Шпанци хоће да се укључе у дијалог

На састанку чланова Службе ЕУ за спољну политику у Бриселу на коме су чланице обавештене о дешавањима везаним за дијалог, Шпанија и још неке земље Вишеградске негодовале су што нису укључене у процес дијалога Београда и Приштине, сазнаје "Блиц".

Србија 06.06.2018 | 08:41
Шпанци хоће да се укључе у дијалог
Они су изнели примедбе да тај процес није транспарентан и да, због неукључености у процес, имају утисак да се на постизању споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине ради убрзано и у тајности.

Према сазнањима "Блица", представници тих држава показали су отворено незадовољство на том састанку и затражили да буду укључени у последњу фазу дијалога Србије и Косова, која би, према најавама, требало да резултира потписивањем правно обавезујућег споразума.

- Шпанија је постала јако нервозна, као и још неке земље које нису признале Косово. Отворено су рекли на састанку да је све што ради Брисел по питању коначне фазе дијалога Београда и Приштине нетранспарентно, као и да их нико не консултује. Они су затражили да буду обавештени и укључени у ту последњу фазу преговарачког процеса - наводи извор "Блица" близак преговорима и додаје да приговоре нису имале државе Квинте, односно најмоћније чланице ЕУ, које чак инсистирају да се преговори две стране што пре заврше потписивањем споразума.

Раније је Радио Слободна Европа цитирао извор, који је рекао да су извештаји које чланице ЕУ добијају од Федерике Могерини око дијалога Београда и Приштине "површни и са позитивном нотом", уз једину потврду да су обе стране посвећене постизању свеобухватног споразума.
 
Саговорник "Блица" одлично упућен у ток преговора наводи да је утисак да се све пребрзо дешава, као и да до маја следеће године, када се одржавају избори у Европском парламенту, Брисел мора да покаже резултат у преговорима Београда и Приштине.
 
То нарочито важи за високу представницу ЕУ за спољне послове Федерику Могерини, која би, каже наш саговорник, могла да заврши мандат без икаквог резултата, уколико српски и косовски званичници не постигну споразум.

О укључивању у прегвоарачки процес на самиту у јуну

Један од предлога са поменутог састанка је да се укључивање чланица ЕУ у израду коначног споразума Београда и Приштине уврсти и у коначне закључке на јунском самиту где ће шефови држава и влада ЕУ разговарати о приликама на Западном Балкану. Како пише Радио Слободна Европа, ради се на томе да то буде једна од тачак дневног реда.

Надлежни за Балкан из земаља чланица се ових дана редовно састају како би припремили нацрт закључака који ће формално бити усвојени на самиту 28. и 29. јуна.

Ако се у закључке уврсти и захтев о укључивању и земаља чланица у овај процес, онда ће тим Федерике Могхерини бити обавезан да испоштује захтеве земаља Европске уније који би овим документом добили формалан карактер.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дзоо

06.06.2018 08:10

Дациц потврдио Блиц објавио које сте ви стоноге ко пит ста Спанце ако се поиграју остаце без Каталоније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заи Јиан

06.06.2018 08:45

Ето ти ако кажеш они ће остати без Каталоније, хахахах.

Name

каталонија

06.06.2018 09:00

Сто је баки мило у сну јој се снило види ко сад це спанија вратити косово посто га она није признала оце,оце,мало морген.

Name

За Џоо

06.06.2018 10:21

Шпанци један од ријетких пријатеља Српског народа! Нормално да треба да се питају, а не да Бриселу ради све на силу, сакривено и убрзано! Не дајте се браћо прекодрински Срби! Уз вас смо!