РГ: Како Новак каже...!

Данашње четвртфинале Ролан Гароса између нашег аса и анонимуса из Италије, Марка Чекината зависиће искључиво и само од Ђоковића. Победник иде на бољег из судара Зверева и Тима (14. 00 часова).

Тенис 05.06.2018 | 14:30
РГ: Како Новак каже...!
Успех је најслађи када га не очекујете. Зна то сада добро и Новак Ђоковић који такав осећај није имао скоро читаву деценију.

Да би поново доживео ону стару латинску - "пер аспера ад астра" морао је прво поново да падне у трње из којег је већ изрсатао, не би ли се винуо ка звездама. Где је такође био. Две године је прошло од како је српски ас освојио Ролан Гарос и тиме затворио круг од четири гренд слем трофеја који су са њим били у исто вереме. Тиме је дотакао звезде и опекао се. Уследио је пад, психолошки, пре свега мотивациони, али и веома незгодна повреда лакта која га је додатно закочила.

Сада је прича враћена на почетак. На Марјана Вајду, Гебхарта Фила Грича, али и глад за победама, трофејима, те пре свега да се докаже да је и даље најбољи. Да је звездано небо његово игралиште.

И чини се да је овај Ролан Гарос коначно права одскочница ка успеху. Стигао је наш са поново до четвфинала, као и прошле године одбранивши 360 АТП поена. Тиме је намирен колико-толико, али му данашња препрека у лику Марка Чекината додатно повећава глад. У то нема сумње. Улог је полуфинале, 720 АТП поена што би га вратило у Топ 20, али и 560.000 евра.

Противник је све само не на истом нивоу са српским тенисером. Шта више, често му је служио као тренинг партнер у Монте Карлу и Италији. Данашањи опонент Ђоковићев је тренутно 72. на АТП листи, баш ове године у Паризу је остварио прву гренд слем победу, а онда је нанизао још три. Пред њим је прво након велике борбе пао Румун Маријуш Цопил, а даље су следили мало познати Аргентинац Марко Труњелити, Шпанац Пабло Карењо Буста, те Белгијанац Давид Гофан. Сасвим респектабилни противници.

Чекинато, који је познат и по томе што је одлежао суспензију због наводног намештања мечева (мада се на крају испоставило да можда и није крив те је и помилован) одликује се упорношћу, одличном одбраном, али и пристојним ударцима, пре свега прилично учинковитим једноручним бекендом.

Његова предност је што добро зна игру Ђоковића, али самим тим такође добро зна да је лошији тенисер од Београђанина. Све ће вероватно зависити од тога на коју је ногу устао Ђоковић, јер ако буде расположен, неће бити нимало проблема. Мало напетије би могло да буде у првом сету, али ако га Ноле освоји то ће бити вероватно све од Чекината за овај Ролан Гарос.

Победника овог меча, који неће почети пре 16 часова у полуфиналу ће чекати бољи из судара Алекса Зверева и Доминика Тима који почиње у 14 часова. Два аса од којих се очекује да ускоро преузму шампионску луч од велике тројке. Биће то њихово седмо одмеравање,  а три године старији Аустријанац води са 4-2. Зверев, пак тренутно боље игра тенис, али је сигурно паклено уморан након три везана меча у пет сетова. Ако Тим буде успео да остане жив након три сета, има веће шансе за тријумф. Биће ово веома напет меч.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар