Хоће на изборе, а немају ни телефон

За предстојеће опште изборе до сада су се пријавиле 72 странке или листе, а прелиминарни преглед, који је објављен на страници Централне изборне комисије БиХ, показује да се дио њих озбиљно припрема за изборе, док дио није показао сувише озбиљну намјеру да води изборну кампању.

Босна и Херцеговина 02.06.2018 | 10:23
Хоће на изборе, а немају ни телефон
Наиме, велики број њих нема интернет странице, па чак ни страначке Фацебоок профиле, а много оних који имају интернет страницу, нема контакт телефоне на које бисмо могли назвати како бисмо се распитали о програму и намјерама шта мисле радити ако освоје мандате.

Тако, примјера ради, Либерално-демократска странка БиХ има интернет страницу која очигледно не функционише најбоље, с обзиром на то да на њој стоји да је централа партије у Ханоју, главном граду Вијетнама. У горњем десном углу налази се имејл адреса и само позивни за Тузлу, а када кликнете на контакт информације, отвори се страница с неколико бесмислених реченица на енглеском и латинском језику, а позивни бројеви припадају једној виртуелној телефонској мрежи која нема везе са БиХ.

Хрватска сељачка странка БиХ има интернет страницу с релативно свјежим вијестима, али нема број телефона на који их можете назвати.

За политичку организацију Бошњачки покрет нисмо успјели пронаћи никакву страницу нити било какву контакт информацију на интернету, као ни за политичку организацију Мирсад Хаџикадић, платформа за промјене. Међутим, иако ова организација нема никакву страначку интернет страницу, ипак има добро ажурирану његову личну интернет страницу с профилом, а на имејл адресу стигао нам је одговор на питање какав програм нуде и који су им планови.

"Ја имам дубок осјећај обавезе и одговорности према домовини. Она пролази кроз тешка времена. Сви морамо дати свој допринос како би она могла бити оно што заслужује да буде: напредна, праведна, демократска и прогресивна држава у којој ће сви грађани бити потпуно равноправни. Само ће у таквој држави бити добро свима нама. Шансе за побједу су одличне. Већина људи у БиХ размишља као и ја. Хвала на прилици да разговарамо", написао нам је Хаџикадић.

Ако сте, пак, заинтересовани за програм Социјалдемократског фронта БиХ, нећете имати среће с обзиром на то да немају интернет страницу, а на Гоогле претраживачу ће вас линкови водити ка много познатијој Демократској фронти.

Ни интернет страницу ни контакт телефон нема ни Прва СДС, али смо ступили у контакт са Божидаром Вучуревићем, њеним предсједником, с обзиром на то да смо одраније знали да је он један од оснивача.

"Ја се тиме не бавим и не знам како се то ради с интернетом, али имамо једног момка који се разумије у интернет", рекао је Вучуревић за "Независне". Након што се распитао, послао нам је имејл адресу странке сдспрва.требиње@гмаил.цом и рекао да се данас у Бијељини састаје проширено Предсједништво како би одредили кандидате за предстојеће изборе. Каже да је веома разочаран у СДС, који је, каже, основао заједно с Јованом Рашковићем, још док Радована Караџића нико није познавао. Каже да Прва СДС није нова странка, већ стари СДС, а да се садашњи СДС распада јер, како каже, служи Бакировој политици.

"У нашој канцеларији уоквирен је документ на којем се налази списак од 21 човјека који чине Иницијативни одбор СДС-а. Већина њих су и данас живи и сви су протјерани из овог што се зове СДС. Зато смо се ми оснивачи СДС-а одлучили не да формирамо странку, већ да заживимо СДС са задатком да очува РС, да покуша да врати помирење, слогу и љубав у срца српског народа и сачува СДС од пропасти", каже он.

Једна од мање познатих странака која се озбиљније припремила, дизајнирала пристојну интернет страницу са свим контакт подацима и програмом је Независна босанскохерцеговачка листа.

Јусуф Арифагић, кандидат за предсједника РС, каже за "Независне" да су сви чланови покрета остварени људи и угледни привредници, а кључ политике је да се што више функција пренесе на локални ниво.

"Треба сви да кренемо од своје улице, заједнице, општине и града, да од сто марака пореза које платимо барем 60 остане у нашој заједници, а не да иде некаквим центрима моћи да онда они тиме располажу. Желимо се бавити економијом, а не уставним уређењима, промјенама Дејтона и слично. Садашњи оквир је довољно добар и треба да се боримо за бољу економију", каже он.

Додаје да би цијели регион требало да схвати да само заједно могу бити конкурентни на свјетским тржиштима и преокренути тренд одлазака младих људи у иностранство.

"Кључ је на локалу. Против сам оних који имају стан у Сарајеву, а треба да се брину о мени. Ја сам се вратио у мој Козарац, Приједор је мој град, овдје живим и овдје желим остати", истиче он.

Извор: НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бања Лука

02.06.2018 09:01

Ове странке су само основане ради узимања новца, манипулацијама у бирацким одборима и помагањем владајуцој структури са тзв.расипањем гласова опозиције.Најкарактеристицнији је примјер ПРВЕ СДС, која хоце да збуни гласаце и људе који традуционално воле и гласају за СДС. Професора Лукица треба да је срам и стид ста је себи дозволио оснивањем те партије и "предсједниковањем" у истој. И треба да зна да народ није наиван, те да це и због таквих прљавих игри власти и СНСД-а, у сто вецем броју подрзати Вукоту, као јединог цеститог,постеног, без афера кандидата и СДС. Само Вукота Говедарица и Српска демократска странка СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

02.06.2018 12:27

Насибао их Додик на вријеме,ове из неке прво-друге и слицно,ове сто су као Тадиц Огњен,када је Додик на помак прста смијењивао уз асистенцију нато-а и."страних слузби",амбасада које су га довеле на власт, једног по једног и тако њих преко двјеста,тиме урусио све моралне и људске вриједности,мозгове републике,то су му опростили,ваљда кqо МЛАДОСТ ЛУДОСТ,ал то сто им нико зив не козе објаснити да морају доци младји људи уз њихову савјетодавну и само такву улогу,Е ТО СУ БАС ЗАМЈЕРИЛИ.Као ти да таман када им је Додик дао мрву наде и по неку.мању функцију да су их ови провалили и да на њих висе не рацунају.Лукицу срам те било.За неко обецани,ал само обецано деканско.мјесто ти би вјеру промјенио.Само да је вама,па због вас којима нико зив није могао надавати и наслусати се васих херојстава,при том запостављајуци борце и породице које су дале најмилије за ову републику Додик оволико дуго у влада.Зна Додик да вас сета са мркво на стапу као зецеве,и тако вам и треба.Немате карактер,немате морал а све сте врло добро наплатили.

Name

Биллие

02.06.2018 15:31

Цитам цланак ција је тема странке и интернет. И онда видим да пола цланка уствари председник неке странке пљује по другој странци. Одавно нисам виодио непрофесионалнији текст. Али кад сам погледао ко је аутор, било ми је све јасно. Независне новине су брука за новинарску професију.