Прича: Зиданов "дежа ви" и реаловштина којој лека нема...

Зашто одлазак Зидана из Реала треба тумачити као "не заје***ај се са мном" поруку Флорентину Перезу и како је француски менаџер отишао у идеалном тренутку пре него што на његов сјајан период у Мадриду није бачена љага. Као Дел Боскеу!

Фудбал 05.06.2018 | 23:00
Прича: Зиданов "дежа ви" и реаловштина којој лека нема...
Када Зинедин Зидан напушта просторију потруди се да се све тресе.

Човек који мало прича и много говори - и чији тајанствени осмеси могу да се проучавају на часовима психологије - није тип особе која бежи на "задња врата".

Када Зидан напушта позорницу то у најмању руку начини спектаклом; снажном шаком у којој се накупило беса обухвати ознојану кваку, па је на "опроштају" од сцене повуче снагом од које се затресе конструкција врата, зазвони по који прозор и нервозом обојен ваздух.

Нема у том "ДУМ" ничега финог и лепог као у оном његовом чувеном окрету с лоптом, када у пуној брзини стане на њу, окрене се око своје осе, остави чувара у магли, нестварније него када најбољи пљачкаши у кадилаку - где другде него на филмском платну - успешно изведу тај маневар у уској уличици док их јури десетине патролних кола...

Не, ово је његова друга, нефудбалска, страна личности, подједнако важна за успехе.

Звониле су грудне кости Марка Матерација када је дошло до блиског контакта са чувеном "ћелом" , а звониле су, и тек ће да звоне, уши Флорентина Переза када је, први пут у животу, био онај који је је добио "корпу".

"Чудан је тренутак да изаберем овакву одлуку… Међутум, екипи је потребна промена како би наставила да побеђује. Потребан је неко са другом методологијом рада и због тога сам одлучио да поднесем оставку", рекао је јуче у Мадриду славни Зидан који је одлучио да му је две и по године "пакта" са Флорентином Перезом било довољно за овај живот.

Да се не лажемо - Зиданова читава конференција била је еуфемизам за једно ударање главом у груди или, кад већ морамо тако да кажемо - бруталну поруку:

"Нико се не заје*ава са Зизуом".

Врло добро је Француз знао са киме има посла - носио је дрес овог клуба пуних пет сезона - и ових месеци се сигурно присетио 2003. године и начина на који је Реал Мадрид одлучио да каже "збогом" његовом тренеру Висентеу дел Боскеу.

За четири године освојио је два пута првенство и два пута Лигу шампиона, али Флорентинов Реал функционише попут златне рибице и док год га он води - најважније ће бити оно од данас. Тако је Дел Боскеу само пар дана после подизања пехара шпанског првенства саопштено да клуб неће продужити уговор са њим, а званичан изговор био је да је потребна нова методологија рада (познато?).

"Он је традиционални тип тренера. Тражимо некога ко има већи фокус на тактику, стратегију и физичку припрему играча. Тим који градимо ће бити бољи са тренером другачијег карактера - Дел Боске је показивао знаке умора и - искрено - верујемо да није прави тренер за будућност", рекао је Флорентино након што је уручио отказ тренеру који је резултатима потврдио његову моћ у свету фудбала.

Тај захват, болан и веома непрецизан, значио је и опроштај од капитена Фернанда Јера и Клода Макелелеа и довођење нових "галактикоса". Познато је какав је период уследио за Реал, а играчима је дуго требало да преболе одлазак тренера који је "краљу" поново вратио круну.

За разлику од Серхија Рамоса и Кристијана Роналда, који су се путем друштвених мрежа јуче опраштали од "Мистера", Роналдо и сам Зидан - били су далеко отворенији те 2003. године.

"Дел Боске је перфектан тренер за Реал Мадрид", рекао је тада Зизу без страха од последица за "Ројтерс" који је пренео и да фудбалери нису желели да направе и почасни круг са пехаром пред навијачима - како би изразили незадовољство због одлуке Флорентина Переза.

Знао је добро Зинедин Зидан каквог се посла "лата" и да ће му над главом - и када је све бајно - висити мач, али је на крају схватио да ће се тог страха ослободити само ако га сам зграби.

Тај "дежа ви", додуше туђи, од пре тачно 15 година прошао је Зинедину Зидану кроз главу када је схватио да Флорентино Перез кује планове за неки нови Реал без њега, а да му само освајање пехара Лиге шампиона чува посао.

Гаранције такве врсте нико не може да обећа, чак ни много бољи тренери од Зинедина Зидана, који и да
никада више не седне на тренерску клупу у историју - одлази као велики.

Бројеви говоре за себе: за две и по године на клупи Реала направио је хет-трик у Лиги шампиона и вратио титулу домаћег првенства на "Бернабеу", а схвативши да је тај начин одржавања себе на месту тренера попут "руског рулета" са пет метака у буренцету револвера - одлучио је да устане од стола пре него што се деси тај моменат када си потрошио сву срећу на овом свету и следи ти излазак на "задња врата".

Због "престижног" напуштања сцене - у тренутку када је углед на врхунцу - о Зизуовом периоду у Мадриду причаће се легенде и утисак о успеху бити глорификован.

Истина је да ће се сада заборавити то да Реал Мадрид није деловао доминантно на великом броју утакмица, да је одбрана на моменте била попут куле од карата, да су у многим круцијалним моментима имали среће или судијску помоћ, али је насупрот тога била друга врста "оставштине" - она када би Зинедин Зидан усред сезоне добио отказ.

Одједном би све оно што је Зизу урадио било тумачено као "ништа посебно" и то што је освајао титуле на сваких 17 мечева - било би отргнуто од њега као да је само седео са стране.

Заборавило би се и како је нашао успешан начин да Каземира имплементира у Реалов систем, иако то није њихова "шоља чаја", да је на прави начин ротирао много више од 11 звезда у тиму и да (готово) сви буду тиме задовољни, да је "измислио" и нову улогу за Кристијана Роналда кога је знао како да уштеди у ипак ветеранским годинама, да је од Лукаса Васкеза створио универзалца способног да "погине" на терену када је то потребно, а на све то Реал је први пут знао и како да се прилагоди противнику.

Није то нешто што се у Реалу одобрава - али, покрије се једно око када ти сваког маја у просторије клуба унесу још један сјајни "ушати" пехар.

"Можда нисам највећи тактичар на свету, али поседујем нешто друго. Имам страст, знам да мотовишем, а то је некада много више", рекао је Зидан о себи и можда најтачније описао свој тренерски мандат у Реал Мадриду.

Зидан није успео да створи систем игре који би, као код неких тимова који су били доминантни у историји, могао да се назове револуцинарним у фудбалу - можда због тога што то није умео или због тога што је Реал тим који не даје тренерима време да раде на томе, одаберите сами, али је ипак био то везивно ткиво и ауторитет који је неукротиве карактере држао на окупу, са истим фокусом, јединствене.

Одлучио је да сам испише своју биографију, а не да је поједе "реаловштина".

И то је сасвим у реду...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар