Бројке да ти памет стане!

Да је остао до децембра Зинедин Зидан би се, врло вероватно, изједначио на челу листе тренера са највише интернационалних трофеја у историји фудбала. И све за само три године у послу. . .

Фудбал 01.06.2018 | 23:45
Бројке да ти памет стане!
Зинедин Зидан шокирао је данас светски фудбал као ретко ко последњих година! После трећег узастопног трофеја у Лиги шампиона популарни Зизу сазвао је ванредну конференцију за медије и саопштио свима да одлази. Да не жели више да буде тренер Реал Мадрида. 

Француз је у Кијеву ушао у историју пошто је постао тек трећи тренер коме је пошло за руком да три пута тријумфује у елитном клупском такмичењу -после Боба Пејслија и Карла Анћелотија - али први који је то урадио три пута заредом. И то би било само последње велико достигнуће једног од најбољих фудбалера свих времена. Човека који се тренерским послом бави тек четири године, односно свега две и по године у сениорском фудбалу?!

Ако ћемо по бројкама Зидан није могао да изабере бољи тренутак да се повуче. Јер многи ће рећи да је ово што је постигао до сада непоновљиво, а Реал је такав клуб да констатно тражи да се највећи резултати понављају. Уосталом, Зизу је то и сам констатовао на одлазећој конференцији...

"Знам да сам изабрао чудан тренутак, али екипи је потребна промена како би наставила да побеђује. Потребан је неко са другом методологијом рада и због тога сам одлучио да поднесем оставку“.

Но да се вратимо на бројке којима су ови редови посвећени... За почетак, она најфрапантнија. Зинедин Зидан у досадашњој каријери осваја трофеј на сваких 16,5 утакмица?! То је проста математика. На клупи Реала седео је укупно 149 пута у свим такмичењима. Током две и по године узео је девет трофеја (три пута Лигу шампиона, два пута ФИФА Светско првенство, једном Ла лигу, два пута европски Суперкуп и једном шпански Суперкуп), а када број утакмица поделимо са бројем пехара дођемо до бројке 16,5.

Подсетимо, Зидан је на клупу Мадриђана сео почетком јануара 2016, након што је отпуштен Рафа Бенитез. Био је то доста тежак тренутак за Реал, али Зизу је размрдао екипу и стигао до свог првог тријумфа у Лиги шампиона. У првој пуној сезони стигла је и титула шампиона Шпаније, заједно са УЕФА Суперкупом, ФИФА клупским првенством света и на крају, као шлаг на торту - други тријумф у ЛШ. Први пут да је неки тим успео да одбрани трофеј откако је елитно европско такмичење променило назив и формат такмичења.  

У недавно завршеној сезони, и поред свега што је донео клубу, говоркало се како би Зидан могао да буде смењен због рекордног заостатка за Барселоном у лиги, али Француз се није много обазирао на приче. Жртвовао је Ла лигу на време, усредсредио се на Европу и направио право мало чудо. Најтежим могућим путем стигао је до финала ЛШ. Преко Пари Сен Жермена, Јувентуса и напослетку Бајерна.  

И онда у Кијеву нова круна. У такмичењу које Реал највише воли. 

Пејслију је за три највреднија клупаска трофеја требало пет година (1977, 1978, 1981), а Анчелотију чак 11(2003, 2007, 2014). Карло Анчелоти је заједно са  Алексом Фергусом и Ђованијем Трапатонијем тренер са највише интернационалних трофеја - сва тројица имају их по седам. Да је којим случајем остао на клупи Реала Зизу би имао сасвим реалну шансу да их достигне већ до краја године. Реалу у августи следи еврпоски Суперкуп, а онда крајем године и нови ФИФА Мундијал за клубове. 

Зар не би било реално?

И све то за само три године тренерске каријере?!   

Занимљив је податак да је Зинедин Зидан све до пре два-три месеца био (процентуално гледано)најуспешнији тренер у историји клуба са Сантијаго Бернабеуа. Међутим, како је свесно жртвовао неке утакмице када је трка са Барселоном већ била изгубљена, доживео је чак шест пораза (од 16 укупно откако је сео на клупу првог тима) у последњих пет месеци и покварио учинак. Из тог разлога испред њега су остали Жозе Мурињо са 71,9 одсто успешности, односно Карло Анчелоти, који је Реалу донео десиму, са 74,8 одсто.  

И још један податак, само нема везе са трофејима и бројкама. Зинедин Зидан је први тренер у другој ериФлорентина Переза који се сам повукао Или боље рећи који је поднео оставку. Пелегрини, Мурињо, Анчелоти, Бенитез... сви су отишли пошто су мање-више добили отказ, или споразумно раскинули уговоре на захтев клуба, односно председника.  

Још један нови стандард који је Зизу поставио на Бернабеуу...

УЧИНАК ПО СЕЗОНАМА

2015/16
утакмица: 27
победа: 21
ремија 4
пораза 2

УСПЕШНОСТ: 77,8%

2016/17
утакмица: 60
победа: 44
ремија: 11
пораза 5

УСПЕШНОСТ: 73,3%

2017/18
утакмица: 62
победа: 39
ремија: 14
пораза: 9

УСПЕШНОСТ: 62,9%

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар