Муслин о Сергеју: Ни Французи не зову Бензему...!

Некадашњи селектор Србије у опширном интервјуу за "Совјетски спорт" говорио о свом мандату на клупи "орлова", Сергеју Милинковић-Савићу, Зорану Тошићу, шансама нашег тима у Русији. . .

Фудбал 05.06.2018 | 23:15
Муслин о Сергеју: Ни Французи не зову Бензему...!
Велики интервју Славољуба Муслина: Милинковић Савић? Ни Французи не зову Бензему...! Бивши селектор Орлова отворио душу о репрезентацији, одласку, притсцима, ситуацији са Милинковић Савићем, Банету Ивановићу, Тошићу, Спајићу, руском фудбалу, шансама Србије на Мундијалу...

У сусрет Мундијалу у Русији, тамошњи медији су све више у знаку највеће смотре светског фудбала. Баве се Мундијалом из свих могућих углова, разговарају са свим могућим стручњацима, баве се свим детаљима. Угледни Совјетски Спорт је тако у најави Мундијала направио велики интервју са бившим селектором Србије, Славољубом Муслином. И дотакли су много тема из света фудбала...  

Наравно, Русе је највише интересовала Муслинова селекторска каријера у Србији и отказ који је добио после квалификација и пласмана Орлова на СП. Интервју преносимо у целости...

Када селектор добије отказ после пласмана на СП, то је увек сензација. Можете ли да објасните?  

„Да кренемо од почетка... Када смо потписали уговор, ФС Србије ми је гарантовао максимална овлашћења. Имао сам самосталност да одлучујем кога позивам, коју тактику ћемо да играмо и ко ће бити у стручном штабу. И током квалификација ми се нико са стране није мешао у рад. Сви су били задовољни. Али када сам успешно обавио задатак, речено ми је да би било боље да на Светском првенству променим састав екипе и начин игре. Ја сам одговорио да је то мој лични избор и да не желим да слушам никога са стране. Дошло је до конфликта и морао сам да одем“.

Зашто је ФС Србије интервенисао? Шта није одговарало?

„Ма то су глупости... Многи у Србији ни сада не разумеју зашто на Мундијалу имамо другог селектора. Очигледно да сам чачнуо нечије интересе 'одозго'. Неко је имао другачију визију о развоју српског фудбала. И зато сам ја жртвован“.  

Оптуживали су вас да не зовете у репрезентацију Сергеја Милинковић Савића.

„Тренер је тај који саставља тим и прави избор базиран на компактибилности играча одређеном моделу игре. На крају је резултат тај који доноси коначан суд. Ако постоји добар резултат, то значи да је избор био прави. Ми смо отишли на Мундијал без Милинковић Савића. У том периоду смо на његовој позицији имали Тадића који је дао четири гола и забележио осам асистенција. Размислите о тим бројкама! По мом избору, логично је било да се одлучим за везу Тадић - Љајић“.

Да ли бисте сачували позицију да сте звали Милинковић Савића на СП?

„У теорији - да. Нисам имао никакве предрасуде према Сергеју. Он је сјајан фудбалер, али сам људима у Савезу рекао: Он нема загарантовано место у тиму и коначну одлуку ћемо донети на основу клупске сезоне“.

Искрено, гледајући са стране, изгледало би јако чудно да нисте позвали играча као што је МилинковићСавић. Он је један од ваших највећих талената...

„Па шта? Карим Бензема је први центрафор Реал Мадрида, три године заредом осваја Лигу шампиона... А не зову га у репрезентацију Француске и то никоме не смета. Француска не игра ништа слабије зато што није позван Бензема“.

У Русији је слична ситуација. Сви знамо да је Игор Денисов најбољи задњи везни у држави, али за њега нема места код селектора Станислава Черчесова.

„Али Черчесов није добио отказ за то. ФС Русије не врши притисак на селектора, као што су мене притискали у Србији. А ми смо имали резултат, док ваша репрезентација ни у пријатељским мечевима не изгледа добро“.

Како су репрезентативци реаговали на вашу смену?

„Многи играчи су ме звали телефоном и пружали ми подршку. За њих је то био прави шок. Екипа је била талац целе ситуације. Рекао сам момцима да наставе да играју фудбал као што знају и да пробају да направе што бољи резултат на Мундијалу“.

На списку Србије за СП нема Зорана Тошића. Да ли бисте га ви водили на првенство?

„Тошић је искусан играч. Иако га нисам много користио на терену, био је важна карика у нашем тиму и био је у равни са млађима од себе. Такви играчи су јако важни за атмосферу у тиму. Мислим да био Тошић био од користи Србији на Мундијалу“.

Како гледате на Бранислава Ивановића после слабе сезоне у Зениту?

„Ако се сећате, то је играч којег сам ја довео у Локомотиву и ослободио његов таленат. Бранислав је професионалац по највишим стандардима, сваки тренер увек може да се ослони на њега. И сигурно да није кривац за неуспех Зенита. Са таквим тимом је Зенит морао да буде шампион Русије. Међутим, Роберто Манћини не разуме руски менталитет и руски фудбал. Није имао добар однос са тимом. Бане и ја смо недавно дискутовали о ситуацији у Зениту. Он не криви Манћинија и веома га поштује. Али по мом мишљењу, Манћини није умео да искористи потенцијал тима и поготово потенцијал Ивановића. Завршити пети у првенству са таквим тимом је нешто недопустиво“.

Манћинија је заменио Сергеј Семак. Да ли очекујете да Ивановић остане у тиму?

„Очекујем. Лепо му је Санкт Петербургу, а Бане се у руском фудбалу осећа као риба у води“.

Пре именовања Семака, као кандидат да наследи Манћинија се помињао и ваш земљак СинишаМихајловић...

„Синиша је искусан тренер иза којег је сјајна каријера у Италији, али нико не може да зна како би се он снашао у Зениту. Ако је заиста био озбиљан кандидат за Зенит, била би то занимљива ситуација за Зенит“.  

Члан Србије на СП ће бити Урош Спајић  који је недавно прешао у Краснодар. Шта мислите о њему?

„Чим је прешао у Андерлехт почео сам да га позивам у репрезентацију. Много су га мучиле повреде због којих није могао да се представи у најбољем светлу. Он је фудбалер који може да игра и као бек, и као штопер, али ја сам га преферирао у срцу одбране. Брз је и има добар први пас. И добро чита игру...“

Да ли ће Србија проћи групу?

„Много тога зависи од прве утакмице. Ако победимо Костарику, биће много лакше у наставку. Психолошки, пре свега. Очигледно је да је Бразил фаворит у групи, а мислим да је Србија испред Швајцарске и Костарике по квалитету“.  

Шта очекујете од руске репрезентације?

„Хоћете искрено? Оно што сам видео од Русије у пријатељским мечевим ме није импресионирало. Имате лакшу групу од Србије, али то не мора ништа да значи. Руском тиму очигледно недостаје баланс између младости и искуства. Имате таленте попут Головина или браће Миранчук, али они никада нису играли овако велико такмичење. Имате искусне ветеране, али они су више нису у форми. Немате средину између тога. Песимиста сам што се тиче руске репрезентације, а волео бих да грешим...“

Шта мислите о тренерској руци Станислава Черчесова?

„Сигуран сам да Черчесов покушава да извуче максимум од онога што има на располагању. Међутим, избор му није богат. Има и до тога што је пао квалитет руског првенства претходних година. Раније је у Русији било много бољих играча. Што страних, што домаћих. Нажалост, да би ваши играчи напредовали, морају да иду у инострантсво. Погледајте Србију. Немамо јако првенство, али имамо играче као што су стандрадни првотимац Манчестер Јунајтеда Немања Матић или један од Роминих лидера Александар Коларов. Сигуран сам да Черчесов не би имао ништа против да има лидере у иностраним клубовима“.  

Како гледате на то што је Локомотива постала првак Русије?

„То је тренерова титула! Јуриј Сјомин је велики стручњак. Направио је тим у којем се сви боре један за другог, и за тренера. Остали тренери то нису успели да ураде“.

Да ли сте у контакту са људима из Краснодара?

„Откако сам отишао из клуба, нисам у контакту са газдом Сергејом Галицким. Он је очигледно направио избор да се ослања на руске тренере. Колико сам чуо, сада је тамо тренер Мурад Мусајев. Помало га се сећам, радио је са младим играчима. Чим му Галицки верује, очигледно да има разлога за то. Он је човек који опрезно доноси одлуке“.

Где ћете наставити каријеру?

„За неколико недеља би све требало да буде познато. Имам понуде клубова и репрезентација“.

Неко из Русије? Уфа још тражи тренера...

„Не. Нема понуда из Русије. Али ако их буде, размислићу“.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар