Мундијал у Мароку би био скоро, па европски турнир!

Светско фудбалско првенство у Мароку било би "скоро европски турнир", рекао је шеф кандидатуре Марока за организацију Мундијала 2026. године Хишам Ел Амрани.

Фудбал 02.06.2018 | 08:00
Мундијал у Мароку би био скоро, па европски турнир!
Мароко се пети пут кандидује за домаћина Светског првенства, а противник ће му бити заједничка кандидатура Канаде, Мексика и САД.

Мундијал 2026. године играће се према новом, проширеном формату од 48 клубова.

"Светско првенство у Мароку не би био само афрички Мундијал. То би био скоро европски турнир, пошто је југ Шпаније удаљен само 14 километара. Ми смо само на неколико сати ваздушном линијом удаљени од главних градова Европе, а бројни навијачи допутовали би управо из европских земаља", рекао је Ел Амрани за ББЦ.

Мароко жели да постане друга афричка земља домаћин Мундијала, после 2010. године, када је турнир организовала Јужна Африка. Више од 200 чланица Фифе одлучиће 13. јуна о домаћину Светског првенства 2026. године.

Представници кандидатуре Марока оценили су да би временска зона у тој афричкој земљи била привлачнија спонзорима и европској публици.

Мароко је истакао и да би инфраструктурно испунио све захтеве, уз модернизацију аутопутева и железнице. Утакмице би се играле на 14 стадиона, од којих би девет било потпуно нових.

Делегација ФИФА је недавно обишла Мароко и изразила забринутост око хотелских и стадијумских капацитета, али је Ел Амрани рекао да његова земља може да испуни све захтеве.

Медији спекулишу да би главна брига око кандидатуре Марока могла да буде инфраструктура, а око заједничке кандидатуре, политичка ситуација.

Председник САД Доналд Трамп је на Твитеру навео да би било штета да земље које САД подржавају лобирају против кандидатуре Канаде, САД и Мексика.

"Зашто бисмо подржавали земље, када оне не подржавају нас (укључујући и Уједињене Нације)", навео је он.

Председник Фудбалског савеза САД Карлос Кодеиро рекао је да на чланице Фифе приликом гласања не би требало да утиче Трампова изјава.

"Надам се да ово неће гледати у контексту геополитике, већ да ће мислити на интерес фудбала, ФИФА и њих самих", навео је он.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар