Вучић прихватио Ердоганов позив

Председник Србије Александар Вучић и турски председник Реџеп Таип Ердоган сагласили су се да се односи две земље успешно развијају и да могу бити још бољи, а Вучић је прихватио позив турског председника да 12. јуна присуствује свечаном отварању гасовода ТАНАП.

Србија 03.06.2018 | 10:55
Вучић прихватио Ердоганов позив
Вучић је разговарао телефоном са турским председником Ердоганом, а у дугом и пријатељском разговору размотрили су економске и политичке односе Србије и Турске, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Они су се сагласили да се односи успешно развијају, али и да заједничким напорима могу да се постигну још бољи резултати.

Председник Ердоган упутио је позив Вучићу да 12. јуна присуствује великој манифестацији - свечаном отварању гасовода ТАНАП, која ће се одржати у граду Ескишехиру.

Вучић је прихватио позив Ердогана и поново ће боравити у једнодневној посети Турској.

Председник Вучић је замолио председника Ердогана да подстакне и подржи турске инвеститоре да улажу у Србији, наводи се у саопштењу.

Вучић је у Турској боравио пре само нешто више од месец дана 6. и 7. маја, када га је Ердоган лично дочекао на аеродрому у Истанбулу и тиме му указао посебну част.

Током дводневне посете у Анкари је потписано више споразума о сарадњи између Србије и Турске.

Вучић је тада рекао да је управо турски лидер најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње две земље и указао да је Турска "највећа сила" на Балкану, као и колики значај има за нашу земљу.

Вучић је тада изјавио да је Ердоган позвао све инвеститоре из његове земље да улажу у Србију што је више могуће и да су те његове речи охрабрујуће, тако да очекујемо што више турских инвеститора у Србији.

Ердоган је рекао да је циљ његове земље размена са Србијом вредна пет милијарди долара, те поручио да ће радити и даље на јачању стабилности и мира на Балкану, упркос онима којима то смета.

Током посете Анкари српске делегације министар енергетике и рударства Александар Антић истакао је значај развоја снажних односа са Турском и у области енергетке.

Антић је рекао да Турска постаје једно од кључних гасних чворишта за снабедавње пре свега југоисточне Европе.

Тада је најављено да ће у наредних неколико недеља бити пуштен у рад гасовод ТАНАП, који повезује Каспијски басен са југоисточном Ервопом, као и да се ради на развоју пројекта Турски ток, чиме Турска постаје кључна транзитна земља за гас.

"Преко Турске ће се одвијати озбиљни пројекти који ће утицати на снабдевање читавог овог дела Европе, поготово Западног Бакана", рекао је тада Антић.

У Анкари је тада потписан меморандум којим се подиже ниво сарадње у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво.

Извор: Агенције

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

И јопе Султан на Балкану

03.06.2018 09:04

Многи ниста не капирају ста Султан ради од Србије.Сви мисле да Он улазе висе у Србију него у Босну,е није бас тако.Босна је Турска а сад му је циљ да заузме и Србију,сто и успијева а ти Додо лапрдај ста хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.06.2018 11:41

И јопет срс

Name

Хрсуз

03.06.2018 09:12

Поведи и Милорада.......боље пјева од Дачића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста казес

03.06.2018 11:29

А да поведе твог бакира

Name

Јеца

03.06.2018 09:29

Овако се води дрзава Милораде а не само млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.06.2018 11:49

Ти не видис слицност ? Погледај списак Вуцицевих обецања ако ти није најјасније.

Name

П.П. ЊЕГОШ

03.06.2018 10:08

Два брата и велика државника Ердоган и Вучић договарају сарадњу док пропали месар и највећи српски лопов и олош миле кмечи и јауче сваки дан и лупа небулозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантиц

03.06.2018 10:11

Док Додик сири мрзњу и сања да се миром мијењају границе Вуциц иде у Турску јер су највеци инвеститори у тој земљи , и Док нас Додик завадја са свима Вуциц мудро води дрзавну политику , ако јос нисмо схватили ко и ста је Додик онда нам заиста нема лијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубав

03.06.2018 10:28

Нека чудна љубав измедју браче Србс и браче Турака.Нече ово на добро изачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брест

03.06.2018 11:14

Прагматична и стратешки важна политика Србије. Додик је грешка система!

Name

МИСЛИМ

03.06.2018 10:35

Да би требали отићи још Миле и Баке заједно,акцизна коалиција у БиХ.Које смо ми овце за шишање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је окупатор

03.06.2018 11:28

Гос, Вуцицу ста цес ти са окупатором који се фале како су усли 26 км у Ирак у једну суверену земљу даље од османлије.

ОДГОВОРИТЕ