Репрезентација им стагнира, а златна дјеца бјеже у Њемачку!

Хоће ли трофејна и талентована генерација Гордог Албиона постати изгубљена?

Фудбал 05.06.2018 | 00:00
Репрезентација им стагнира, а златна дјеца бјеже у Њемачку!
Светско првенство у Русији је иза ћошка, а Герет Саутгејт га дочекује са мање-више истим снагама и опет без младих и талентованих звезда, које треба да буду будућност тамошњег репрезентативног фудбала.

Прошлог лета Горди Албион је почистио готово све турнире млађих категорија. Освојио је кадетска (У-17) и омладинска (У-20) првенства света, као и Европско првенство до 19 година. У конкуренцији младих селекција (У-21) Енглези су играли полуфинале у Пољској, где су изгубили на пенале.

Кени Свејн, некадашњи селектор кадета, који је сада консултант за развој младих талената у Премијер лиги, један је од оних који верују да су енглески фудбалски тинејџери тренутно најбољи на свету. Међутим, енглеска златна генерација је поселдњих месеци у великој опасности да постане изгубљена генерација за клубове из Премијер лиге, пошто је велики број најбоље деце масовно побегао у немачку Бундеслигу у потрази за регуларним фудбалом.

Џејдон Санчо, који је био део кадетске златне генерације, пробио се у први тим Борусије из Дортмунда овог пролећа годину дана откако је стигао из Манчестер Ситија, као и Адемола Лукман(20), који је одушевио головима у другом делу сезоне у дресу Лајпцига пошто је стигао из Евертона.

Енглеска деца Кејлен Хајндс, Дени Колинџ, Дензил Боаду, Џордан Браун, као и Аустријанац по рођењу Кевин Дансо, који је живео у Енглеској од шесте године, већ су потписали уговоре са немачким клубовима и играју, што у млађим категоријама, што у првом тиму.

Борусија из Менхенгладбаха највише се истиче довођењем талентованих Енглеза, па су тако у овом клубу већ Мандела Егбо и Кинан Бенетс, као и Рис Оксфорд који је био позајмљен из Вест Хема прошле сезоне и одиграо је неколико утакмица и за први тим.

Ипак, прави капиталац за Ждрепце могао би да постане још један талентовани Енглез Ријан Брустер, први стрелац Мундијалита на коме су Енглези били шампиони. Он је тренутно уговором везан за Ливерпул, али како не добија прилику код Јиргена Клопа очекује се да ускоро пређе у Немачку. Јер, то је коцка која се најчешће исплати. Пошто долазе за мала обештећења, очекивања од талентованих Енглеза су мања, самим тим и притисак на њих, што им дозвољава да играју растерећено.

Немачки клубови су познати по томе да дају шансу најталентованијој деци (уосталом званични мото Бундеслиге је "фудбал какав би требало да буде"), за разлику од премијерлигаша којима је резултат важнији од свега па не маре много за таленат. Уосталом, ове сезоне 15 фудбалера од 18 година и млађих је добило шансу у Премијер лиги, док је у Бундеслиги било њих 25.

Санчо и Лукман важили су чак и за потенцијалне кандидате за Мундијал у Русији, а да су остали у Енглеској тешко да би селектор Саутгејт икада знао за њих двојицу.

Зато је лако разумети зашто Брустер, који није забележио ниједан меч у Премијер лиги, озбиљно размишља о понуди из Менхенгладбаха, посебно ако се зна колико је жестока конкуренција за њега у Ливерпулу.

"Прелазак у Немачку би био добар за Рајана. Изградио би самопоузадње, не само као фудбалер већ и као младић у другачијој култури, у такмичарски снажној лиги", објаснио је Свејн у недавном интервјуу британском Стандарду. 

За Бундеслигаше су ово најслађи и најразумнији трансфери - и на терену и ван њега. Енглески клинци су талентовани и добра финансијска инвестиција. Енглеска моћ трошења је велика, сваки страни клуб жели да прода фудбалере на Острву чак и успешног Енглеза који ће у неком тренутку пожелети да се врати кући.

"Мотив немачких тимова је потенцијал. Дортмунд је сигурно дуго размишљао о Санчовом потенцијалу. Уколико он успе да га потврди, то ће се одразити и на његову финансијску вредност, па ће енглески клубови морати баснмословно да плате да би га довели у своје редове једног дана", појаснио је Свејн.

У Дортмунду се надају да би једног дана могли да продају Санча за 100.000.000 евра што је сјајно ако се зна да су га купили од Манчестер Ситија за 10.000.000. Слично је и са Аугзбургом који би радије продао Кевина Данса рецимо малом клубу из Премијер лиге Брајтону него великом клубу у Холандији и Француској.

Једноставно, Енглези боље плаћају.

Бајерн из Минхена је показао осталим Немцима како се ради, лансирајући Овена Харгривса пре него што га је продао Манчестер Јунајтеду за 20.000.000 евра, а откад је Премијер лига потписала нови уговор о ТВ правима страним клубовима се још више испалти да се коцкају са енглеским талентима. Приде, и Енглези подстичу своју децу да одлазе преко Ламанша.

Нико не жели да изгуби младе таленте, али неки клубови на Острву имају прагаматичан приступ када шаљу играче Немцима, тако што убацују у уговоре о продаји разне клаузуле како би имали користи у будућности. За енглеске топ клубове, где се живи краткорочно, а више од 70% тима чине страни фудбалери, има смисла упустити се у овакав посао.

А да ли ће од тога имати користи и енглески репрезентативни фудбал, који деценијама већ стагнира, показаће време. Сигурно је боље да њихова талентована деца играју негде, уместо да пропадају у резервним тимовима у лиги која живи од клупских ривалстава. То је једини начин да једна златна генерација не постане на крају - изгубљена.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар