Палестинци пријетили Месију - отказан меч Израела и Аргентине!

Пријатељска фудбалска утакмица измедју Израела и Аргентине, заказана за суботу у Јерусалиму, отказана је, потврдила је рано јутрос израелска амбасада у Буенос Ајресу, наводећи као разлог "претње и провокације" против главног играча Лионела Месија, преносе израелски медији.  Аргентинци због претњи Месију неће у Израел! Вицешампион света остао је без генералне пробе пред одлазак на Мундијал.

Фудбал 06.06.2018 | 13:15
Палестинци пријетили Месију - отказан меч Израела и Аргентине!
Аргентински медији су известили да је разлог за отказивање палестински притисак и захтеви водећих играча у аргентинском тиму, укључујући Месија и Хавијера Маскерана, да не дођу у Израел.

Аргентински спортски дневник Оле је известио да је утакмица отказана након претњи и контроверзи.

Премијер Израла Бењамин Нетањаху разговарао је касно синоћ с председником Аргентине Маурицијом Макријем, на захтев министарске спорта Мири Регев, у покушају да се спречи отказивање утакмице. 

Макри је међутим рекао да није у стању да утиче на коначну одлуку, рекли су извори у Нетањахуовом кабинету. 

Аргентински дневник Кларин је јавио, позивајући се на званичне изворе, да је Макри проверио у Фудбалском савезу Аргентине и чуо да играчи неће да играју у Израелу због претњи против Месија. 

Макри са извинио Нетањахуу и рекао да мотивације фудбалера нису политичке.

Пријатељска утакмица Израел - Аргентина, заказана за суботу, на стадиону "Теди Колек" у Јерусалиму, отказана је у уторак увече.

Аргентински медији објавили су да је таква одлука "гаучоса" проистекла из провокација и претњи којима су претходних дана били изложени фудбалери, у првом реду Лионел Меси, као највећа звезда те репрезентације.

Првобитно је као град домаћин утакмице одређена Хаифа, али су израелске власти издејствовале "селидбу" у Јерусалим, који се налази надомак Западне обале, територије око које већ деценијама траје сукоб Израела и Палестине (уље на ватру недавно је долио председник САД Доналд Трамп, који је признао Јерусалим као главни град Израела).

Палестинци су то схватили као провокацију, па је председник њиховог фудбалског савеза Ђибрил Рајуб тражио од аргентинског колеге Клаудија Тапије да откаже гостовање Израелу.

Рајуб је тражио од навијача да спаљују Месијеве дресове и фотографије ако наступи на тој утакмици, док су у Буенос Аиресу и пред кампом аргентинске репрезентације у Барселони одржани протести.

"Донета је исправна одлука. Здравље и сигурност су најважнији и зато мислимо да је најбоље да не путујемо у Израел", изјавио је за ЕСПН центарфор Аргентине Гонзало Игуаин.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је на захтев министарке спорта Мири Регев разговарао са председником Аргентине Маурисом Макријем и покушао да у последњем тренутку спречи отказивање утакмице, али га је Макри обавестио да не може на то да утиче и да мотиви њихових репрезентативаца нису политичке, већ безбедносне природе.

Лист "Кларин" објавио је да је Макри размотрио ситуацију са челницима националног савеза и добио информацију да "играчи не желе да играју у Израелу због претњи Месију".

Палестинци су епилог ове кризне ситуације прославили као своју победу и "јак ударац израелским окупаторима".

За Аргентину је ово последњи у низу проблема, након што се у последњем тренутку пласирала на Мундијал, па пролетос изгубила од Шпаније 6:1 и поврх свега остала без првог голмана, повређеног Серхија Ромера.

Ако "на брзину" не пронађу новог спаринг партнера, Меси и другови ће на Светско првенство отићи са само једном утакмицом "у ногама". Прошле недеље у Буенос Аиресу је савладан Хаити, резултатом 4:0.

Вицешампиони света из Бразила 2014, почеће наступ на Мундијалу 16. јуна у Москви против Исланда. Пет дана касније у Нижњем Новгороду састаће се са Хрватском, у дербију групе Д, док ће 26. јуна у Санкт Петербургу играти против Нигерије.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар