Интервју - Додик о сезони: Продаја играча била је приоритет!

"Губитак шампионске титуле у БиХ јесте неуспјех, али сезона није била неуспјешна. Продаја играча била је приоритет, свјесно смо ризиковали резултате“, рекао је први човјек Игокее за портал мондо. ба.

Кошарка 04.06.2018 | 22:20
Интервју - Додик о сезони: Продаја играча била је приоритет!
Генерални менаџер Игокее Игор Додик у разговору за МОНДО сумирао је сезону у којој је Игокеа чешће у првом плану била због доласка и одласка звучних имена, попут Дорела Рајта и Билија Престона, него због добрих игара и резултата.

Кошаркаши Игокее сезону у АБА лиги завршили су на десетом мјесту, иако је почетак сезоне наговјештавао и борбу за плеј-оф.

Први човјек Игокее каже да је задовољан оствареним циљем – опстанком у лиги, јер је фокус клуба из Александровца у протеклој сезони био на другим стварима.

"Били смо свјесни и колике буџете имају друге екипе и шта можемо да очекујемо. Наш фокус био је да покушамо да доведемо неке стране играче, да први пут у историји Игокее продамо и зарадимо на њима. Наравно и да они напредују и да оду у боље клубове. То смо успјели да урадимо самим доласком Дорела Рајта који се задржао код нас мјесец дана. Сам његов долазак у Игокеу изазвао је невјерицу, многи нису могли да вјерују. Па ни ја сам нисам вјеровао док није дошао у Лакташе да ћемо да доведемо таквог играча. Већ након два дана било је понуда за њега, али то није било коректно да га одмах шаљемо даље. Хтјели смо да видимо како се понаша на паркету, у тиму. То је изванредан играч и одличан човјек“, истакао је Додик, а потом наставио рекапитулацију сезоне у АБА лиги:

"Након њега долазило је још неколико играча и знам да је то стварало проблем стручном штабу и тренеру Бајићу да уклопе тим, да се сваких 20-ак дана мијења, јер један дође, други оде. То заиста није лако, али се знао циљ, да се опстане у АБА лиги. Ми смо кренули добро, имали смо један тренутак пада у форми, због свих тих одлазака и долазака али на крају смо остварили наш циљ – останак у АБА лиги. Цјелокупно гледано ја сам задовољан и тим 10. мјестом“, рекао је Додик.

Тренер Драган Бајић је током сезоне константно морао да мијења систем и прилагођава га појединцима, јер су Американци долазили и одлазили као на траци. У таквим околностима екипа Игокее није могла да постигне континуитет игара и резултата.

"Да су остали ти играчи које смо довели вјерујем да бисмо били на четвртом мјесту, том које води у плеј-оф, или бар у првих шест екипа. Али с обзиром да дужи низ година имамо дугове које покушавамо да санирамо - ту су бивши играчи, менаџери - ми смо знали да ће ови које смо доводили ту бити краткорочно. Наш циљ је био да се на њима заради и да се исплате ти дугови. Свјесно смо улазили у ризик резултата и те игре коју нисмо могли да постигнемо са брзим одласцима. Али знали смо шта је приоритет и свјесно смо у то ушли“, истакао је Додик.

Цех је на крају платио Бајић, који је отпуштен у финишу сезоне.

"Бајић је дуго година пријатељ, прије свега клуба, и ми се уопште нисмо разишли у негативном контексту. Он је имао и играчку каријеру у самом клубу, он је 2012/13 освојио као тренер регуларни дио АБА лиге. Једноставно, нисмо се сложили око омладинских категорија и заједно смо сјели и рекли да ћемо да покушаамо да превазиђемо тај проблем. На крају се поново нисмо сложили и дошло је до разлаза између тренера Бајића и Игокее, али не мислим да је то заувијек. Желим му сву срећу, ту сам увијек да му помогнем. Он је прије свега наш пријатељ, а послије тога професионални тренер. Надам се да ће он наћи страни ангажман, да ће да наставити да ниже успјехе, а онда за пар година увијек ћемо бити уз њега и причаћемо даље“.

Велики ударац за Игокеу био је губитак шампионске титуле у БиХ послије шест година доминације. Мостарски Зрињски је славио 3-1 у финалној серији.

"Слажем се да је неуспјех што нисмо одбранили шампионску титулу у БиХ, али мислим да цјелокупно не сматрам да је сезона неуспјешна. Имали смо стварно добрих ствари, велику промоцију клуба. Први пут се чуло и у америчким медијима за наш клуб и то је неколико дана била топ тема доласком Рајта. Недавно је опет Игокеа била тема када је Престон био на тренингу Сакраменто Кингса, сада и Лејкерса. Иако нисмо везани и даље, спомиње се да је био код нас. Гледајући ширу слику идемо добрим путем који смо зацртали. Нажалост нисмо освојили првенство, али то нас срећом није омело да играмо у АБА лиги, јер су се у међувремену промијенила правила и у АБА лигу се може само кроз Другу АБА лигу“.

Управо та чињеница да су већ имали загарантовано мјесто у АБА лиги сагласан је Додик, утицала је на екипу Игокее у завршници првенства, које више није имало толику тежину.

"Сигурно да се то одразило на екипу. Играчи знају шта се дешава ван терена и какве су приче, нажалост не може тим да се одбрани од тога. Нама је приоритет да се афирмишу млади играчи, да видимо колико могу и шта можемо да очекујемо од њих, на кога можемо да рачунамо сљедеће сезоне. Приоритет је био да млади имају већу минутажу. Онда су старији играчи можда схватили да нам више није приоритет да освојимо првенство него ’нека играју млади, а ми како прођемо’. Наравно, са таквим ставом играчи су се опустили. Када сам видио докле је то дошло било је касно. Покушали смо да их пробудимо, али безуспјешно. Мислим да имамо већи квалитет него Зрињски. Овом приликом им опет честитам на освојеном првенству, заиста ми је драго када сам видио колика је њихова срећа била. Није ми драго што ми нисмо освојили, али ми је драго што су то онда били они“, рекао је Додик, који је одмах по завршетку финалне утакмице честитао противнику.

"Имали смо састанак одмах послије утакмице, а и сутрадан. Причали смо и замјерио сам нашим играчима  на недостатку залагања. Нису били тим, нису се борили, доста се више енергије видјело код играча Зрињског него код нас. Опет то је све због ових ствари што су се дешавале, тако да у неку руку их разумијем. Наравно, разочарали су ме, није требало ово да се деси“, рекао је први човјек Игокее.

Он је најавио и промјене у екипу, које су дијелом и очекиване јер су многим играчима истекли уговори.

"Већина њих нема уговор за сљедећу сезону, а ови који имају рекао сам им да ћу добро да размислим шта ћемо даље у будућности, јер колико год да си везан уговором, ако си професионалац мораш да даш све од себе у сваком тренутку, а не само када мислиш да треба. Ево десило се и Будућности да изгуби првенство Црне Горе. Мислим да се слично и њима десило.  Истрошени су послије освајања АБА лиге и уласка у Евролигу, играчима је глава била већ у Евролиги, размишљају с којим екипама ће да играју, о својим уговорима, минутажи и у другом плану им је било првенство Црне Горе. То је Морнар искористио и честитам им на титули“.

Генерални менаџер Игокее се потом вратио на ростер своје екипе...

"Засад остаје Вук Радивојевић, он има дугогодишњи уговор и наставиће да ности дрес Игокее. Роберт Рикић такође има уговор за сљедећу сезону и остаје, као и Ђорђе Милошевић. Поред њих за сљедећу сезону уговоре имају Јевтовић и Глоговац, али о њима ћемо још да размислимо и да причамо сљедеће седмице. Остали играчи немају уговоре, ту не убрајам јуниоре, који имају дугогодишње уговоре, попут Илића и Јанковића“.

...потом и на амбиције клуба у наредној сезони.

"Тренутно преговарамо са више клубова, неки су из Републике Српске, а неки из Европе. То ће одредити судбину самог клуба наредне сезоне. У зависности од тих преговора планови могу да постану заиста велики, а могу и да остану на садашњем нивоу. Свакако да је освајање титуле у БиХ и опстанак у АБА лиги приоритет, наравно желимо и да побољшамо мјесто у АБА лиги. Не да то буде само опстанак него да се боримо за горњи дио табеле“.

Да ли ће то бити са тренером Жарком Милаковићем, младим стручњаком који је имао успјехе са јуниорском екипом, али није успио да освоји шампионску титулу са сениорима, послије преузимања екипе од Драгана Бајића? 

"Милаковић је постигао огромне успјехе са омладинским погоном, јуниорима, кадетима, освојили смо и треће мјесто у јуниорској  АБА лиги, изњедрили неколико играча из тог погона. Он је један од заслужних. Колико се снашао на клупи сениосрког тима у овој завршници тешко је рећи, јер тешко је када дођеш мјесец дана прије краја првенства, није лако поредати све ствари како ти хоћеш. Сљедеће седмице обавићемо састанак са њим и видјећемо каква су размишљања, тако да за сада немамо прецизних ставова када је тренер у питању“.

"ЧОВИЋ И БОКАН НАНИЈЕЛИ ШТЕТУ АБА ЛИГИ"
 
Игор Додик осврнуо се и на завршницу АБА лиге у којој је Будућност прекинула трогодишњу доминацију Црвене звезде.

"Присуствовао сам финалној серији и у Београду и Подгорици. Много тога се дешавало ван терена нажалост. Сматрам да су изјаве г. Човића и г. Бокана нанијеле и на неки начин штету АБА лиги. Не бих сад о томе, али расправљаћемо на наредној скупштини. Сасвим заслужено је Будућност освојила АБА лигу, иако се доста спомињало суђење, многи су гледали утакмице и могли су да виде да ли је било отимања или не. Нисам мјеродаван да о томе говорим. По мени Будућност је заслужено освојила титулу".

Први човјек Игокее и уједно потпредсједник АБА лиге још једном је похвалио формирање Друге АБА лиге која би према његовим ријечима требала да помогне клубовима да достигну виши ниво организације и квалитета.

"Ми смо остали са 12 тимова у АБА лиги и 12 у другој. Да смо процијенили да има више кошаркашких центара проширили би обје лиге на 14 клубова. Био је огроман јаз између клубова који играју АБА лигу и клубова из националних првенстава и стварно је било некоректно. Огромна разлика била је у квалитетима екипа, буџетима, организацији... Успостављањем Друге АБА лиге дали смо шансу за нових 12 клубова да направе корак напријед, а АБА лига им је омогућила покривање трошкова смјештаја, мислим и путовања, ако није од ове, онда ће бити од наредне сезоне. То доста значи за мање клубове када су им покривени ти трошкови и када се могу усмјерити само на буџет самог тима. Поред АБА 2 коју смо успоставили ту је и јуниорска, односно турнири. Видјећемо да ли ће и то прерасти у лигу или ће остати на турнирима. Мислим да смо доста унаприједили кошарку и омогућили другим мањим центрима да се појачају и конкуришу. Сада могу да виде на ком су рангу у другим државама. Досад су играли само своја првенства и нису знали да ли је велика разлика између нпр. Србије и Хрватске у тој лиги. Омогућено им је и да кроз Другу АБА лигу уђу у АБА лигу, а не кроз национално првенство као до сада“.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар