Поносан сам на њих, оне показују све оно због чега сам радио и сматрам да смем да уживам у томе“.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар