Хаос на Хавајима: Издато упозорење

Лава је до сад уништила најмање 82 куће на и око 2. 000 људи је добило наређење да се евакуише.

Свијет 30.05.2018 | 08:55
Хаос на Хавајима: Издато упозорење
Лава из вулкана Килауеа која се великом брзином разлива приморала је званичнике на Хавајима да затворе аутопутеве и издају упозорење становницима на микроскопске стаклене честице које ветар преноси, а које могу да оштете плућа и очи.

Агенција за заштиту грађана на Хавајима саопштила је да се лава великом брзином приближава аутопуту 132 и упозорила становнике да прате развој догађаја путем медија и својих телефона.

У уторак је вулкан поново еруптирао избацујући пепео 4.600 метара у вис, саопштио је Геолошки топографски институт САД.

Откако је вулкан почео да еруптира, 3. маја, уништено је најмање 82 куће на југоистоку Великог острва и око 2.000 људи је добило наређење да се евакуише.

Жртава ерупција до сада није било, али агенција наводи да је један мушкарац претрпео прелом ноге након што га је погодио ужарени вулкански камен величине тањира.

Вулкан Килауеа, један од најактивнијих вулкана у свету, ушао је у четврту недељу узастопних ерупција, а лава која се разлила из пукотина на земљи препречила је путеве и оштетила на десетине објеката на Великом острву на Хавајима.

Упркос томе што званичници наводе да су електране безбедне, становници страхују да би могло да дође до велике експлозије уколико лава доспе до геотермалне централе којој се приближава.

АП је у недељу известио да је Килауеа почео да избацује вулкански смог, који би могао да изазове здравствене проблеме међу становништвом Хаваја.

Вулкански смог вид је загађења ваздуха, ствара се комбинацијом водене паре, угљен диоксида и сумпор диоксида, а реагује са честицама у атмосфери и за неколико сати или дана се претвара у ситне честице које расипају сунчеву светлост и стварају услове сличне магли.

Геолошки топографски институт САД рекао је да се од почетка ерупције 3. маја удвостручила емисија сумпор диоксида из Килауее.

Доктор Џош Грин, сенатор са Хаваја, рекао је да до сада сви имају неке симптоме узроковане вулканским смогом. Симптоми се манифестују као главобоља, бол у грлу и иритација очију.

Како је казао, здрави и физички активни људи који нису пушачи углавном могу да се изборе са већином основних симптома, међутим особе са астмом или другим респираторним проблемима могу да заврше и у болници.

Он је додао да је у болницама забележено више случајева људи који се жале на потешкоће у дисању, преноси АП.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар